ihm26 poster 300x250

Ουκρανία: Εξάγει και πάλι ηλεκτρικό ρεύμα – Κύρια αγορά παραμένει η Ευρώπη

electritity
electritity

Η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές ηλεκτρικού προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας, μετά την αναστολή των εξαγωγών αυτών τον Οκτώβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές.

Τα πλήγματα προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές της ηλεκτροδότησης για τους πολίτες και τις βιομηχανίες, αναγκάζοντας εργάτες να δουλεύουν υπερωρίες για να την αποκαταστήσουν.

«Επαναλάβαμε τις εξαγωγές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο προσθέτοντας πως η Ρωσία «δεν πέτυχε καθόλου να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημά μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για την Ουκρανία η κύρια αγορά στην οποία εξάγει ενέργεια. Ο Γκαλουστσένκο δήλωσε πως η προμήθεια ηλεκτρικού στον ουκρανικό πληθυσμό παραμένει η προτεραιότητα της χώρας παρά την επανάληψη των εξαγωγών.

«Ελπίζουμε να φθάσουμε τους όγκους εξαγωγών που είχαμε πέρυσι. Σχεδιάζουμε και θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για να τους αυξήσουμε, επειδή τα σημερινά αποθέματα στο σύστημα μας επιτρέπουν να το πράξουμε», δήλωσε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Τον Ιούνιο 2022, η Ουκρανία, η οποία εξήγε ενέργεια στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, ανακοίνωσε πως ελπίζει να εισπράξει μέχρι το τέλος της χρονιάς 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τις εξαγωγές ηλεκτρικού στην ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία, κάτι που θα αυξήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκε το Φεβρουάριο την Ουκρανία για να ερευνήσει τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον των ενεργειακών υποδομών.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως οι επιθέσεις είχαν στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες. Η Μόσχα λέει πως είχαν στόχο να εξασθενήσουν τις ένοπλες δυνάμεις του εχθρού.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – ertnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

1045036b0924fccd8b16584f7090c8d2 L

Πυρκαγιά μετά από επίθεση drone στον πυρηνικό σταθμό Barakah στο Αμπού Ντάμπι

Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Οι αρχές στο Αμπού
taiwan 2

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πωλήσεις πυρομαχικών αξίας 619 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Ταϊβάν,