More
  ΑρχικήΉπειροςΞανά στο ΣτΕ η Περιφέρεια Ηπείρου για το «ελευθέρας» στα διόδια

  Ξανά στο ΣτΕ η Περιφέρεια Ηπείρου για το «ελευθέρας» στα διόδια

  Δημοσιεύθηκε:

  Εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτίθεται να προσφύγει η Περιφέρεια Ηπείρου για το θέμα των διοδίων, λόγω της μη συμμόρφωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην ακυρωτική απόφαση σχετικά με τη μη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων για όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Ιωαννίνων στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.

  Αυτό έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος εγκαλούσε τον περιφερειάρχη για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2021.

  Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης , η Περιφέρεια προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ, «προκειμένου να διαγνωσθεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, παράλειψη και άρνηση του Υπουργείου να συμμορφωθεί προς τη δικαστική απόφαση». Και μάλιστα πρόσθεσε ότι ως κύρωση στη μη συμμόρφωση προβλέπεται η καταβολή στην Περιφέρεια Ηπείρου ενός χρηματικού ποσού, που προσδιορίζεται από το δικαστήριο.

  Πέραν τούτου, σημείωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να υποστηρίξει τη δικαστική προσφυγή πολιτών ανά κατηγορίες θιγομένων χωρίς την επιβάρυνσή τους, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπαιδευτικούς, που κατοικούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και μεταβαίνουν καθημερινά στην Ηγουμενίτσα ή στη Χρυσοβίτσα, καθώς και επαγγελματίες.

  «Οι θιγόμενοι πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν αποζημίωση τόσο για την αχρεώστητη καταβολή διοδίων τελών όσο και για την προσβολή της προσωπικότητάς τους από τη συνεχιζόμενη άρνηση του Υπουργείου να προβεί στα νόμιμα», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως μόλις ευοδωθούν οι προσπάθειες, η Περιφέρεια θα ενημερώσει αρμοδίως.

  Ένα ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί οι ενέργειες για συμμόρφωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην απόφαση του ΣτΕ δεν κινήθηκαν νωρίτερα και συζητάμε για την προσφυγή στο ΣτΕ μετά από 16 μήνες. Μια προσφυγή, βέβαια, που και αύριο να κατατεθεί, θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες ακόμη μέχρι να εκδικαστεί και να εκδοθεί η απόφαση, διάστημα κατά το οποίο οι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων θα συνεχίσουν να πληρώνουν διόδια, μερικοί, μάλιστα, σε καθημερινή βάση και εις διπλούν.

  Ένα δεύτερο ερώτημα, που δεν απαντήθηκε, είναι αν έχουν γίνει από την πλευρά της περιφερειακής αρχής κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο κ. Καχριμάνης έχει όλο αυτό το διάστημα συναντηθεί ουκ ολίγες φορές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

  Σε αυτά τα σημεία εντοπίζει σε ανακοίνωση και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να ανταπαντήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο δεν του επετράπη από την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, καθώς επρόκειτο για επερώτηση και δεν προβλέπεται περαιτέρω διαδικασία συζήτησης μετά την απάντηση του περιφερειάρχη.

  Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ριζόπουλος χαρακτηρίζει ανυπόστατη την απάντηση του κ. Καχριμάνη, σημειώνοντας ότι από τα όσα υποστήριξε, εξάγονται συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι κρύβεται πίσω από τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και, ενώ συναντιέται με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, δεν έχει θέσει το θέμα των διοδίων ποτέ, το δεύτερο ότι ουδέποτε μέχρι τώρα είχε προσφύγει στο Υπουργείο Υποδομών για την έκδοση σχετικής απόφασης και το τρίτο ότι «σέρνεται να επανέλθει στο ΣτΕ» μετά την παρέμβαση των «Οριζόντων Ηπείρου», απαιτώντας την κοινοποίηση της εκ νέου προσφυγής.

  Περίσσεψαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί
  Έστω κι αν δεν υπήρξε η δυνατότητα απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ του Αλ. Καχριμάνη και του Σπ. Ριζόπουλου, υπήρξε σωρεία χαρακτηρισμών, με «θύτη» αυτή τη φορά τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ανταπάντησης.
  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του, όταν ξεκινώντας την ανάγνωση της απάντησής του, όταν, απευθυνόμενος στον κ. Ριζόπουλο, είπε: «Δεν έχω προσωπική εμπάθεια στο πρόσωπό σας, δείχνετε προκατειλημμένος. Η ύπαρξη εμπάθειας προϋποθέτει συναίσθημα και εσείς μου είστε παντελώς αδιάφορος ως παρουσία και ως απουσία».

  Στη συνέχεια και αφού υπενθύμισε μια σειρά από λανθασμένες εκτιμήσεις του κ. Ριζόπουλου σε αρθρογραφία του για την τύχη της προσφυγής, «πάτησε» πάνω σε φραστικές και νοηματικές αστοχίες της ανακοίνωσης των «Οριζόντων Ηπείρου», καταλογίζοντάς του «άγνοια των κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας της διοίκησης» και «πλήρη σύγχυση αναφορικά με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης».

  Ο κ. Ριζόπουλος, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι αντιπαρέρχεται τους απαξιώτικους χαρακτηρισμούς του κ. Καχριμάνη και περιορίζεται σε μια συμβουλή για «λίγη σοβαρότητα επιτέλους».

   

  Τελευταία νέα

  Ο Γιώργος Δημητρίου από το Μεσοπόταμο Πρέβεζας και επίσημα υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, υποψηφίους ανά την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση...

  Αύριο η καταβολή όλων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – Λήγει η προθεσμία για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

  Λήγει αύριο η προθεσμία για τους μη – μισθωτούς που πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική...

  Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών – Πέταξαν πάνω από τις Οινούσες, την Παναγιά και ΒΑ ακτές της Χίου

    Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από από τις Οινούσες, την Παναγιά...

  Δίκη για το Μάτι: Έχασε τον άνδρα της στο γαμήλιο ταξίδι – «Νόμιζα ότι το Ι.Χ θα γίνει το φέρετρό μου»

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε το γαμήλιο ταξίδι της Ιρλανδής υπηκόου Zoe Maria Holohan και του...

  Περισσότερα

  Ο Γιώργος Δημητρίου από το Μεσοπόταμο Πρέβεζας και επίσημα υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, υποψηφίους ανά την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση...

  Αύριο η καταβολή όλων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – Λήγει η προθεσμία για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

  Λήγει αύριο η προθεσμία για τους μη – μισθωτούς που πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική...

  Παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών – Πέταξαν πάνω από τις Οινούσες, την Παναγιά και ΒΑ ακτές της Χίου

    Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από από τις Οινούσες, την Παναγιά...