ihm26 poster 300x250

Το Ισραήλ εξετάζει την απάντηση της Χαμάς σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός

ap25203448219942 scaled e1753344399334
ap25203448219942 scaled e1753344399334
APTOPIX Israel Palestinians

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έλαβε την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην πρότασή του για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πρόσθεσε ότι αυτή εξετάζεται τώρα.

Την Τετάρτη, η Χαμάς διαβίβασε την απάντησή της σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μέσω διαμεσολαβητών στο Κατάρ, οι οποίοι στη συνέχεια την μετέφεραν στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα.

«Οι μεσολαβητές μετέφεραν την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα και αυτή εξετάζεται τώρα», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, η απάντηση της Χαμάς απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί θετική. Ανώνυμες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι η οργάνωση υπέβαλε νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο συμφωνίας που είχε προηγουμένως αποδεχθεί το Ισραήλ. Οι μεσολαβητές — το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες — φέρονται να απορρίπτουν αυτές τις νέες αξιώσεις ως «απαράδεκτες».

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει τριών σταδίων κατάπαυση του πυρός, με σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτον, αποσκοπεί στη δημιουργία των συνθηκών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε μόνιμη βάση.

Παρ’ όλα αυτά, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι νέοι όροι που έθεσε η Χαμάς ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις ή ακόμα και να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια για συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η διεθνής κοινότητα αυξάνει τις πιέσεις για μια σταθερή και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

www.ertnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

israel 1

Μεσανατολικό: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν 14χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν σήμερα έναν 14χρονο Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιδρομής
peripoliko 2

Συνελήφθησαν δύο 23χρονοι με την κατηγορία για βιασμό ανήλικης στη Λιβαδειά

Στη σύλληψη δυο 23χρονων ανδρών για τον βιασμό μιας 17χρονης στη Λιβαδειά προχώρησε