More
    ΑρχικήΚόσμοςΒρετανία: Δρακόντεια μέτρα ενάντια στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα

    Βρετανία: Δρακόντεια μέτρα ενάντια στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα

    Δημοσιεύθηκε:

    Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους παράτυπους μετανάστες και εισήχθη νομοσχεδίο για την διαχείριση των μεταναστών. Επιπλέον νέα συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση θα επιτρέπει άμεσο επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των μεταναστατών φέτος.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο του πέντε σημείων όπως είπε για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

    1) Ιδρύεται μία νέα αυτόνομη δύναμη προστασίας συνόρων η οποία θα είναι μόνιμη, και ονομάζεται Επιχειρησιακή Διοίκηση Μικρών Σκαφών.

    Αυτή «θα συγκεντρώσει τον στρατό μας, τις πολιτικές μας δυνατότητες και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος» είπε ο κ Σούνακ.

    2) Αυτοί οι πρόσθετοι πόροι θα απελευθερώσουν τους αξιωματικούς μετανάστευσης να επιστρέψουν στην επιβολή της νομοθεσίας, η οποία, με τη σειρά της, θα επιτρέψει να αυξηθούν «οι επιδρομές στην παράνομη εργασία κατά 50%.»

    3) Θα βρεθούν εναλλακτικές τοποθεσίες για την φιλοξενία μεταναστών όπως «πάρκα διακοπών» (κάμπινγκ με τροχόσπιτα κλπ), «πρώην φοιτητικές αίθουσες και πλεονάζοντες στρατιωτικούς χώρους.»

    Η κυβέρνηση ξοδεύει αυτή τη στιγμή 5,5 εκατομμύρια λίρες καθημερινά σε ξενοδοχεία για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.

    Σύμφωνα με τον κ Σούνακ οι αρχές έχουν «ήδη εντοπίσει τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 10.000 άτομα.»

    «Στόχος μας είναι να προσθέσουμε χιλιάδες θέσεις μέσω αυτού του τύπου καταλυμάτων τους επόμενους μήνες – με το μισό κόστος των ξενοδοχείων.»

    4) Θα διπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων ασύλου και θα αλλάξει ριζικά όλος ο τομέας με “συντομότερη καθοδήγηση, λιγότερες συνεντεύξεις, λιγότερη γραφειοκρατία και εισαγωγή ειδικών εργαζομένων ανά εθνικότητα.”

    Επίσης μειώνονται οι μέρες επεξεργασίας των αιτημάτων από 45 σε 30 ημέρες – το νομικό ελάχιστο που ορίζεται στη Συνθήκη ECAT.

    5) Οι μετανάστες από την Αλβανία θα επαναπατρίζονται άμεσα υπό τη νέα συμφωνία που συνυπόγραψαν τα δύο κράτη.

    Το ένα τρίτο όλων εκείνων που φτάνουν με μικρά σκάφη φέτος – σχεδόν 13.000 –, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι Αλβανοί.

    Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση αξιωματικών της Συνοριακής Δύναμης στο αεροδρόμιο των Τιράνων για πρώτη φορά. Ο Ρίσι Σούνακ υπογράμμισε ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα, ανήκει στην Ευρώπη και είναι σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκάλυψε δε ότι η Γερμανία έχει σχεδόν 100% απόρριψη των αιτημάτων από Αλβανούς και το Ηνωμένο Βασίλειο «μόνο» 45%.

    Το καθεστώς σύγχρονης δουλείας

    Ο κ. Σούνακ αλλάζει τι ς απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εκτεθειμένος σε σύγχρονη δουλεία – που είναι αιτία άδειας παραμονής στην χώρα.

    «Ένας από τους λόγους που αγωνιζόμαστε να απομακρύνουμε ανθρώπους είναι επειδή εκμεταλλεύονται άδικα το σύγχρονο σύστημα δουλείας μας» είπε στην Βουλή ο Ρίσι Σούνακ. Πλέον θα απαιτούνται αντικειμενικά στοιχεία για τη σύγχρονη δουλεία από έναν εργαζόμενο στην υπόθεση και όχι απλώς μια υποψία. Από την άλλη πλευρά η Αλβανία επιβεβαίωσε ότι θα προστατεύσει τα πραγματικά θύματα και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από επανεμπορία σύμφωνα με το ECAT.

    Ο πρωθυπουργός αναμένει ότι η συντριπτική πλειονότητα των αξιώσεων από Αλβανούς μπορεί απλώς να χαρακτηριστεί «προφανώς αβάσιμη» και αυτά τα άτομα μπορούν επιστρέφονται στη χώρα τους γρήγορα.

    «Τους επόμενους μήνες, χιλιάδες Αλβανοί θα επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

    Όταν ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες σχετικά με τη Σύμπραξη Μετανάστευσης και Οικονομικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει τις πρώτες πτήσεις προς τη Ρουάντα, «έτσι όσοι είναι εδώ παράνομα και δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους, θα μπορούν να χτίσουν μια νέα ζωή εκεί.»

    Τέλος, στις αρχές του επόμενου έτους θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, που θα απαγορεύει σε κάποιον να παραμείνει στη χώρα εάν έχει μπει σε αυτήν παράνομα.

    Όσοι έρχονται θα κρατούνται και θα επαναπροωθούνται γρήγορα είτε στη χώρα τους είτε σε μια ασφαλή χώρα, όπου θα εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο. Δεν θα μπορούν να καθυστερούν την διαδικασία και να αξιώνονται επανεξέταση και δεν θα έχουν δικαίωμα επανεισόδου, εγκατάστασης ή υπηκοότητας.

     

     

     

    Ανταπόκριση-Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη – ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας με κάνναβη και χασισέλαιο

    Συνελήφθη χθες (05-12-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας...

    Τροχαίο Κοντά στη Διασταύρωση Πάργας: Ανατροπή Οχήματος στην Εθνική Οδό

    Τροχαίο ατύχημα συνέβη στην Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, κοντά στη διασταύρωση της Πάργας. Σύμφωνα...

    Ένας Νεκρός και Επτά Τραυματίες: Ο Απολογισμός του Νοεμβρίου στην Ήπειρο

    Ο Νοέμβριος στην Ήπειρο άφησε πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες, σύμφωνα με...

    Γελάει και Κλαίει η Ήπειρος: Απευθείας Ανάθεση 30.000 Ευρώ απο την Περιφέρεια για Τζελ κατά των Πουλιών

    Για γέλια και για κλάματα η Περιφέρεια Ηπείρου: 30.000 Ευρώ με Απευθείας Ανάθεση για Τζελ...

    Περισσότερα

    Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας με κάνναβη και χασισέλαιο

    Συνελήφθη χθες (05-12-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας...

    Τροχαίο Κοντά στη Διασταύρωση Πάργας: Ανατροπή Οχήματος στην Εθνική Οδό

    Τροχαίο ατύχημα συνέβη στην Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, κοντά στη διασταύρωση της Πάργας. Σύμφωνα...

    Ένας Νεκρός και Επτά Τραυματίες: Ο Απολογισμός του Νοεμβρίου στην Ήπειρο

    Ο Νοέμβριος στην Ήπειρο άφησε πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες, σύμφωνα με...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο