More
    ΑρχικήΉπειροςΣτριμωγμένος για τα καλά εμφανίζεται τελευταία ο Καχριμάνης - Γιατί σκούζει κατά...

    Στριμωγμένος για τα καλά εμφανίζεται τελευταία ο Καχριμάνης – Γιατί σκούζει κατά του ΟΦΥΠΕΚΑ;

    Δημοσιεύθηκε:

    Στριμωγμένος – και δικαίως – για τα καλά εμφανίζεται τελευταία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και η υπόθεση του στερέματος του ποταμού Λούρου είναι μια από τις ιστορίες που τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες του αλλά και με την ελεγκτική αρχή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης, επανήλθε για να υπερασπιστεί την ορθότητα των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στο Λούρο, παρά τα καταδικαστικά πορίσματα τριών τουλάχιστον υπηρεσιών περί ή υπό το ΥΠΕΚΑ, κι ενώ είναι γνωστό πως η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να αποζημιώσει την επιχείρηση που καταστράφηκε, χάνοντας 7 περίπου τόνους ψαριών, όταν σταμάτησε να λειτουργεί ο Λούρος, λόγω των έργων διευθέτησης της Περιφέρειας (γιατί άραγε να αποζημιώσει μια ζημιά την οποία δεν προκάλεσε, όπως λέει;).

    Μιλώντας λοιπόν για τις… ανεύθυνες και πρόχειρες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος επικαλέστηκε την αλληλογραφία της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για ένα έργο από τα πολλά… αμελέτητα της Περιφέρειας Ηπείρου, που είχε αναδείξει προ μηνών το pbnews.gr, το οποίο αφορούσε το θάψιμο μιας αποστραγγιστικής τάφρου στην περιοχή της Πεδινής και την αντικατάστασή της με σωλήνες δύο μέτρων.

    Το έργο αυτό χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης “εργασίες αποκατάστασης του δρόμου σύνδεσης Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής”, βρίσκεται πίσω από το Praktiker, όπως όμως λέγαμε από τότε, για την παρέμβαση ουδεμία μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου υπήρξε και γινόταν και αυτή στο μιλητό, με πιθανότητα μελλοντικών πλημμυρικών κινδύνων, λόγω δυσλειτουργίας στην αποστράγγιση της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ έδωσε στην αρχή πλήρη άδεια, την οποία ανακάλεσε μετά, για να την αναγνωρίσει στο τέλος. «Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν επιπόλαια, δεν δουλεύουν με σκέψη. Δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις χωρίς καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Πόσο μελετημένα

    Για να δούμε πόσο “με σκέψη”, μελετημένα και οργανωμένα δουλεύει η Περιφέρεια Ηπείρου… Και εδώ στην Πεδινή, όπως και στο Λούρο, η Περιφέρεια Ηπείρου μετέρχεται το τέχνασμα της απαλλαγής της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Που όμως, δεν πιάνει πάντα…

    Για το συγκεκριμένο έργο στην Πεδινή υπήρξε αναφορά στον ΟΦΥΠΕΚΑ της εκδότριας της εβδομαδιαίας Εφημερίδας «Τύπος της Ηπείρου» Ελένης Καραπάνου – Λίγκα, με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από εκτελούμενο έργο, ελλείψει Περιβαλλοντικής μελέτης».

    Σε απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ στην αναφορά και μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οργανισμού στις αρχές Δεκεμβρίου – ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποφαίνεται πως σύμφωνα με τη βεβαίωση απαλλαγής της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης που οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας όρισαν, το σύνολο του έργου αφορούσε αποκατάσταση υφιστάμενης οδού, χωρίς να θίγεται η ζώνη κατάληψής της, άρα ο ΟΦΥΠΕΚΑ εκτίμησε ότι το έργο δεν επηρεάζει οικοτόπους ή ενδιαιτήματα ειδών χλωρίδας και πανίδας και επομένως δεν θα επηρεάσει άμεσα τη συνοχή και υπόσταση των προστατευόμενων περιοχών εντός των οποίων χωροθετείται και ως εκ τούτου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν είχε αντίρρηση για την υλοποίηση του έργου, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ, όπως λέει καταλήγοντας ο ΟΦΥΠΕΚΑ, γιατί… εδώ είναι Ήπειρος…

    Στην αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο του ΟΦΥΠΕΚΑ στις 02/12/2022 στην περιοχή του έργου, διαπιστώθηκε «Τοποθέτηση τσιμεντοσωλήνων διαμέτρου περίπου δύο (2) μέτρων σε κανάλι αποστράγγισης υδάτων και κάλυψη με φερτά υλικά», “κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων που έθεσε η υπηρεσία μας για την υλοποίησή του“, όπως αποφαίνεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ στην απάντησή του.

    Άρα, έτσι δικαιολογείται απόλυτα ο εκνευρισμός του Αλ. Καχριμάνη, με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, επειδή τελευταία ο Οργανισμός θέτει συνεχώς εμπόδια στην άναρχη πολιτική του, με την οποία θέτει σε κίνδυνο περιουσίες, όπως έγινε στο Λούρο αλλά και όπως μελλοντικά ήθελε συμβεί στην Πεδινή, αν η αποστράγγιση της περιοχής δε λειτουργήσει σωστά, λόγω των χωρίς μελέτη παρεμβάσεων Καχριμάνη.

    Να σημειωθεί τέλος εδώ πως εκτός από την αναφορά της Ελ. Καραπάνου που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, ήδη έγινε νέα αναφορά στην εδώ Εισαγγελία αλλά και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσωπικά από την εκδότρια του “Τύπου της Ηπείρου” κατ’ άρθρο 40 του ΚΠολΔικ, τόσο για τις ενέργειες που έγιναν αλλά και για κατάτμηση έργου, κατασπατάληση κονδυλίων και μη σύννομες αδιαφανείς διαδικασίες. Η εκδότρια ζητά τέλος, να αποτελέσει η υπόθεση έναυσμα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών inrem και τυχόν εμπλεκόμενων προσώπων, που έχουν την αρμοδιότητα αποφάσεων, πράξεων, ελέγχου και αποφυγή παραλείψεων της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας και του στα Ιωάννινα εδρεύοντος κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Τελευταία νέα

    Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

    Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

    Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

    Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

    Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

    Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...

    Καταπλακώθηκε αγρότης από το τρακτέρ του και σκοτώθηκε

    Ο άτυχος οδηγός διεκομίσθη με βαριά τραύματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες...

    Περισσότερα

    Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

    Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

    Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

    Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

    Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

    Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο