More
    ΑρχικήΚόσμοςΒιομηχανική κατασκοπεία: Πώς η Κίνα κλέβει κρυφά τα τεχνολογικά μυστικά της Αμερικής

    Βιομηχανική κατασκοπεία: Πώς η Κίνα κλέβει κρυφά τα τεχνολογικά μυστικά της Αμερικής

    Δημοσιεύθηκε:

     

    Στις αρχές του Ιανουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) εξέδωσε μια  ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι ο Ζανγκ Ζάοκινγκ – Αμερικανός πολίτης- έκρυψε εμπιστευτικά αρχεία που έκλεψε από τους εργοδότες του, στον δυαδικό κώδικα μιας ψηφιακής φωτογραφίας ενός ηλιοβασιλέματος. Ο Ζάοκινγκ χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται στεγανογραφία για να αποκρύψει ένα αρχείο δεδομένων μέσα στον κώδικα ενός άλλου αρχείου δεδομένων.

    Η GE είναι ένας πολυεθνικός όμιλος γνωστός για το έργο του στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και της αεροδιαστημικής. Οι πληροφορίες που έκλεψε ο Ζάοκινγκ και έστειλε στον συνεργό του στην Κίνα, αφορούσαν τον σχεδιασμό και την κατασκευή αεριοστροβίλων και ατμοστροβίλων. Αυτές οι πληροφορίες θα ωφελούσαν την κινεζική κυβέρνηση, καθώς και εταιρείες και πανεπιστήμια με έδρα την Κίνα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

    Ο πρώην υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων που διώκονται από τις αμερικανικές αρχές. Τον Νοέμβριο, ο Κινέζος υπήκοος Σού Γιαντζάν, ο οποίος λέγεται ότι ήταν κατάσκοπος, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία με σκοπό την κλοπή εμπορικών μυστικών από διάφορες αμερικανικές εταιρείες αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής – μεταξύ των οποίων και η GE.

    Η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει τεχνολογική τεχνογνωσία για να ενισχύσει την οικονομία της, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ανάδυση ενός σοβαρού ανταγωνιστή. Τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε σε συγκέντρωση επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών στο Λονδίνο, ότι η Κίνα στοχεύει να «λεηλατήσει» την πνευματική ιδιοκτησία δυτικών εταιρειών, ώστε να επιταχύνει τη δική της βιομηχανική ανάπτυξη και να κυριαρχήσει σε βασικούς κλάδους. Προειδοποίησε ότι η Κίνα κατασκοπεύει εταιρείες σε όλο τον κόσμο: από Fortune 100 μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις και από την αεροπορία μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τη φαρμακοβιομηχανία». Εκείνη την εποχή, ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι ο Ρέι «συκοφαντούσε την Κίνα» και ότι είχε «ψυχροπολεμική νοοτροπία».

    Ο Ζάοκινγκ ήταν μηχανικός με ειδίκευση στην τεχνολογία στεγανοποίησης στροβίλων και εργάστηκε σε διάφορες τεχνολογίες περιορισμού διαρροών στη μηχανική ατμοστροβίλων. Οι εν λόγω στεγανοποιήσεις βελτιστοποιούν την απόδοση του στροβίλου είτε αυξάνοντας την ισχύ ή την απόδοση, είτε παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του κινητήρα. Οι αεριοστρόβιλοι που τροφοδοτούν τα αεροσκάφη είναι κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της Κίνας.

    (Ζανγκ Ζάοκινγκ, Twitter)

    Ο αεροδιαστημικός και αεροπορικός εξοπλισμός είναι μεταξύ των δέκα τομέων που αναπτύσσει η Κίνα με ταχύ ρυθμό ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία και τελικά να την ξεπεράσει. Ωστόσο, η κινεζική βιομηχανική κατασκοπεία στοχεύει και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων τομέων. Σύμφωνα με τον Ρέι Γουάνγκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Constellation Research με έδρα τη Σίλικον Βάλλεϊ, αυτοί περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική ανάπτυξη και τη νανοτεχνολογία – μηχανική και τεχνολογία που διεξάγεται σε νανοκλίμακα για χρήση σε τομείς όπως η ιατρική, τα υφάσματα και τα αυτοκίνητα. Περιλαμβάνει επίσης τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη βιομηχανική – τη μίμηση βιολογικών διαδικασιών για σκοπούς όπως η ανάπτυξη βιοσυμβατών προθέσεων- και την ανάπτυξη ιστών.

    Ο Γουάνγκ αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός πρώην υπεύθυνου έρευνας και ανάπτυξης μιας εταιρείας Fortune 100, ο οποίος του είπε ότι «το πρόσωπο που εμπιστευόταν περισσότερο» βρέθηκε τελικά να είναι στη μισθοδοσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    «Μου εξήγησε ευγενικά ότι οι κατάσκοποι βρίσκονται παντού», είπε στο BBC ο Γουάνγκ.

    Στο παρελθόν η βιομηχανική κατασκοπεία από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη αποτελούσε πρόβλημα, είπε ο Μάρο. Ωστόσο, μόλις οι εγχώριες επιχειρήσεις αναδειχθούν ως καινοτόμοι ηγέτες της τοπικής αγοράς και θελήσουν να προστατεύσουν τη πνευματική τους ιδιοκτησία, τότε οι κυβερνήσεις τους αρχίζουν να ψηφίζουν νόμους για να αντιμετωπίσουν το θέμα πιο σοβαρά.

    «Καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο καινοτόμες την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει παράλληλα μια σημαντική ενίσχυση της προστασίας των εγχώριων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Μάρο.

    Η Κίνα έχει επίσης αποκτήσει τεχνογνωσία αναγκάζοντας τις ξένες εταιρείες να παραδώσουν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο συμφωνιών κοινοπραξίας, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Παρά τις καταγγελίες, η κινεζική κυβέρνηση πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες για εξαναγκασμό.

    «Η συμφωνία για το χάκινγκ είναι αστεία»

    Όπως αναφέρει το BBC, έχουν γίνει προσπάθειες για να περιοριστεί το hacking. Το 2015 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκαν ότι καμία από τις δυο κυβερνήσεις δεν θα διεξάγει ή δεν θα συγχωρεί την οικονομική κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο. Οι δυο χώρες δεσμεύτηκαν να μην προβούν σε «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών μυστικών ή άλλων εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών για εμπορικό όφελος».

    Την επόμενη χρονιά, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση της συμφωνίας, αν και αναγνώρισε ότι ο αριθμός των προσπαθειών παραβίασης κυβερνητικών και εταιρικών δεδομένων είχε μειωθεί «δραματικά». Ωστόσο οι παρατηρητές λένε ότι ο συνολικός αντίκτυπος της συμφωνίας ήταν ελάχιστος. Ο Γουάνγκ είπε στο BBC ότι η συμφωνία ήταν ένα «αστείο» λόγω της έλλειψης επιβολής της. Η κινεζική κυβερνοκατασκοπεία στις ΗΠΑ είναι «παντού», ακόμη και σε ακαδημαϊκά εργαστήρια.

    Ωστόσο, ο Λιμ Τάι Γουέι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν «οριστικές αδιαμφισβήτητες μελέτες» σχετικά με την έκταση του φαινομένου.

    «Ορισμένοι πιστεύουν ότι υπήρξε μια σύντομη μείωση της κινεζικής κυβερνοκατασκοπείας εναντίον των ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα. Άλλοι πιστεύουν ότι απέτυχε λόγω της συνολικής κατάρρευσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε.

    Εν τω μεταξύ, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα άμεσα να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας στη βιομηχανία ημιαγωγών λέγοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας από την Κίνα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μερικούς από τους ευρύτερους ελέγχους εξαγωγών, απαιτώντας άδειες για τις εταιρείες που εξάγουν τσιπ στην Κίνα χρησιμοποιώντας αμερικανικά εργαλεία ή λογισμικό, ανεξάρτητα από το πού κατασκευάζονται στον κόσμο. Επιπλέον, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες και οι κάτοχοι πράσινης κάρτας -συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Κινέζων που έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ- πρέπει να ζητούν άδεια από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας για να εργαστούν σε κινεζικά εργοστάσια.

    Ο Μάρο είπε ότι αν και τα μέτρα αυτά θα επιβραδύνουν την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας, θα επιταχύνουν τις προσπάθειές της να απομακρύνει τα αμερικανικά και άλλα ξένα προϊόντα από τις αλυσίδες εφοδιασμού της.

    Με την Κίνα να επικαλείται επίσης τη δική της εθνική ασφάλεια, ο αγώνας για το τεχνολογικό πλεονέκτημα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι πιθανό να ενταθεί περαιτέρω.

    Αλλά ο Γουάνγκ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα.

    «Οι φίλοι μου που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια μου λένε ότι όταν χακάρουν κινεζικούς ιστότοπους, η μόνη αξιόλογη τεχνολογία που μπορούν να βρουν εκεί είναι η πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ», είπε.

     

     

    ΠΗΓΗ: BBC – ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    21χρονη καταγγέλλει ότι βιαζόταν από τα 11 της χρόνια από γαιοκτήμονα της Λάρισα, για τον οποίο δούλευε η μητέρα της.

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση που μια 21χρονη σήμερα γυναίκα καταγγέλλει ότι βιαζόταν...

    Πώς η ακρίβεια αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού – Η άνοδος στις τιμές επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και επιβάρυνε τις δαπάνες τους.

    Τα νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει πολλά σοκ τα τελευταία χρόνια και έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά...

    Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες: Τι διακυβεύεται την Κυριακή – Ο Ερντογάν αντιμέτωπος και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια

    Στην Τουρκία, εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται...

    Πούτιν: Δεν έχουμε σκοπό να επιτεθούμε στο ΝΑΤΟ – Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

    Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στην...

    Περισσότερα

    21χρονη καταγγέλλει ότι βιαζόταν από τα 11 της χρόνια από γαιοκτήμονα της Λάρισα, για τον οποίο δούλευε η μητέρα της.

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση που μια 21χρονη σήμερα γυναίκα καταγγέλλει ότι βιαζόταν...

    Πώς η ακρίβεια αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού – Η άνοδος στις τιμές επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και επιβάρυνε τις δαπάνες τους.

    Τα νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει πολλά σοκ τα τελευταία χρόνια και έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά...

    Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες: Τι διακυβεύεται την Κυριακή – Ο Ερντογάν αντιμέτωπος και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια

    Στην Τουρκία, εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο