More
    ΑρχικήΉπειροςΤΕΛΟΣ ο ΤΟΕΒ Αχέροντα από την ΔΕΗ! Στράτος Ιωάννου: Ζητώ την άμεση...

    ΤΕΛΟΣ ο ΤΟΕΒ Αχέροντα από την ΔΕΗ! Στράτος Ιωάννου: Ζητώ την άμεση ανάκληση της απόφασης και την επανασύνδεση του ρεύματος.

    Δημοσιεύθηκε:

    Απίστευτη, αλλά και επικίνδυνη θεωρείται η εξέλιξη της διακοπής του ρεύματος από την ΔΕΗ, στον ΤΟΕΒ Αχέροντα. Μετά την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, το πρόβλημα γιγαντώνεται  πλέον και με την οριστική διακοπή του ρεύματος στα αντλιοστάσια αρδευσης των καλλιεργειών και οδηγεί σε απόγνωση και αδιέξοδο χιλιάδες καλλιεργητές  στην πεδιάδα του Αχέροντα Φαναρίου.

    Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες μιας αναποτελεσματικής πολιτικής ετών στον τομέα της διαχείρισης του μεγάλου αυτού ζητήματος, οι αγρότες που καλούνται να σηκώσουν για μια ακόμη φορά τον σταυρό του μαρτυρίου, που έτσι κι αλλιώς σηκώνουν χρόνια με την άγονη πολιτική που ασκείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής  και την ακραία εκμετάλευση των αγροτών διαχρονικά.

    Ζούμε σε μια περίοδο όπου τα λειτουργικά έξοδα για τις αγροτικές καλλιέργειες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Πάνω απ΄ όλα τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φάρμακα για τους ψεκασμούς, οι σπόροι, τα αγροτικά μηχανήματα κλπ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμη από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αυτό της διακοπής ρεύματος στα αντλιοστάσια.

    Δηλαδή πλήρης αδυναμία καλλιέργειας, τεράστιο πρόβλημα, τεράστια καταστροφή η οποία στρέφεται επι δικαίων και αδίκων.

    Είναι αδύνατον να φορτώνονται αδυναμίες, ανικανότητες και αγκυλώσεις ετών των διοικήσεων του ΤΟΕΒ στις πλάτες και μόνον των αγροτών.. Των αγροτών που σηκώνουν τεράστιο βάρος  χρόνια  τώρα,  που  είναι αφημένοι στην τύχη τους και στην στυγνή εκμετάλευση από πλευράς εμπόρων και μεσαζόντων, που υφαρπάζουν με εκβιασμούς τον κόπο και τον ιδρώτα στην κυριολεξία των παραγωγών της χώρας,  που τρέφουν  με την παραγωγή τους ολόκληρη την χώρα τροφοδοτώντας τα αστικά κέντρα με τα προιόντα γής και τα κτηνοτροφικά προιόντα τους.

    Θεωρείται το ζήτημα ΜΕΙΖΟΝ για τον αγροτικό κόσμο του δήμου Πάργας  και ως εκ τούτου καλούμε, από αυτό εδώ το βήμα, σε  άμεση κινητοποίηση των δημοτικών αρχών, προς την κατεύθυνση της διενέργεις ενός συνεδρίου, μιάς συζήτησης,  με  την συμμετοχή όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων φορέων για το ζήτημα.

    Του Δημάρχου, του προέδρου του ΤΟΕΒ, των αρμοδίων υπηρεσιών, του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη,  των βουλευτών του νομού, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και εκπροσόπων των αγροτικών συνεταιρισμών.

    Θεωρήσαμε άκρως αναγκαίο να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, με τον οποίο συζητήσαμε το ζήτημα και μας πληροφόρησε απλώς οτι το θέμα της διακοπής του ρεύματος στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ  αποφασίστηκε από την ΔΕΗ, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα πλέον στους αγρότες και οτι έχει συζητήσει,  μας πληροφόρησε με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε, μας είπε, οτι θα μιλήσει για το ζήτημα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!.

    Στην επικοινωνία που είχαμε όμως με τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, μας πληροφόρησε σε βάθος για το όλο ζήτημα και χωρίς  δεύτερη σκέψη μας κατέθεσε και γραπτώς τις απόψεις του και τις προτάσεις του για το μείζον αυτό ζήτημα της διακοπής του ρεύματος στα αντλιοστάσια της ΤΟΕΒ Αχέροντα Φαναρίου:

    Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου  για το πρόβλημα του ΤΟΕΒ Αχέροντα Φαναρίου ..

    «Το πρόβλημα των ΤΟΕΒ και ειδικώς του ΤΟΕΒ Αχέροντα-Φαναρίου,  το γνωρίζω σε βάθος.

    Όπως επίσης και το σημαντικό έργο που έχουν προσφέρει οι ΤΟΕΒ όλα αυτά τα χρόνια. Όμως για να συνεχιστεί το έργο αυτό, το κεντρικό κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί επαρκώς τους ΤΟΕΒ και να τους εξασφαλίζει μειωμένο τιμολόγιο στο ρεύμα.
    Όπως γνωρίζετε, το πρόβλημα του ΤΟΕΒ έρχεται από παλιά, από μια σώρευση χρεών πολλών ετών. Έχει να κάνει με τη γήρανση του δικτύου, τα πεπαλαιωμένα αντλιοστάσια, το μικρό αριθμό αγροτών που μοιράζονται το κόστος λειτουργίας του.

    Ως γνωστόν, ο ΤΟΕΒ Αχέροντα-Φαναρίου, όπως όλοι οι ΤΟΕΒ, είναι ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός, με δικό του διοικητικό συμβούλιο πού εκλέγεται από τους αγρότες και έχει δικό του προϋπολογισμό. Ο ρόλος της Περιφερειακής Ενότητας ως προς τους ΤΟΕΒ περιορίζεται στην εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ καθώς είναι απλώς «Εποπτεύουσα Αρχή».

    Εμείς, όμως, η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, η Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και εγώ προσωπικά, προκειμένου να στηρίξουμε τους αγρότες της περιοχής και τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε διαχρονικά και έμπρακτα το έργο των ΤΟΕΒ με πολλούς τρόπους, υπερβαίνοντας και τις αρμοδιότητές μας.

    Συγκεκριμένα: Πραγματοποιήσαμε τον καθαρισμό των τάφρων και έχουμε επισκευάσει ζημιές στα αντλιοστάσια. Έχουμε αντικαταστήσει αγωγούς, έχουμε συμβάλλει στην πληρωμή του ρεύματος, παρότι δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα. Επίσης, έχουμε καταθέσει ως μάρτυρες, τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και εγώ προσωπικά,  στο Δικαστήριο για να υποστηρίξουμε τον ΤΟΕΒ και τους αγρότες  απέναντι στις διεκδικήσεις της ΔΕΗ.

    Επιπλέον, και αυτή μας η παρέμβαση αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα,  εντάξαμε στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας του ΤΟΕΒ Αχέροντα με  προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ που προβλέπει την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου συνολικής ισχύος 0,499 ΜW για την μερική κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης των 6 αντλιοστασίων του.

    Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο αποκατάστασης και βελτίωσης της λειτουργίας των αντλιοστασίων, που θα περιλαμβάνει, τόσο οικοδομικές εργασίες που αφορούν στο κτίριο των αντλιοστασίων, το οποίο έχει υποστεί φθορές από τον χρόνο, που έχουν προκληθεί κυρίως από την επικρατούσα υγρασία, όσο και στον υφιστάμενο Η/Μ εξοπλισμό λόγω παλαιότητας. Σημειωτέον ότι το αρδευτικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από το 1992.

    Τέλος, θα εντάξουμε τον ΤΟΕΒ σε πρόγραμμα που θα προβλέπει τη δημιουργία τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού Δικτύου, καρτών τηλεμετρίας και άλλες βελτιώσεις, ώστε ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης, περιορισμού της σπατάλης,  οικονομικής εξυγίανσης και, εν γένει, καλύτερης διαχείρισης.

    Για τη ΔΕΗ:

    Θεωρώ απαράδεκτη  την απόφαση της ΔΕΗ, που καταδικάζει όλον τον αγροτικό κόσμο του κάμπου Φαναρίου να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Είναι μία αλγεινή πράξη που προκαλεί καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της.
    Ζητώ την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και την επανασύνδεση του ρεύματος.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι το υφιστάμενο χρέος του οργανισμού, που έρχεται από παλιά, δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί ολόκληρο. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει, ο Περιφερειάρχης και εγώ να γίνει περικοπή του χρέους και για το υπόλοιπο να δοθεί μακροχρόνιο δάνειο από το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, 30 ετών και άνω, ώστε να μπορεί να πληρωθεί το χρέος.

    Αυτό σε συνδυασμό με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων και τη δημιουργία τηλεμετρικού συστήματος ελέγχου θα δώσει οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

    Ο Περιφερειάρχης και εγώ, έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τα  αρμόδια  υπουργεία να δουν το θέμα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλώ και τους υπόλοιπους φορείς να αντιδράσουν για να επιλυθεί το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που πλήττει βάναυσα τους αγρότες της περιοχής».

    Ευχαριστούμε θερμά τον Κο Στράτο Ιωάννου για την άμεσότητά του  στο να καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις του για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος για τους αγρότες μας!

     

     

    Βασιλάκης Αντώνης  –  Ειδικός συνεργάτης εφημερίδας « Ήπειρος ΣΗΜΕΡΑ».

    Τελευταία νέα

    21χρονη καταγγέλλει ότι βιαζόταν από τα 11 της χρόνια από γαιοκτήμονα της Λάρισα, για τον οποίο δούλευε η μητέρα της.

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση που μια 21χρονη σήμερα γυναίκα καταγγέλλει ότι βιαζόταν...

    Πώς η ακρίβεια αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού – Η άνοδος στις τιμές επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και επιβάρυνε τις δαπάνες τους.

    Τα νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει πολλά σοκ τα τελευταία χρόνια και έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά...

    Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες: Τι διακυβεύεται την Κυριακή – Ο Ερντογάν αντιμέτωπος και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια

    Στην Τουρκία, εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται...

    Πούτιν: Δεν έχουμε σκοπό να επιτεθούμε στο ΝΑΤΟ – Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

    Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στην...

    Περισσότερα

    21χρονη καταγγέλλει ότι βιαζόταν από τα 11 της χρόνια από γαιοκτήμονα της Λάρισα, για τον οποίο δούλευε η μητέρα της.

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την υπόθεση που μια 21χρονη σήμερα γυναίκα καταγγέλλει ότι βιαζόταν...

    Πώς η ακρίβεια αλλάζει το καλάθι του νοικοκυριού – Η άνοδος στις τιμές επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και επιβάρυνε τις δαπάνες τους.

    Τα νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει πολλά σοκ τα τελευταία χρόνια και έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά...

    Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες: Τι διακυβεύεται την Κυριακή – Ο Ερντογάν αντιμέτωπος και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια

    Στην Τουρκία, εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που πρόκειται...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο