More
    ΑρχικήΉπειροςΒαγγέλης Γιακουμάκης: Εννιά χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο -...

    Βαγγέλης Γιακουμάκης: Εννιά χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο – Ο 20χρονος βρέθηκε νεκρός μετά από 40 μέρες

    Δημοσιεύθηκε:

    Ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης φοιτητής κρητικής καταγωγής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων εξαφανίζεται στις 6 Φεβρουαρίου του 2015.

    Μετά από 40 μέρες, βρέθηκε νεκρός με τραύματα από μαχαίρι. Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά. Η υπόθεσή του απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα λόγω του τραγικού θανάτου του και τις ανακοίνωσης της προσωπικης του ζωής. Για τον θάνατό του έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από τον Ιούνιο του 2015.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη έγινε αντιληπτή από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του μήπως ήξεραν πού βρίσκεται και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

    Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί.

    Βρέθηκε μετά από 40 ημέρες

    Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα αναγνωρίστηκε από τον θείο του θύματος. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και χιλιάδες άτομα αποχαιρέτησαν τον Γιακουμάκη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

    Οι έρευνες για τον θάνατο του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν, καθώς και οι αποκαλύψεις για την άσκηση εκφοβισμού εναντίον του. Αποκαλύφθηκε επίσης και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου μέλους της παρέας, το οποίο ενοχλούσε τον Γιακουμάκη. Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του, με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε λεκτική και σωματική βία.

    Ο διαχειριστής και δύο επισκέπτες του ιστολόγιου “to fresko”, ο φοιτητής Φ.Σ. 25 χρονών που φοιτούσε στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας τμήμα πληροφορικής, ο φοιτητής Ε.Τ. 28 χρονών μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ο Ν.Α. 50 χρονών από Θεσσαλονίκη, ταυτοποιήθηκαν ως οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανήρτησαν στο ιστολόγιο του διαδικτύου “to fresko” υβριστικά σχόλια για το Βαγγέλη Γιακουμάκη λίγες ώρες από τη στιγμή που εντοπίσθηκε νεκρός.

    Για τους δύο φοιτητές κινήθηκε τακτική διαδικασία, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου. Για τον 50άχρονο, ο οποίος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα-βιασμό, ληστεία, παράνομη οπλοφορία-οπλοκατοχή κ.α., όταν αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι του και επιχείρησαν τη σύλληψή του τότε μόλις χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματός του πήδηξε από το μπαλκόνι και τράπηκε σε φυγή, σε βάρος του ο αρμόδιος εισαγγελέας του άσκησε συμπληρωματική δίωξη για απείθεια.

    Δικαστικές εξελίξεις

    Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος λόγω της παρέμβασης του προς τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

    Ειδικότερα ο πρώην υπουργός φέρεται να παρενέβη στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγει την τιμωρία της προσωρινής αποβολής ενός εκ των Κρητικών φοιτητών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη. Να σημειωθεί ότι η τιμωρία των Κρητικών δεν σχετιζόταν με την υπόθεση Γιακουμάκη αλλά αφορούσε περιστατικό φθοράς του κτιρίου. Μαζί με τον Μαρκογιαννάκη παραπέμφθηκαν σε δίκη και ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Κώστας Μάντζαρης και η υπεύθυνη της Φοιτητικής Εστίας με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

    Στις 20 Οκτωβρίου 2016 άρχισε η διεξαγωγή της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 2016 κατέθεσε για την υπόθεση ως μάρτυρας η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Τη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έβγαλε απόφαση που απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη της Εστίας και τον πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Κώστας Μάντζαρης έχοντας για δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια.

    Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη των 9 Κρητικών σπουδαστών συμφοιτητών του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξεκίνησε τη 8 Απριλίου 2019 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, όπου συνολικά κλητεύτηκαν ως μάρτυρες για να καταθέσουν 20 άτομα, ωστόσο κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της Δίκης, οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν δια των συνηγόρων τους, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο Νόμος.

    Δυο εκ των μαρτύρων, κατά την προσφώνηση των ονομάτων, τέως σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, δεν παρουσιάστηκαν, και για τους συγκεκριμένους δύο μάρτυρες διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους στο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

    Στις 28 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, στους τρεις κατηγορούμενους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ασκηθείσα έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ’αγνώστου.

    Στις 10 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας.
    Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Ιωαννίνων το 2023 πραγματοποίησε σειρά θεατρικών παραστάσεων με έργο θέμα την υπόθεση αυτή.

    Τελευταία νέα

    Εφορία: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για όλους τους εργαζομένους με μπλοκάκια.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025,...

    Ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας στα χωριά Τζάρα, Κυψέλη, Κορώνη, Αμμουδιά, Δίκορφο, Θέμελο, Κορωνόπουλο, και Βουβοπόταμος

    Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της ‘Φθινοπωρινής ρίψης – διανομής εμβολίων – δολωμάτων κατά...

    Αγώνας για την Προστασία του Ζαγορίου: Οι Κάτοικοι Αντιδρούν σε Νέα Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    Το Ζαγόρι, που έχει ενταχθεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ενισχυμένη...

    Λούρος Πρέβεζας: Διευθύντρια Σχολείου Σοφία Παπαμιχαήλ: «Το Επεισόδιο Δεν Έγινε Μέσα στο Σχολείο»

    Τα περιστατικά μεταξύ των ανηλίκων συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία, ανησυχώντας γονείς και εκπαιδευτικούς....

    Περισσότερα

    Εφορία: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για όλους τους εργαζομένους με μπλοκάκια.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025,...

    Ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας στα χωριά Τζάρα, Κυψέλη, Κορώνη, Αμμουδιά, Δίκορφο, Θέμελο, Κορωνόπουλο, και Βουβοπόταμος

    Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της ‘Φθινοπωρινής ρίψης – διανομής εμβολίων – δολωμάτων κατά...

    Αγώνας για την Προστασία του Ζαγορίου: Οι Κάτοικοι Αντιδρούν σε Νέα Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    Το Ζαγόρι, που έχει ενταχθεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ενισχυμένη...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο