More
    ΑρχικήΉπειροςΤο παρακράτος του Καχριμάνη αποθρασυμένο εμπλέκει στις δουλειές του και την... Ικαρία!...

    Το παρακράτος του Καχριμάνη αποθρασυμένο εμπλέκει στις δουλειές του και την… Ικαρία! – Με “Στημένες” προσφορές και “Στημένες” αναθέσεις ροκανίζουν το Δημόσιο χρήμα

    Δημοσιεύθηκε:

    Της Ελένης Καραπάνου – Λίγκα – Εφημερίδα Τύπος Ηπείρου

     

    Η διάβρωση σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του Περιφερειάρχη είναι γνωστή τόσο στους
    Ηπειρώτες αλλά πολύ περισσότερο και σε εμάς που ερευνούμε τα “έργα και τις ημέρες” του
    κατά πόδας πλέον. Κι όμως υπάρχουν φορές που η αποθράσυνση αυτού του βρώμικα δομημένου συστήματος μας εκπλήσσει εκ νέου, παρότι με όσα έχουμε διαπιστώσει θεωρούμε κάθε φορά ότι τα έχουμε δει όλα.

    Εδώ και καιρό οι καταγγελίες από εργολάβους που ακροβατούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους και κατά συνέπεια των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, έρχονται στην εφημερίδα “κατά ριπάς” . Καταγγελίες που έχουν να κάνουν με ένα κύκλωμα αναθέσεων απλωμένο στην Ήπειρο που δρα με νόμους “καρτέλ” και ακυρώνει κάθε έννοια ανταγωνισμού αλλά και κάθε στοιχειώδη έστω νομιμότητα στην διαχείριση του Δημοσίου χρήματος.

    Αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών να μένει έξω από τη μοιρασιά της “πίτας” των έργων που ωφελεί σταθερά λίγους αφενός και αφετέρου να γεννώνται πλήθος ερωτηματικών για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται αλλά και ποια πραγματικά είναι η διαδρομή του δημοσίου χρήματος!

    Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που θα το παρουσιάσουμε στις αρμόδιες Αρχές, διότι ο καθένας “αναρωτιέται” ποιος (ποιοι) έχουν συμφέρον από αυτή την μπίζνα και
    σε ποιους τελικά αποφέρει κέρδη και ποια είναι αυτά; Δυστυχώς στην Ήπειρο συνηθίσαμε το “τέρας” και με την πάροδο των χρόνων το βαπτίσαμε “κανονικότητα” για να μην πούμε “νομιμότητα”!

    Ας δούμε ένα μικρό δείγμα από τα όσα έχουμε στα χέρια μας και στη διάθεση των
    Αρχών.

    Είναι παγιωμένη τακτική του Περιφερειάρχη η παράκαμψη των νόμων που διέπουν τις αναθέσεις. Στο βωμό που ο ίδιος έχτισε για να εξυπηρετεί “άγνωστους” σκοπούς, γίνεται η κατάτμηση της κατάτμησης, αναγραμματίζονται στους τίτλους έργα προκειμένου να μην προκαλούν “επί τη εμφανίσει” και φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία βαπτίζονται “κατεπείγοντα” ενώ η διαδικασία του άρθρου 32 § 2γ του Ν. 4412/16, έγινε το απόλυτο εργαλείο για την διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος!

    Γεγονός που καταγγέλλει ανελλιπώς είναι η αλήθεια ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γ. Ζάψας, υπογραμμίζοντας πως γίνεται κατάχρηση των όσων ορίζει η νομοθεσία, αλλά που δυστυχώς δεν αποφάσισε ως σήμερα να απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα για να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία αυτή που είναι η νοσηρή κανονικότητα του Αλ. Καχριμάνη!

    Κατεπείγον με αποδέκτη την …Ικαρία!
    Η αποθράσυνση των υπηρεσιών της Περιφέρειας όμως, έχει πλέον ξεπεράσει κάθε
    όριο. Και φυσικά δεν μιλάμε για το σύνολο των υπαλλήλων που καλούνται να εργαστούν
    κάτω από ένα πολύ άσχημο κλίμα στο μέγαρο της Περιφέρειας, αλλά για μικρή μερίδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη τακτική “Καχριμάνη” και την υπηρετεί- εξυπηρετεί
    αδιαφορώντας όχι μόνο για τον νομοθέτη και τα νόμιμα αλλά και για τις όποιες ευθύνες τους, μιας και επικρατεί η άποψη που έχει καλλιεργήσει χρόνια ο Περιφερειάρχης, πως βρίσκονται στο απυρόβλητο!

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ιωάννινα, 31- 05-2022, Αριθ. Πρωτ.: 77569/7484

    ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη διαδικασία του άρθρου 32 § 2γ του Ν. 4412/16 με αντικείμενο την ανάθεση υλοποίησης του έργου:

    «Άμεση αντιστήριξη πρανών στην επαρχιακή οδό Άρτας – Καρδίτσας μετά από
    πλημμύρες» Προϋπολογισμού 124.000,00€ με ΦΠΑ και κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή για την ανάδειξη αναδόχου.

    Έχουμε λοιπόν ένα έργο προς υλοποίηση που κρίνεται “κατεπείγον”, όπως τα περισσότερα. Αν κανείς παρατηρήσει την αιτιολογία στις εισηγήσεις προκειμένου να βαπτιστούν τα έργα “κατεπείγοντα” και δεν ζει στην Ήπειρο, θα πιστέψει πως την Περιφέρεια μας την χτύπησαν “οι δέκα πληγές του Φαραώ”, πως κάθε φθινόπωρο, άνοιξη, χειμώνα αλλά ακόμα και καλοκαίρι μας χτυπά αλύπητα η φύση με πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς και καταποντισμούς.

    Ας δεχθούμε όμως για την συνέχεια του ρεπορτάζ μας, ότι όντως αυτό το έργο ήταν “κατεπείγον”.

    Στις 05-05-2022 με την υπ. αριθμ. 67574/4532/05-05-2022 απόφαση του
    Περιφερειάρχη Ηπείρου, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης αλλά και με
    την υπ. αριθμ. 12/751/13-05-2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η διαδικασία της ανάθεσης προχωρά και φτάνουμε στις 31/05/2022, που με τη διαδικασία του άρθρου 32, αποστέλλονται “προσκλήσεις προσφορών” με προθεσμία απάντησης στους αποδέκτες έως την 09η Ιουνίου 2022!

    Οι προσκλήσεις γίνονται με ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα της Αλεξίας Τσώλα που εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας Προϊσταμένης τότε.

    Νομός Άρτας, ένας μεγάλος νομός με πλήθος εργολάβων και εταιριών που θα μπορούσαν να αναλάβουν όχι μόνο αυτό το σχετικά μικρό έργο αλλά και έργα πολύ μεγάλης εμβέλειας.
    Τι πιο φυσικό, από το να απευθύνονται οι προσκλήσεις σε ντόπιους εργολάβους, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η αμεσότητα καθότι επαναλαμβάνουμε, το έργο έχει βαπτιστεί “κατεπείγον”! Ακόμα κι αν στη περιοχή δεν θα υπήρχαν εν δυνάμει ικανοί “ανάδοχοι”, που η
    αλήθεια είναι πως υπάρχουν αμέτρητοι!, η Ήπειρος αποτελείται από τέσσερις νομούς, άρα ο αριθμός των εργολάβων εκτοξεύεται !

    Κι όμως, όπως θα διαπιστώσετε και ιδίοις όμμασι, κάποιον αυτή η τεράστια λίστα
    εργολάβων δεν τον “κάλυπτε” ή καλύτερα κάπου δεν τον εξυπηρετούσε, δεν τον βόλευε.
    Έτσι με έκπληξη βλέπουμε στην αποσταλείσα πρόσκληση, αποδέκτες δύο εργολάβους ντόπιους και έναν από την ….Ικαρία! Ναι, όσο και αν αποτελεί τραγέλαφο το γεγονός είναι δημόσιο έγγραφο πέραν κάθε αμφισβήτησης που αποδεικνύει το μέγεθος της σήψης στις υπηρεσίες στην Ήπειρο.

    Αναρωτιόμαστε, ποια ανάγκη ώθησε την τότε Προϊσταμένη να απευθυνθεί στην …Ικαρία για να βρει εργολάβο να κάνει μια απλή “αντιστήριξη πρανών” ενός επαρχιακού δρόμου στην Άρτα; Ήταν πρωτοβουλία της ίδιας , ήταν παρότρυνση του Προϊσταμένου της, δηλαδή του Αλ. Καχριμάνη ή τέλος πάντων υπάρχει άλλη αιτία ώστε να προκύπτει ο εργολάβος από την Ικαρία για “κατεπείγον” έργο στην Άρτα;

    Άλλωστε η ίδια έχει στενούς δεσμούς με την Άρτα αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας, έχει μάλιστα και επιχειρηματικές δραστηριότητες η οικογένειά της εκεί, άρα πρόκειται για έναν τόπο που δεν της είναι άγνωστος αν και αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία ώστε να απευθυνθεί στην …Ικαρία!

    Γνωστός ο Ικαριώτης εργολάβος στην Ήπειρο

    Από το ρεπορτάζ μας όμως προκύπτουν και άλλα “ενδιαφέροντα” στοιχεία που χρήζουν προσοχής από το μικροσκόπιο των Αρχών. Καταρχάς, στο κομμάτι των δύο ντόπιων εργολάβων που έλαβαν την πρόσκληση, φαίνεται πως υπάρχει μια …αθώα αδυναμία…. από πλευράς υπηρεσιών. Είναι δύο εργολάβοι που τους βλέπουμε να “φιγουράρουν” ανελλιπώς στις προσκλήσεις και να αναλαμβάνουν πληθώρα έργων, ενώ η πρώην Προϊσταμένη φαίνεται πως διεκπεραιώνει το σύνολο των πράξεων και της διαδικασίας των έργων
    που εκτελούν οι κύριοι αυτοί. Έτσι την βλέπουμε, σε έγγραφα να υπάρχει το όνομα της στις πληροφορίες, να υπογράφει ως Προϊσταμένη αλλά στο ίδιο έγγραφο να υπογράφει και ως …επιβλέπουσα! Εμείς δε γνωρίζουμε αν είθισται αυτή η “τακτική”, αν είναι νόμιμη ή όχι, αυτά είναι θέματα να τα ελέγξουν οι αρμόδιοι στο εξής.

    Εμείς γνωρίζουμε για την ώρα πως ο εξ Ικαρίας εργολάβος έχει αποκτήσει θερμούς υποστηρικτές στην Ήπειρο και έχει βρει νέο επιχειρησιακό πεδίο, αν δηλαδή
    όντως ο άνθρωπος έρχεται από την μακρινή Ικαρία και δουλεύει έργα εδώ. Έχει
    αποκτήσει επίσης “φίλους και γνωστούς” Και γιατί τα λέμε αυτά! Στις 06-10-2022 με Αριθ. Πρωτ.: 4462 ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ !!! παίρνει απόφαση να εκτελέσετε το έργο «Βελτιωτικά – Περιβαλλοντικά έργα υποδομής Τοπικών Κοινοτήτων ΔΕ Αγνάντων», προϋπολογισμού 57.470,00€ με την αξία του Φ.Π.Α και με τη γνωστή διαδικασία των “προσφορών”..

    Και ω του θαύματος, αποστέλλει και αυτός, όπως και η τότε Προϊσταμένη ΔΤΕ.ΠΗ προσκλήσεις στους ίδιους περίπου εκλεκτούς εργολάβους συμπεριλαμβάνοντας
    και τον….Ικαριώτη. Μόνο που στο προκείμενο έργο το “θαύμα” ολοκληρώνεται και την δουλειά την αναλαμβάνει όντως ο Ικαριώτης εργολάβος και υπογράφει τη σύμβαση με τον εκεί Δήμαρχο στις 4 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν δηλαδή.! Που; Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων! Προσέφερε έκπτωση έξι τοις εκατό (6%) !!! έναντι του 2% που προσφέρθηκε από ντόπιους και πήρε τη δουλειά!

    Ένας εργολάβος που φαίνεται ρίχνει ρίζες στην Ήπειρο και θα έχει αξία να δούμε τι εμβέλειας είναι και πόσα ακόμα παράλληλα έργα εκτελεί τόσο στην Ικαρία όσο και στη Σαλαμίνα, δύο γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας αυτός. Μάλιστα φαίνεται πως επιχειρείται μια επιπλέον “σύζευξη σχέσεων” και “αδελφοποίηση” μεταξύ εργολάβων Ηπείρου και Ικαρίας, διότι με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο ο Ικαριώτης χτυπά έργα στην Ήπειρο αλλά και Αρτινός εργολάβος που είναι και αυτός κοινός και εκλεκτός αποδέκτης των προσκλήσεων, χτυπά έργα στη…. Σαλαμίνα, τόπος που δραστηριοποιείται κατά κόρον ο Ικαριώτης δηλαδή.

    Και όχι μόνο χτυπά αλλά τυπικά τουλάχιστον εμφανίζεται και να τα κατοχυρώνει! Παράδειγμα η “Επισκευή-Συντήρηση Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ.Εν Σαλαμίνας”, συνολικού
    ποσού μόλις 11.913,92 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α , που έκανε (;;;) τον Αρτινό εργολάβο να ξενιτευτεί στη μακρινή Σαλαμίνα την ώρα που στην Ήπειρο είχε αναλάβει
    πληθώρα έργων!

    Όλα αυτά κουραστικά και ίσως “ακατανόητα’ για τον πολύ κόσμο, όμως οι εργολάβοι που βρίσκονται σε απόγνωση καταλαβαίνουν πολύ καλά τι παίζεται με το Δημόσιο χρήμα και αντιλαμβάνονται γιατί οι ίδιοι “εξαιρούνται¨αυτής της αδυναμίας που δείχνουν οι υπηρεσίες στην Ήπειρο απέναντι σε μια μικρή μερίδα εργολάβων.

    Οι επαγγελματίες και από τους τέσσερις νομούς καταγγέλλουν πολλά, με όνομα και επώνυμο μιλάνε για ένα σύστημα διαπλοκής που χτυπά τον ανταγωνισμό και κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα αφήνοντας τους εντελώς ανήμπορους να αντιδράσουν. Μιλάνε για συγκεκριμένες
    διασυνδέσεις προσώπων που δεν είναι προς δημοσιοποίηση αλλά που είναι στη διάθεση των Αρχών.

    Και αυτό που μπορούμε να πούμε εδώ, είναι πως ήδη υπήρχαν ενδείξεις για κάποια σχέση μεταξύ υπηρεσιών και εργολάβων. Διαφορετικά πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί προηγούμενο δημοσίευμά μας, που ως αντί κλητος εργολάβου εμφανίζεται σταθερά στις συμβάσεις ο σύζυγος της πρώην Προϊσταμένης Τεχνικών Έργων Ηπείρου;

    Συμβάσεις για το …θεαθήναι

    Άρτα και πάλι, 12 Οκτωβρίου 2022! Μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Β. Ψαθά και ενός μικρού εργολάβου υπογράφεται σύμβαση για το έργο : “Συντήρηση – προστασία πρανών στη θέση Ξηρόκαμπος της ε.ο.12” που μεταξύ άλλων αναφέρει στην τεχνική του μελέτη : “στην περιοχή Κρανιές στη θέση των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Άρτης στο σημείο της κατάπτωσης του πρανούς κατάντη του δρόμου θα κατασκευασθούν τα εξής:

    α)συρματοκιβώτια μήκους 20,00 μ. και ύψους 4,00 μ. περίπου,

    β) επίχωση της εκσκαφής με υλικό κοκκώδες και

    γ) δύο στρώσεις υπόβασης μεταβλητού πάχους (μέσου πάχος 0,15 μ. και 0,10 μ.) με θραυστά αδρανή υλικά σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 05-03-03-00.

    Όλες οι παραπάνω εργασίες θα γίνονται σύμφωνα με τις εντολές της επίβλεψης.”
    Όλα καλά ως εδώ…Όμως λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου 2022 στις 3:39 μ.μ., ο Αλ. Καχριμάνης κατά την προσφιλή τακτική του που θέλει να αποδείξει πως τάχα η Ήπειρος είναι ένα εργοτάξιο μέσω του facebook , αναρτά την περιοχή των κατασκηνώσεων της Ι.Μ.Άρτης και το εκεί…έργο, να έχει προχωρήσει κατά πολύ ! Ναι, αυτό το έργο για το οποίο υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Ψαθά και εργολάβου μόλις στις 12 Οκτωβρίου!

    Άραγε, ήταν τόσο “σβέλτος” ο εργολάβος που κατάφερε σε 10 ημέρες να φτάσει το έργο σε τέτοιο επίπεδο; Και κάτι άλλο ίσως πιο βασικό αλλά και …αποκαλυπτικό!

    Τα μηχανήματα που εμφανίζονται στην ανάρτηση Καχριμάνη να δουλεύουν το εν λόγω έργο, είναι το εργολά βου που υπέγραψε τη σύμβαση; Μήπως είναι άλλου ερ γολάβου και μάλιστα από τους γνωστούς “εκλεκτούς” της Περιφέρειας όπως λένε οι καταγγελίες που έχουμε στα χέρια μας; Τι γνωρίζουν οι εκεί υπηρεσίες για το θέμα αυτό; Έχουμε μια σύμβαση δηλαδή για το …θεαθήναι ενώ το έργο ήδη εκτελείται από τους “δικούς μας” επαγγελματίες των έργων και των ….αναθέσεων;;;

    Φυσικά αυτό δεν είναι πρωτοφανές και ούτε μας εκπλήσσει…Απλώς στις σελίδες μιας εφημερίδας δεν μπορούν να μπουν όλοι αυτοί οι φάκελοι που έχουμε στη κατοχή μας και επιλέξαμε ένα πρόσφατο παράδειγμα να δημοσιοποιήσουμε προκειμένου να αναρωτηθούμε δημόσια …Τι συμβαίνει τελικά με τις “εργολαβίες” στην Ήπειρο;

    Πόσες κρυφές “υπ-εργολαβίες” κρύβονται κάτω από τα έργα, ποιοι τις στήνουν και ποιους εξυπηρετούν; Και μια υπόσχεση… Οφείλαμε στον κόσμο που μας στηρίζει το φύλλο αυτό.
    Οφείλαμε στους επαγγελματίες που βρίσκονται σε απόγνωση να ανοίξουμε το “κουτί της εργολαβίας στην Άρτα” και στην Ήπειρο όλη εν συνεχεία. Και φυσικά η “Άρτα” δεν κλείνει εδώ. Όλα αυτά τα στοιχεία, τα απίστευτα και όμως αληθινά που έχουμε από το ρεπορτάζ μας και από τις πάμπολλες καταγγελίες έχουν πάρει το δρόμο για τις Αρμόδιες Αρχές. Θα επανέλθουμε δίνοντας περισσότερα δημόσια, όσα τουλάχιστον επιδέχονται δημοσιοποίησης
    και υποσχόμαστε ότι θα ασχοληθούμε με όλη την Ήπειρο, με τις αμέτρητες καταγγελίες από όλους τους νομούς και για όλα τα πρόσωπα. Αργεί να “ξημερώσει” διότι ως γνωστόν εδώ είναι Ελλάδα και όλα πάνε αργά, (όπως στην Ικαρία θα λέγαμε χαριτολογώντας) αλλά θα βρουν τον τελικό προορισμό τους και θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

    Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε στον Δήμαρχο Κεντρι κών Τζουμέρκων μια απορία μας.
    Που τον βρήκες τον εργολάβο καλέ μας Δήμαρχε στην Ικαρία και του ζήτησες προσφορά;
    Αν και δεν περιμένουμε απάντηση, όπως θα διαπιστώσεις το επόμενο διάστημα κι εσύ και οι αναγνώστες μας, την έχουμε την απάντηση ήδη στα “συρτάρια” μας.

     

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο