More
    ΑρχικήΚόσμοςΣυναγερμός και στις ΗΠΑ για τον στρεπτόκοκκο A: Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε...

    Συναγερμός και στις ΗΠΑ για τον στρεπτόκοκκο A: Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε παιδιά σε σχέση με πέρυσι

    Δημοσιεύθηκε:

     

    Οι θάνατοι παιδιών στη Βρετανία από τον στρεπτόκοκκο A έχουν προκαλέσει ανησυχία, με τις υγειονομικές Αρχές να κάνουν λόγο για έξαρση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Συναγερμός έχει σημάνει και στις ΗΠΑ, αφού οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

    Παιδιατρικά νοσοκομεία σε τέσσερις πολιτείες – Αριζόνα, Κολοράντο, Τέξας και Ουάσινγκτον – μιλούν για ένα κύμα ασθενών από την συγκεκριμένη λοίμωξη. Κορυφαίος γιατρός σημειώνει ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, έχει τέσσερις φορές περισσότερους ασθενείς σε σχέση με την περσινή χρονιά.

    Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται φέτος, αφού τα lockdowns μπορεί να προστάτευσαν τα παιδιά από την έκθεσή τους σε μικρόβια αλλά έβλαψαν την ανοσία τους.

    Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, επιρρίπτουν τις ευθύνες για το κύμα λοιμώξεων στα lockdowns, την στιγμή που τουλάχιστον 16 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας – βλέπουν επίσης αύξηση στα κρούσματα.

    Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κνίδωσης, της οστρακιάς και του στρεπτόκοκκου στην περιοχή του λαιμού.

    Ενώ στην πλειονότητά τους οι λοιμώξεις είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α – μια επιπλοκή που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

    Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων ακόμα και σε θάνατο.

    Το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας κατέγραψε περίπου 60 κρούσματα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται χαμηλός, είναι τετραπλάσιος από τα 15 περίπου κρούσματα που αναφέρθηκαν για την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Οι γιατροί στο Seattle Children’s λένε ότι περισσότεροι έφηβοι και μικρότερα παιδιά από ό,τι συνήθως έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο. Οι γιατροί στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Βιρτζίνια δήλωσαν επίσης στη DailyMail ότι βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων.

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι «ακούγεται σαν ανέκδοτο» μια «πιθανή αύξηση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α στα παιδιά στις ΗΠΑ».
    Την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός υποστήριξε σε breafing ότι δεν βλέπει «καμία αξιοσημείωτη αύξηση» στις λοιμώξεις από στρεπτόκκοκο Α σε εθνικό επίπεδο.
    Παιδιατρικά νοσοκομεία στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Ιλινόις και τη Μινεσότα δήλωσαν ότι δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων από το βακτήριο.

    Την ίδια στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καταγράψει έως και πέντε φορές περισσότερες λοιμώξεις από ό,τιτην τελευταία κακή χρονιά, με 169 παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν διαγνωστεί από τον Σεπτέμβριο. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας λένε ότι ο αριθμός των θανάτων φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός.

    Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των λοιμώξεων στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι μόνο ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα – πράγμα που σημαίνει ότι η έξαρση μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η έξαρση έρχεται μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» λόγω της πανδημίας και των περιορισμών.

    Τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Αλλά τα lockdowns, οι προστατευτικές μάσκες και άλλοι περιορισμοί της πανδημίας έχουν πιθανώς διαταράξει αυτόν τον κύκλο, φοβούνται οι ειδικοί.

    Οι γιατροί προειδοποίησαν την DailyMail την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πιθανότατα απλώς ένας προάγγελος αυτού που επρόκειτο να έρθει στις ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να έχουν παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και να ακολουθούν παρόμοια πορεία της Covid-19.

    Ο Dr Andrew Pekosz, αντιπρόεδρος μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια αύξηση, όπως αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στις ΗΠΑ.

    «Δεν είμαστε σίγουροι αν θα δούμε μια μεγάλη επιδημία στρεπτόκκοκου Α εδώ στις ΗΠΑ. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις από ιούς μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε βακτηριακή λοίμωξη. Και συχνά προκαλείται σοβαρή ασθένεια όταν έχετε αυτόν τον συνδυασμό λοίμωξης από ιό και βακτηριακής λοίμωξης» δήλωσε.

    Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και στις οι ΗΠΑ υπάρχει έλλειψη αμοξικιλλίνης – ένα παιδικό αντιβιοτικό πρώτης γραμμής για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.

     

     

    Πηγή: Dailymail, ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο