Σχεδόν 8.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ή αναμένεται να θανατωθούν από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στο Καστράκι Καλαμπάκας. Αυτό αποτελεί την πρώτη φορά που αποδεδειγμένα η συγκεκριμένη ζωονόσος πέρασε τα σύνορα της χώρας.
Μέχρι χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν θανατωθεί 3.670 ζώα, και αναμένεται να θανατωθούν άλλα 4.238. Συνολικά, έχουν χαθεί ήδη 7.908 ζώα στα πρώτα 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Ν. Τρικάλων, την Ελασσόνα, αλλά και τον δήμο Τεμπών, όπου είχαμε και τα τελευταία κρούσματα.
Χθες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα έρευνα για να απαντηθεί το πώς, το πότε και από ποιον, καθώς και από πού εισήλθαν τα ζώα που φέρουν τον ιό. Οι κτηνιατρικές αρχές ακολουθούν το ίδιο δρόμο, ελέγχοντας δείγματα και από στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές εκτός της επιτήρησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ήδη αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες, οι κτηνιατρικές αρχές γνωρίζουν την πορεία των ζώων που ήρθαν από τρίτες χώρες, με το πιθανότερο σενάριο μέχρι στιγμής να είναι η αυτόχειρία της νόσου.
οι κτηνιατρικές αρχές πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους. Συγκεκριμένα, 38 συνεργεία αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους επιβλέπουν την κατάσταση στο πεδίο, ενώ 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες ελέγχουν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής. Επιπλέον, έχουν ορισθεί δύο ζώνες:
- Η πρώτη ζώνη προστασίας έχει ακτίνα 3 χιλιομέτρων.
- Η δεύτερη ζώνη επιτήρησης έχει ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
Συνολικά, περισσότερα από 140 άτομα (επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό) ασχολούνται με τη διαχείριση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι να ελεγχθεί το σύνολο των ζώων και να επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου.