More
  ΑρχικήΉπειροςΞεκίνησε σήμερα η διάθεσή του: Στο 1,50 ευρώ η τιμή στην Ήπειρο...

  Ξεκίνησε σήμερα η διάθεσή του: Στο 1,50 ευρώ η τιμή στην Ήπειρο – Ελάχιστες οι παραγγελίες!

  Δημοσιεύθηκε:

  Μία… απρόβλεπτη χειμερινή σεζόν μέσα σε ένα ρευστό ενεργειακό τοπίο ξεκινάει για τη χώρα μας, καθώς σήμερα αρχίζει επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του αυξάνει διαρκώς και στην περιοχή μας αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,50 ευρώ, αρκετά ακριβότερο δηλαδή από τις προβλέψεις που γίνονταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακριβύνει κι άλλο! Οι εξελίξεις προκαλούν «πάγωμα» της αγοράς, με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Θανάση Παπαδόπουλο να τονίζει στον Π.Λ.» ότι οι παραγγελίες στην περιοχή μας είναι προ το παρόν ελάχιστες και η ζήτηση μικρή.

  Χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την οριζόντια επιδότηση των 25 λεπτών στην τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, οι πρατηριούχοι επιμένουν και στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης.

  Ακριβό μου πετρέλαιο…

  Με μία τιμή λίγο χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου Μαρτίου, αλλά υψηλή για τα δεδομένα της χώρας ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές. Στο Νομό Ιωαννίνων το κόστος του διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή περίπου στο 1,50 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει νέα αύξηση τις επόμενες ημέρες, καθώς καταγράφεται μία διαρκής ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

  Η τιμή αυτή είναι με την προσθήκη της οριζόντιας επιδότησης των 25 λεπτών στην αντλία. Διαφορετικά το καύσιμο θα ήταν αρκετά ακριβότερο! Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη η προμήθεια πετρελαίου έκλεισε στην περιοχή μας με τιμή 1,62 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η διάθεσή του ξεκίνησε με κόστος γύρω στο 1,10 ευρώ!

  Θ’ ανάβουν με μέτρο!

  «Η διάθεση πετρελαίου ξεκινάει σε υψηλή τιμή τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών είναι βεβαρυμένη λόγω της κρίσης και της ακρίβειας. Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν για θέρμανση είναι δυσανάλογο των μισθολογικών αποδοχών των περισσότερων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θαν. Παπαδόπουλος.

  Προς το παρόν η ζήτηση για καύσιμο είναι πολύ μικρή και ελάχιστες παραγγελίες έχουν γίνει, κυρίως στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση. Κληθείς να κάνει μία εκτίμηση για τη στάση που θα κρατήσουν τα νοικοκυριά, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι όπως κάθε χρόνο θα βάλουν πετρέλαιο επειδή είναι αναγκαίο για να βγάλουν τον χειμώνα, αλλά θα πάρουν μικρότερες ποσότητες και θα ανάβουν με… μέτρο το καλοριφέρ! Η πρακτική αυτή σημαίνει φυσικά και λιγότερα έσοδα για τους πρατηριούχους.

  Tο επίδομα θέρμανσης

  Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θα παίξει και φέτος το επίδομα θέρμανσης, οι αιτήσεις για το οποίο θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Νοέμβριο, ενώ η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα γίνει ως τα τέλη της χρονιάς.

  Όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», τα ποσά θα είναι φέτος αυξημένα, ενώ διευρύνονται και οι δικαιούχοι καθώς άλλαξαν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί τη σεζόν 2022 – 23 αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, Τα οποία θα ενισχύσουν πάνω από 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Ένα άλλο δεδομένο φέτος είναι ότι όσοι έως πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή άλλη πηγή και προμηθευτούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θα εισπράξουν διπλό επίδομα.

   Να μειωθούν οι φόροι

  «Ό,τι δίνεται είναι καλό. Όταν δεν δίνεται τίποτε, τότε υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε ο Θανάσης Παπαδόπουλος σχολιάζοντας το επίδομα θέρμανσης, έσπευσε όμως να επαναλάβει το πάγιο αίτημα των πρατηριούχων η ενίσχυση αυτή να ενσωματωθεί στη βασική τιμή του πετρελαίου και να μειωθούν ο φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. «Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης, άρα πρέπει κι εδώ το Κράτος να μειώσει τον ΦΠΑ. Αν από το 24% που είναι σήμερα ο φόρος έπεφτε, για παράδειγμα, στο 13%, η τιμή του πετρελαίου από 1,50 ευρώ θα κατέβαινε αυτόματα στο 1,36 ευρώ το λίτρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα πως είναι ανάγκη το επίδομα θέρμανσης να καταβληθεί το γρηγορότερο δυνατό γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν από το υστέρημά τους για να προμηθευτούν καύσιμο». Παράλληλα, σημείωσε πως τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων είναι πλέον πολύ στενά και δεν υπάρχουν τα έσοδα παλαιότερων εποχών που θα τους επέτρεπαν να κάνουν διευκολύνσεις πληρωμής, δηλαδή να δίνουν με πίστωση καύσιμο στους πελάτες τους, υπενθυμίζοντας πως ισχύει ακόμα γι’ αυτούς το πλαφόν στο κέρδος που είχε θεσπιστεί τον περασμένο Μάρτιο.

  Συστάσεις προς πολίτες

  Φαινόμενα λαθρεμπορίας στα καύσιμα δεν έχουν καταγραφεί στην Ήπειρο και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Πάντως οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών να συνιστά καταρχήν έναν καλό καθαρισμό σε λέβητα και καυστήρα, καθώς οι συντηρημένοι μηχανισμοί κάνουν καλύτερη καύση, άρα επιτυγχάνεται οικονομία στο πετρέλαιο. Κατά τα άλλα, ο κάθε ιδιοκτήτης ή διαχειριστής πρέπει να μετρήσει τη δεξαμενή του για να ξέρει πόσο καύσιμο χωράει και αν υπάρχει σ’ αυτήν κάτι από πέρυσι ώστε να μπορεί να ελέγχει ότι το πετρέλαιο που βάζει είναι ακριβώς στην ποσότητα που έχει ζητήσει. «Καλό είναι να βάζουμε πετρέλαιο από πρατηριούχους που γνωρίζουμε ή είναι στη γειτονιά μας και τους έχουμε εμπιστοσύνη», συνιστά ο κ. Παπαδόπουλος.

   

   

  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  Τελευταία νέα

  Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

  Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

  Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

  Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

  Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

  Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...

  Καταιγίδες, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή και το Σάββατο

    Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από το μεσημέρι της...

  Περισσότερα

  Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

  Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

  Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

  Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

  Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

  Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο