Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

1 9

Στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους οι θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε 65.

Την απόφαση την πήραν αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά της Καρδίτσας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσε  η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά, με κύρια αιτήματα το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).

Οι αγρότες ζητούν άμεσα:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

3913f9217148e67e41031c105a99c1b9 L

Η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο της ποδηλασίας: Μεγάλος τερματισμός του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 στο Σύνταγμα

«Επενδύουμε σταθερά στην πράσινη μετακίνηση κι ενισχύουμε τη χρήση του
gemini generated image typosepeirou 12

Συναγερμός στην Πάργα: Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στη διασταύρωση Μορφατίου – Απεγκλωβισμός γυναίκας από κατεστραμμένο όχημα.

Ένα δυσάρεστο συμβάν σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, με επίκεντρο