ihm26 poster 300x250

Ζαγόρι: 85χρονος Ελβετός τραυματίστηκε στο φαράγγι του Βίκου

Μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο φαράγγι του Βίκου, στο Ζαγόρι, μετά τον τραυματισμό ενός 85χρονου Ελβετού που βρισκόταν στην περιοχή για πεζοπορία.
Ο ηλικιωμένος τραυματίστηκε μετά από πτώση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φέρει τραύμα στο κεφάλι, αλλά παραμένει σε επαφή με το περιβάλλον και έχει τις αισθήσεις του. Μαζί του βρίσκονταν και άλλοι πεζοπόροι, όταν σημειώθηκε το περιστατικό.
Η θέση στην οποία βρίσκεται ο τραυματίας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διασώστες. Το σημείο βρίσκεται περίπου στο μέσο της χαράδρας του Βίκου και η πρόσβαση από τα δύο πιθανά σημεία εξόδου απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αρκετό χρόνο.
Στην περιοχή έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις της 5ης ΕΜΑΚ, οι οποίες επιχειρούν να προσεγγίσουν τον 85χρονο. Παράλληλα, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συνδρομή ελικοπτέρου.
Το εναέριο μέσο αναμένεται να ξεκινήσει από την Ελευσίνα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχείρησης, να φτάσει στην περιοχή περίπου δύο ώρες αργότερα. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που θα απαιτούνταν για την απομάκρυνση του τραυματία μόνο με επίγεια μέσα.
Αν η μεταφορά γινόταν αποκλειστικά μέσω των μονοπατιών, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ θα χρειάζονταν αρκετές ώρες για να μεταφέρουν τον ηλικιωμένο είτε προς το Μονοδέντρι είτε προς το χωριό Βίκος.
Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή, η μορφολογία του φαραγγιού εξηγεί και τον βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης. Η διάσωση ενός τραυματισμένου ανθρώπου από το εσωτερικό της χαράδρας απαιτεί συντονισμό, ειδικό εξοπλισμό και ιδιαίτερη προσοχή.
Οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με στόχο να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο 85χρονος και να μεταφερθεί για την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Η περιοχή του Ζαγορίου αποτελεί σημαντικό προορισμό για πεζοπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με το φαράγγι του Βίκου να συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το σημερινό περιστατικό επαναφέρει, παράλληλα, την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στις πεζοπορικές διαδρομές με δύσκολη πρόσβαση.
Όπως μετέδωσε το kanalakinews.gr, η επιχείρηση παραμένει σε εξέλιξη και όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις βρίσκονται σε κινητοποίηση για την ασφαλή απομάκρυνση του τραυματία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

ambulance

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε επιθέσεις τη βραδιά του Halloween

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου 20 τραυματίστηκαν τη χθεσινή
8

Παγωνιά και χιόνι στην Ήπειρο: Στους δρόμους τα αποχιονιστικά

Ελαφριές χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στις ορεινές περιοχές του