More
  ΑρχικήΉπειροςΒασίλης Τσίρκας: Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν επίθεση στις λαϊκές και μεσαίες...

  Βασίλης Τσίρκας: Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν επίθεση στις λαϊκές και μεσαίες τάξεις

  Δημοσιεύθηκε:

  Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν κοινωνικό «Αρμαγεδδώνα». Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά από την περίοδο των μνημονίων μέχρι σήμερα που πολίτες και επιχειρήσεις στη χώρα απειλούνται με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς, την ώρα μάλιστα που είναι απροστάτευτοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

  Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 700.000 δανειολήπτες που για μεγάλο διάστημα ζούσαν με την αγωνία ότι τα σπίτια τους μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική προστασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, απελευθερώνοντας τους πλειστηριασμούς, στερούν από τους δανειολήπτες μία ακόμα δικονομική δυνατότητα να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις τον πλειστηριασμό.

  Ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, σήμερα κινδυνεύουν να καταστούν μη ενήμεροι, να κοκκινίσει το δάνειό τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

  Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αυτό τεκμαίρεται τόσο από την κοινωνική αγανάκτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο κι από τον αριθμό των δανειοληπτών που αφορά. Το ύψος των πλειστηριαζόμενων ακινήτων μπορεί να αγγίξει, ακόμα και να ξεπεράσει τα 45 δισ. Ευρώ, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία.

  Η ελληνική κοινωνία πλήττεται σοβαρά από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βρίσκεται ενώπιον μίας πρωτοφανούς κυβερνητικής επίθεσης με στόχο μία γιγαντιαία αναδιανομή του πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds. Πρόκειται για μία πολιτική επιλογή που αυξάνει το χάσμα των ανισοτήτων, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και διαμορφώνει ένα περιβάλλον άκρως συγκρουσιακό με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.

  Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κόμμα που κυβερνά και ευθύνεται με τις επιλογές του για αυτή την κατάσταση χρωστά 400 εκατ. στις τράπεζες, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει στα funds να βγάζουν στο σφυρί σπίτια για μερικές χιλιάδες ευρώ.

  Αν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφερόταν για την ελληνική κοινωνία, θα έπρεπε ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να είχε αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που πηγαίνει κόντρα στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν το κάνει, όμως, συνειδητά, γιατί είναι πολιτική επιλογή του η ρευστοποίηση των περιουσιών, αφού έτσι αντιμετώπισε από την αρχή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, αφού αρνήθηκε πεισματικά να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών που έμειναν απροστάτευτοι. Με έναν Πτωχευτικό Νόμο που, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνει στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία μέσα στα μνημόνια. Η κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο, αφού ματαιώθηκε η προστασία των ιδιοκτητών έναντι των funds και των servicers, που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.

  Είναι αδιανόητο να βιώνουν οι πολίτες τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και να μην υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης φορολόγηση των ενεργειών των funds, να τους δίνεται το «πράσινο φως» να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να μη λογοδοτούν πουθενά.

  Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν επίθεση της κυβέρνησης στις λαϊκές τάξεις και τα μεσαία στρώματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στον τόπο. Όσο περισσότερο παραμένει στο τιμόνι του τόπου, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα. Είναι πλέον σαφές πως για την κοινωνική πλειονότητα άλλος δρόμος από την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση δεν υπάρχει.

  Μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα καταργήσει τον απαράδεκτο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, θα θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, θα νομοθετήσει ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με βάση την πραγματική δυνατότητα των πολιτών, θα βάλει κανόνες για τα funds και τους servicers, είναι αναγκαίο να υπάρξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά για να αποτρέψει τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

  *Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  Τελευταία νέα

  Χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα στους Αστυνομικούς έφθασε στις φυλακές των Γρεβενών ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασούλας 

  Αμίλητος, χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα στους Αστυνομικούς έφθασε στις Φυλακές των Γρεβενών...

  Θρήνος: Νεκρός 19χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με φορτηγό

  Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο Χανίων 19χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος...

  Έκθεση φωτογραφίας απο το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

  Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσιάζει στην οικία Αθανασιάδη τη δεύτερη έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής...

  Ακραία φτώχεια και στεγαστική επισφάλεια στην ελληνική ύπαιθρο – Eνεργειακή κρίση και κλιματική αλλαγή σφίγγουν τον κλοιό

  Η μελέτη που παρουσιάστηκε κατά το πρώτο Επιστημονικό Συνέδριο Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη...

  Περισσότερα

  Χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα στους Αστυνομικούς έφθασε στις φυλακές των Γρεβενών ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασούλας 

  Αμίλητος, χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα στους Αστυνομικούς έφθασε στις Φυλακές των Γρεβενών...

  Θρήνος: Νεκρός 19χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με φορτηγό

  Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο Χανίων 19χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος...

  Έκθεση φωτογραφίας απο το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

  Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας παρουσιάζει στην οικία Αθανασιάδη τη δεύτερη έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο