Σαράντα προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, ανάμεσά τους ο Μπαν Κι-μουν, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπόνο, δημοσιεύουν σήμερα επιστολή καλώντας το Μπανγκλαντές να βάλει τέλος στις άδικες επιθέσεις και την παρενόχληση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς.
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2006 οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς αναγνωρίζεται διεθνώς για το ότι έβγαλε από τη ακραία φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους στο Μπανγκλαντές με την χορήγηση μικροδανείων στους κατοίκους της υπαίθρου μέσω της Grameen Bank, την οποία ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1983.
Η σύγκρουσή του ωστόσο με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, που τον κατηγόρησε ότι «ρουφά το αίμα των φτωχών» με επιτόκια που προσεγγίζουν το 20%, αμαύρωσαν σε κάποιο βαθμό την εικόνα του.
Στην επιστολή, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος U2 Μπόνο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και άλλες προσωπικότητές εκφράζουν της «βαθιές τους ανησυχίες» για την κατάσταση του 82χρονου Μουχάμαντ Γιουνούς.
«Είναι οδυνηρό να βλέπουμε τον καθηγητή Γιουνούς, έναν άνθρωποι άμεμπτης ακεραιότητας, και το έργο της ζωής του να δέχονται άδικες επιθέσεις, παρενοχλήσεις και να γίνονται αντικείμενο ερευνών κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο από την κυβέρνησή σας», δηλώνουν στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην Washington Post.
Τον περασμένο χρόνο,η επιτροπή κατά της διαφθοράς του Μπανγκλαντές ξεκίνησε ευρεία έρευνα στις επιχειρήσεις τις οποίες διευθύνει ο Μουχάμαντ Γιουνούς η οποία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Μπανγκλαντές που δεν κατονομάζεται. Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα απέδωσε στον Γιουνούς την ακύρωση από την Παγκόσμια Τράπεζα δανείου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων που προοριζόταν στην κατασκευή γέφυρας, γύρω από την οποία υπήρχαν ισχυρισμοί για διαφθορά. Ο Μουχάμαντ Γιουνούς δεν έχει σταματήσει να διαψεύδει την κατηγορία.
Η γέφυρα τελικά εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο 2022 κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα με καθυστέρηση πολλών ετών, για την οποία η Σέιχ Χασίνα επέρριψε την ευθύνη στον νομπελίστα. Η πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι αξίζει στον Μοχάμεντ Γιουνούς «να τον ρίξουν στο ποτάμι».
Το 2011, ο Μουχάμαντ Γιουνούς απομακρύνθηκε από την διεύθυνση της Grameen Bank. Εκείνη την εποχή, οι υποστηρικτές του είχαν αποδώσει αυτήν την απομάκρυνση στην σύγκρουσή του με την Σέιχ Χασίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr