Ο Τραμπ «νίπτει τας χείρας του» και ο Ζελένσκι δεν αποσύρει τα στρατεύματα


Συνομιλία δύο ωρών μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, χωρίς συμφωνία για εκεχειρία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως «είμαστε σε καλό δρόμο». Ωστόσο, το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε ουσιαστικά το μήνυμα ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα διαπραγματευτούν χωρίς εμπλοκή της Ουάσινγκτον. Και αυτό ήδη προκαλεί ανησυχία, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Ευρώπη.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνομίλησε δύο φορές σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ: μία πριν και μία μετά την επικοινωνία του Αμερικανού με τον Ρώσο ηγέτη. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαδικασία, επεσήμανε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παρά την ιδιαίτερα αισιόδοξη ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ουσία δεν φαίνεται να σημειώθηκε πρόοδος προς τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε το «πράσινο φως» για μια εκεχειρία 30 ημερών άνευ όρων- πρόταση που προωθεί εδώ και καιρό ο Αμερικανός ηγέτης- ενώ στις δηλώσεις που έκανε μετά το τηλεφώνημα επανέλαβε τα περί αντιμετώπισης των «ριζικών αιτιών» του πολέμου και μίλησε για ένα «μνημόνιο» για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία. Όσο για την κατάπαυση του πυρός, είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις κατάλληλες συμφωνίες.
Δεν αποσύρει δυνάμεις το Κίεβο
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από περιοχές τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει. «Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας, τα εδάφη μας, τον λαό μας. Εάν η Ρωσία θέτει όρους για αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τα εδάφη μας, αυτό σημαίνει πως δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης, δήλωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Αμερικανό να μην πάρει καμία απόφαση για την Ουκρανία, δίχως την έγκριση του Κιέβου. «Του είχα ζητήσει να μην λάβει καμία απόφαση σχετικά με την Ουκρανία χωρίς εμάς, πριν από την επικοινωνία του με τον Πούτιν. Αυτό είναι ζήτημα αρχής που είναι πολύ σημαντικό για εμάς», υπογράμμισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Όσο για το «μνημόνιο» το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας- το οποίο πρότεινε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Τραμπ- ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να το εξετάσει. «Δεν γνωρίζω ακόμα τίποτα για αυτό. Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε τη θέση μας αναλόγως», δήλωσε σχετικά.
Ζελένσκι: «Μόνο ο Πούτιν θα επωφεληθεί αν πάρουν αποστάσεις οι ΗΠΑ»
Ο Τραμπ μίλησε αρχικά με τον Ζελένσκι και στη συνέχεια με τον Πούτιν. Αργότερα, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο, τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τζόρτζια Μελόνι, τον Φρίντριχ Μερτς, τον Αλεξάντερ Στουμπ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να τους ενημερώσει για το τηλεφώνημά του με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Ο κόσμος τώρα μπορεί να δει αν οι ηγέτες του είναι πραγματικά ικανοί να εξασφαλίσουν μία κατάπαυση πυρός και μία πραγματική, σταθερή ειρήνη», τόνισε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε ότι επαναβεβαίωσε στον Τραμπ πως το Κίεβο είναι έτοιμο «για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», κάτι για το οποίο έχει μιλήσει ιδιαίτερα η Ουάσινγκτον. «Είναι σημαντικό να μην αποδυναμωθεί αυτή η πρόταση. Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να σταματήσουν τους σκοτωμούς, πρέπει να υπάρξουν ισχυρότερες κυρώσεις. Η πίεση στη Ρωσία θα οδηγήσει προς μία πραγματική ειρήνη», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης, επανέλαβε ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με οποιαδήποτε μορφή θα φέρει αποτελέσματα. Στην Τουρκία, το Βατικανό, την Ελβετία, εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέρη. Δεν είναι απαραίτητο να πειστεί η Ουκρανία», υπογράμμισε. Αυτό που πρέπει να φανεί «είναι η ετοιμότητα της Ρωσίας να εμπλακεί σε σημαντικές συνομιλίες», συμπλήρωσε και τόνισε ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι εκπρόσωποι, στο κατάλληλο επίπεδο.
«Είναι κρίσιμο για όλους μας να μην πάρουν οι ΗΠΑ αποστάσεις από τις συνομιλίες και την επιδίωξη της ειρήνης, γιατί ο μόνος που επωφελείται από αυτό είναι ο Πούτιν», προειδοποίησε. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε», τόνισε. «Η Ουκρανία πάντα ήταν έτοιμη για την ειρήνη», κατέληξε.
Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό να συνεχιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ.
Σε ανάρτηση χαρακτήρισε καλή την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις «άοκνες προσπάθειές του» για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη μιας σταθερής ειρήνης στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Τραμπ: Μόσχα και Κίεβο ξεκινούν διαπραγματεύσεις, θα συμφωνήσουν τους όρους
Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις προς μία κατάπαυση πυρός και τον τερματισμό του πολέμου, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος από την άλλη επεσήμανε ότι τους όρους θα τους συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε σχετικά τον Ζελένσκι, όπως και Ευρωπαίους ηγέτες, μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν. Σημείωσε ότι το Βατικανό προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες και κατέληξε: «Ας ξεκινήσει η διαδικασία».
Η ανάρτηση του Τραμπ μετά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν
«Μόλις ολοκλήρωσα το δίωρο τηλεφώνημά μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις προς μία κατάπαυση πυρός και, κυρίως, προς τον τερματισμό του πολέμου.
Οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν τους όρους για αυτό, όπως μπορεί να γίνει μόνο, επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανένας άλλος δεν θα ήξερε. Ο τόνος και η ατμόσφαιρα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα παρά αργότερα. Η Ρωσία θέλει να κάνει εμπόριο μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό λουτρό αίματος και συμφωνώ. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία προκειμένου να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
Παρομοίως, η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως. Ενημέρωσα σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος, αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Πούτιν. Το Βατικανό, εκπροσωπούμενο από τον Πάπα, έχει πει ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!».
Μνημόνιο για συμφωνία ειρήνης πρότεινε ο Πούτιν
Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να συμφωνήσει στην προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες άνευ όρων, που ήταν και ο βασικός σκοπός της επικοινωνίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επισημαίνει ο Guardian.
Το τηλεφώνημα ήταν «σημαντικό και αρκετά ειλικρινές», ήταν το πρώτο σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που συμπλήρωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εργαστεί προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Επίσης, δήλωσε ότι είπε στον Τραμπ πως η Ρωσία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία» και πρόσθεσε ότι με τις κατάλληλες συμφωνίες θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
«Σε γενικές γραμμές, είμαστε στον σωστό δρόμο», είπε. Δεν αποκάλυψε αν σημειώθηκε πρόοδος. «Πρέπει απλά να αναγνωρίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη», δήλωσε και δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση του, πως «πρέπει να εξαλειφθούν οι ριζικές αιτίες» της κρίσης, μια αναφορά στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν «σε συμβιβασμούς που εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές», προτού επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός, μεταδίδει το TASS.
«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά επί ενός μνημονίου για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, που θα ορίζει μια σειρά από θέσεις, όπως για παράδειγμα οι αρχές του διακανονισμού και το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Guardian.
Αν επιτευχθούν οι κατάλληλες συμφωνίες, θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάπαυση πυρός, είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο «δίνουν λόγο να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στον σωστό δρόμο». Ακόμα, ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε την υποστήριξη της Μόσχας για την ειρήνη, αν και το βασικό ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσουμε προς αυτή.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι συνολικά η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν οι ριζικές αιτίες αυτής της κρίσης. Απλά πρέπει να αναγνωρίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κινηθούμε προς την ειρήνη», τόνισε ο Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για μια κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Τραμπ τόνισε ότι τον ενδιαφέρει να επιτευχθούν γρήγορα συμφωνίες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Επίσης, οι δύο πλευρές μίλησαν για την ανταλλαγή εννέα Ρώσων για ισάριθμων Αμερικανών κρατουμένων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, σύμφωνα με το Reuters.