Η έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων στον κλάδο του πολιτισμού ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την ολοκλήρωση σημαντικών αναστηλωτικών έργων στα Ιωάννινα και το Σούλι. Το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία εξέδωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των έργων στο Τζαμί της Καλούτσιανης, στο Οθωμανικό Λουτρό και στο Κάστρο της Κιάφας. Όπως μετέδωσε το kanalakinews.gr, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το πανηγυρικό κλίμα των εγκαινίων αποτελεί μια προσπάθεια απόκρυψης των σοβαρών προβλημάτων καθημερινότητας που αντιμετωπίζει το προσωπικό στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Θεσπρωτίας.
Η ουσία της διαμαρτυρίας εστιάζεται στη συνεχή επέκταση των ιδιωτικών εργολαβιών σε βάρος της δημόσιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο επιλέγει συνειδητά να μην καλύπτει τα οργανικά κενά, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια την αδυναμία των υποστελεχωμένων υπηρεσιών ως δικαιολογία για να παραδίδει τα έργα σε εργολάβους. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνδέεται άμεσα με την εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και στην εμφάνιση εργατικών ατυχημάτων.
Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι η επιτυχής προστασία των μνημείων είναι αποτέλεσμα της εξειδικευμένης εργασίας αρχαιολόγων, συντηρητών, μηχανικών και εργατοτεχνιτών, οι οποίοι όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια. Τα αιτήματα της κινητοποίησής τους περιλαμβάνουν τη διενέργεια μαζικών μόνιμων προσλήψεων, την ενίσχυση της αυτεπιστασίας στα δημόσια έργα, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και τη λήψη αυστηρών μέτρων υγείας. Παράλληλα, ζητούν την καθιέρωση 35ώρου και την προστασία του δικαιώματος στην απεργία, τονίζοντας ότι οι φωτογραφίες της πολιτικής ηγεσίας δεν μπορούν να καλύψουν την υποβάθμιση του κλάδου.

