More
    ΑρχικήΉπειροςΣτους κορυφαίους προορισμούς της χώρας ενόψει γιορτών συγκαταλέγεται η Ήπειρος

    Στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας ενόψει γιορτών συγκαταλέγεται η Ήπειρος

    Δημοσιεύθηκε:

    Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει το τουριστικό της μέλλον η Ήπειρος γενικότερα και ο Νομός Ιωαννίνων ειδικότερα, καθώς τα στοιχεία που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας είναι θετικά.

    Συγκεκριμένα, η περιοχή μας συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τις έως τώρα κρατήσεις δωματίων να προμηνύουν υψηλές πληρότητες. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, η Ήπειρος παίζει στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά όσον αφορά στην ικανοποίηση των επισκεπτών του Οκτωβρίου σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία που διαθέτει, η εξυπηρέτηση, η τοποθεσία, η καθαριότητα κλπ..

    Στο μεταξύ, η τουριστική συνεργασία ανάμεσα στα Γιάννενα και το Φιέρι της Αλβανίας αποτέλεσε αντικείμενο των επαφών που είχε στη γειτονική χώρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.

    Ψηλά στις γιορτές

    Aνάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Χριστουγέννων θα είναι η Ήπειρος, η οποία παρουσιάζει υψηλή πληρότητα ειδικά στον ορεινό της όγκο. Η Ήπειρος έχει πετύχει να αναδείξει τη διαφορετικότητά της, συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα και city break, έκανε άνοιγμα σε νέες αγορές και επενδύει σε όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού.

    Όσο για τα Γιάννενα, αυτά συνεχίζουν να δέχονται επισκέπτες και αυτήν την περίοδο λόγω σχολικών εκδρομών και συνεδρίων. Στο Ζαγόρι από τα μέσα Ιουνίου κι έπειτα οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά υψηλές, με τους Ισραηλινούς να καταλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό.

    «Μέχρι μέσα Νοεμβρίου, οι Ισραηλινοί συνέχιζαν να έρχονται και τα καταλύματα ήταν γεμάτα από Έλληνες και ξένους. Τώρα σημειώνεται μια “κοιλιά” αλλά είναι κάτι φυσιολογικό για την εποχή ενώ στις γιορτές προβλέπεται να είναι και πάλι τα καταλύματα fully booked», σημείωσε η Έλσα Έξαρχου, Σύμβουλος Τουρισμού Αναπτυξιακής της Περιφέρειας Ηπείρου.

    Κερδίζει τις εντυπώσεις

    Η δημοφιλία της περιοχής μας ανάμεσα σ’ εκείνους που σχεδιάζουν τις Χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις τους δεν είναι τυχαία. Πέρα από το άγριο ορεινό τοπίο, τα γραφικά χωριά και τα χιονοδρομικά κέντρα, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ήπειρος κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών της κι εκείνοι γίνονται τελικά οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της.

    Ενδεικτικά, η περιοχή μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίοι κάνουν τα πιο θετικά σχόλια για τα ξενοδοχεία, την τοποθεσία και την παροχή υπηρεσιών.

    Πού παίρνει άριστα

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ικανοποίηση από τα ξενοδοχεία, η Ήπειρος κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 89,8% αφήνοντας πίσω Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

    Στο κριτήριο της καθαριότητας την πρώτη θέση έχει η Θεσσαλία με 98% και ακολουθούν η Ήπειρος και το Βόρειο Αιγαίο με 93,7% και 93,0% αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

    Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία με 96,6% και στη δεύτερη θέση η Ήπειρος με 95,1%. Ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Πελοπόννησος και η Αττική. Στο δε κριτήριο της εξυπηρέτησης, η Ήπειρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 96,6% και ακολουθούν η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και η Αν. Μακεδονία και Θράκη.

    Η περιοχή μας ξεχωρίζει επίσης στην κατηγορία δωματίου όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 92,5%, αφήνοντας πίσω της τη Θεσσαλία και την Αν. Μακεδονία και Θράκη, ενώ στη σχέση ποιότητας – τιμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση πίσω από τις Κυκλάδες και τη Θεσσαλία.

    Συνεργασία με Φιέρι

    Στο μεταξύ, από τους επαγγελματίες του τουρισμού συνεχίζονται οι προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας και της Ηπείρου γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης βρέθηκε στη γειτονική Αλβανία όπου σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο του Φιέρι Armando Subashi συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη για τα Γιάννενα και τον Δήμο Φιέρι.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχολικές εκδρομές, καθώς τόσο ο Νομός Ιωαννίνων όσο και η ευρύτερη περιοχή του Φιέρι έχουν πλούσια ιστορία και αξιόλογα μνημεία αποτελώντας ιδανικούς προορισμούς για σχολεία. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται τακτικά σχολικές εκδρομές μεταξύ των δύο περιοχών. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής διοργάνωσης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα εντείνουν τις τουριστικές μετακινήσεις και θα ευνοήσουν την «ώσμωση» των δύο πολιτισμών, ενώ αναφορά έγινε και στην πιθανότητα αεροπορικής σύνδεσης Ιωαννίνων – Τιράνων.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σιούτης, «με τον Δήμαρχο του Φιέρι συζητήσαμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των περιοχών μας. Εφόσον τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα, θα αυξηθούν οι αμοιβαίες τουριστικές μετακινήσεις με πολλαπλά οφέλη. Άλλωστε, συχνά ομογενείς και Αλβανοί υπήκοοι επισκέπτονται τον Nομό Ιωαννίνων και στηρίζουν την τοπική οικονομία».

    Ο Παρανδριατικός Άξονας

    Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους οδικούς άξονες και τη σημασία τους για τις μετακινήσεις των επισκεπτών και την οικονομία εν γένει. Υπογραμμίζεται πως στην Αλβανία πρόκειται να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Milot – Fier (μέρος του Παρανδριατικού Άξονα), που θα φέρει πιο κοντά την Κακαβιά με το Μαυροβούνιο. Όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων σε ανακοίνωσή της, το Milot-Fier αποτελεί ένα τμήμα 114 χιλιομέτρων, μέρος του «Μπλε Διαδρόμου».

    Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκεται το τμήμα Thumanë-Kashar. Με την ολοκλήρωση αυτών των τμημάτων η χρονική διάρκεια διέλευσης της Αλβανίας οδικώς θα γίνεται σε δύο ώρες και 30 λεπτά, ενώ με την ολοκλήρωση στα επόμενα τέσσερα χρόνια και του άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, θα έχει κανείς τη δυνατότητα από τα Γιάννενα να φτάσει στο Dubrovnik σε μόλις πέντε ώρες και στο Μόναχο σε 12 ώρες.

     

     

    ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

    Τελευταία νέα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...

    Ουάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος Μπάιντεν

    Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο...

    Περισσότερα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο