More
  ΑρχικήΉπειροςΤο πιο δυνατό χαρτί του Φαναρίου ρίχνει στην μάχη των εκλογών ο...

  Το πιο δυνατό χαρτί του Φαναρίου ρίχνει στην μάχη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Συνέντευξη με την υποψήφια Βουλευτή Μαρία Μάρκου

  Δημοσιεύθηκε:

  Για όλους και όλα, μίλησε, στην διάρκεια συνέντευξής στο δημοσιογράφο του FanariPress.gr και του KanalakiNews.gr Δονάτο Παππά, η  υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. στο νομό Πρέβεζας, Μαρία Μάρκου.

  κα Μάρκου, είσαστε η Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. προερχόμενη από το Φανάρι. Μπορείτε να μας απαντήσετε για ποιόν λόγο πολιτεύεστε;

  Πριν απαντήσω στο ερώτημα σας θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση, που σχεδόν σας την οφείλω. Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ελευθερία του Τύπου έχει εισέλθει με αρνητικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο. Και δεν είναι μόνο η εσωτερική κριτική η οποία έως έναν βαθμό είναι θεμιτή. Είναι το ότι έρχονται πολλά δημοσιεύματα και φωνές από το εξωτερικό, να επισημάνουν το οξύ πρόβλημα της διολίσθησης του ελληνικού Τύπου. «Η δημοσίευσης είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» μας δίδαξε πριν από περίπου 200 χρόνια ο Ιάκωβος Μάγερ. Τότε δεν ήξεραν για τα Fake news και την παραπληροφόρηση και πίστευαν στην έντιμη δημοσίευση και δημοσιογραφία. Μετά την λεγόμενη ως ‘λίστα Πέτσα’ παρατηρούμαι μία έντονη -εξόφθαλμη θα έλεγα- φιλοκυβερνητική προπαγάνδα χωρίς όρους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Γι’ αυτό αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά η συγκεκριμένη συνέντευξη, γιατί κριθήκατε όπως κρινόμαστε άλλωστε όλοι, άλλωστε και η στάση σας στο θέμα δάσος της Βαλανιδορράχης, ήταν θετική και αντικειμενική.

  Να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας. Πολιτεύομαι για πάρα πολλούς λόγους. Θα ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας, καθώς απεχθάνομαι τα φτιασιδώματα της πολιτικής. Κατ` αρχάς αποφάσισα να αποδεχτώ με τιμητική πρόταση που μου έγινε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. στήριξε σθεναρά την υπόθεση του δάσους. Επικεντρώνω στην πολιτική αυτή στάση, επειδή τα κόμματα, ως πυλώνες της Δημοκρατίας, θα πρέπει ν’ αφουγκράζονται τις αγωνίες και τα αιτήματα της κοινωνίας. Οι ψηφοφόροι επίσης χρειάζεται να συμπορεύονται με κόμματα και πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Βέβαια στην ελληνική πραγματικότητα δεν το βλέπουμε να συμβαίνει πάντα με τα γνωστά αποτελέσματα. Πόσοι αλήθεια είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ που μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος του ρεύματος έπειτα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Ένα κόστος που αύξησε με τη δύναμη της ψήφου τους, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Πολιτεύομαι, γιατί θέλω έναν κόσμο στα μέτρα της κοινωνίας που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτή τη στιγμή έχουμε χρέος να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία από τα επονομαζόμενα κοράκια (funds, Πάτσηδες κλπ), γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα να διαβιούμε σε μια στέγη. Είναι κοινωνικό δημόσιο αγαθό το νερό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται. Ακόμη οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή και εύρθμη λειτουργία των ΤΟΕΒ, οι οποίοι σήμερα είναι υπερχρεωμένοι, ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να παράγουν. Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της χώρας, η οποία αιμορραγεί από τη μετανάστευση του πιο δημιουργικού της δυναμικού της.

  Πολιτεύομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. για να επανέλθει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Για ν’ αυξηθεί ο μισθός των εργαζομένων, για να έχουμε Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Παιδεία για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς αντίτιμο και για το περιβάλλον μας, κόντρα στους περιβαλλοντοκτόνους Νόμους Χατζηδάκη. Η χώρα μας ήδη πληρώνει τσουχτερά στην Ε.Ε., καθώς δεν σέβεται τις προστατευμένες περιοχές σε μια μάλιστα περίοδο έντονης κλιματικής κρίσης. Τα χρήματα αυτά τα στερείται η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα ταυτοτικά της Αριστεράς.

  Πολιτεύομαι για να πατάξουμε τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, την αισχροκέρδεια και την οικογενειοκρατία. Για τη Δημοκρατία μας που τραυμάτισαν οι υποκλοπές και το καθεστώς Μητσοτάκη, γιατί είναι χρέος μας να επαναφέρουμε στην ορθή τροχιά το τρένο, που εκτροχιάστηκε… Να βάλουμε τη χώρα στις σωστές ράγες!

  κα Μάρκου, λαμβάνεται τη μια γυναικεία υποψηφιότητα από την ποσόστωση 50% των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Νομό. Είναι εύκολο σε ένα Νομό που δεν φημίζεται για την γυναικεία εκπροσώπηση, μια γυναίκα να κατεβαίνει υποψήφια Βουλευτής;

  Βουλεύτρια, παρακαλώ. Είναι μάλλον δύσκολο… Πάντως δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αδυναμία που έχει επιδείξει ο Νομός μας ως προς τη γυναικεία εκπροσώπηση σε υψηλές θέσεις, καταδεικνύει ότι στερεοτυπικές αντιλήψεις έχουν εμφιλοχωρήσει στην κοινωνία της Πρέβεζας. Αυτή τη στιγμή όμως νομίζω ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Προσωπικά θα παλέψω για την ισότητα των φύλων. Όχι μόνο για την εκπροσώπηση στη Βουλή, αλλά περισσότερο ως χρέος για εκείνες που έφυγαν πρόωρα και άδικα και αναφέρομαι σαφώς στις γυναικοκτονίες.

  Το δυστύχημα στα Τέμπη συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. είναι άμοιρος ευθυνών;

  Τα Τέμπη δεν ήταν ένα απλό δυστύχημα, που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Ήταν έγκλημα. Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες αλλά ο καθένας στο μερίδιο που του αντιστοιχεί. Όταν το κράτος του Μητσοτάκη, με το εφεύρημα «επιτελικό», αλλάζει τη σύμβαση με την ιταλική εταιρεία και της χαρίζει 600 εκατομμύρια, ενώ τα τρένα μένουν χωρίς τηλεδιοίκηση, αυτό τι είναι; Δεν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Σε ποια χώρα του πολιτισμένου κόσμου κινούνται χειροκίνητα τα τρένα; Σε καμία. Άρα δεν φταίει απλά και μόνο το ανθρώπινο λάθος, αλλά οι παθογένειες ενός κράτους της διαφθοράς, της διαπλοκής, του ρουσφετιού και της ευνοιοκρατίας, που συνοικοδόμησε η Ν.Δ. από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί αλλάξανε τα όρια ηλικίας και τοποθέτησαν σε μια καίρια για την ασφάλεια θέση έναν άπειρο εργαζόμενο; Αυτό το κάνουν γιατί –δυστυχώς- απαξιώνουν την ίδια την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη των ημετέρων. Δεν ευθύνονται τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς και μάλιστα υπό συνθήκες δύσκολες και μνημονίων, για τις παθογένειες, που μπόλιασαν δεκαετίες τώρα την ταλαίπωρη τούτη χώρα. Ευθύνη δικιά μας είναι να πολεμήσουμε τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος ξεριζώνοντας τα κακώς κείμενα, που χρεοκόπησαν την χώρα μας οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά και αξιακά.

  Ποια απήχηση είχε η υποψηφιότητά σας κ. Μάρκου στην τοπική κοινωνία του Φαναρίου από την οποία κατάγεστε;

  Εκτιμώ ότι ο τόπος μου, το Φανάρι είδε θετικά την υποψηφιότητά μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., γιατί κατανόησε ότι η στήριξη του κόμματός μου δεν ήταν προσχηματική, αλλά τιμητική για την τοπική μας κοινωνία, που εδώ και χρόνια δίνει ένα δύσκολο και ανυποχώρητο αγώνα υπεράσπισης του δάσους, ως κοινωνικού αγαθού. Επιπλέον μου ζητήθηκε να δώσω φωνή στο Φανάρι μιας κυρίως αγροκτηνοτροφικής περιοχής, που δεν έχει εκπροσωπηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γενικότερα στο Νομό μας η υποψηφιότητά μου είναι η υποψηφιότητα μιας νέας γυναίκας που επιλέχτηκε για την κινηματική της δράση και όχι γιατί είχε ερείσματα ή κάτι άλλο. Αυτό, διαπιστώνω καθημερινά ότι εκτιμάται από τους συμπολίτες μας και έχει θετικό αντίκτυπο.

  Κλείνοντας κα Μάρκου δώστε μας το πολιτικό σας στίγμα;

  Προέρχομαι από τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα προτάσσοντας το ΕΜΕΙΣ έναντι του εγώ. Θα πορευτώ με τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα πάντα. Οι αξίες μας άλλωστε είναι σαν ένα αστέρι στον ουρανό. (Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ισότητα)

  Θα αγωνιστώ με το ίδιο πάθος.

  Για έναν κόσμο στα μέτρα του ανθρώπου.

  Για την κοινωνία που υποφέρει

  Για την όμορφη μας Πρέβεζα!

  Για Δικαιοσύνη…

  Για Δικαιοσύνη παντού.

  ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

  Υποψήφια Βουλεύτρια Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

  Τελευταία νέα

  Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

  Με την δοξολογία  η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση...

  Δύο χρόνια χωρίς νερό η παραλία της Αμμουδιάς

  Οι ζημιές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2021 στην Τοπική Κοινότητα Αμμουδιάς συζητήθηκαν...

  Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 2.145 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ

  Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των νοσοκομείων και των φορέων του Υπουργείου Υγείας...

  Αναταραχή στην Πρέβεζα: Απατεώνες ζητούν χρήματα για ψεύτικους τραυματισμούς

  Στην Πρέβεζα, υπάρχει ένας κύκλος απατεώνων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες με ψεύτικους...

  Περισσότερα

  Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την Απελευθέρωση της Πάργας

  Με την δοξολογία  η οποία τελέστηκε στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση...

  Δύο χρόνια χωρίς νερό η παραλία της Αμμουδιάς

  Οι ζημιές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2021 στην Τοπική Κοινότητα Αμμουδιάς συζητήθηκαν...

  Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 2.145 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ

  Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των νοσοκομείων και των φορέων του Υπουργείου Υγείας...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο