Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη: «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». Ήταν η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, στον απόηχο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά έφτασε σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής, ιδεολογικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον πρωθυπουργό να ακούσουν και να διαβάσουν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα δεν ήταν η επιτάχυνση της πολιτικής, αλλά η αλλαγή της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Κριτική άσκησε επίσης και για τη στρατηγική των ανοιγμάτων της Νέας Δημοκρατίας σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το αίτημα για επιστροφή στις ρίζες αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας πριν από περίπου μία εβδομάδα. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει σε εφαρμογή ήδη από την 10η Ιανουαρίου του 2016, όταν ανέλαβε την προεδρία της κυβερνητικής παράταξης, μια στρατηγική ανοιγμάτων την οποία επιβεβαίωσε και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν είπε ότι δεν υπάρχει Αριστερά, Κέντρο ή Δεξιά, υπάρχει μόνο η κίνηση προς τα εμπρός για τη Νέα Δημοκρατία.
Ζήτησε λοιπόν ο κ. Σαμαράς μια στροφή προς τις παραδοσιακές βάσεις, προς το παραδοσιακό DNA της κυβερνητικής παράταξης, ασκώντας επίσης κριτική και για μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων μηνών. Σημείο αναφοράς η ψήφιση του νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Αιχμές άφησε και για την επιλογή στελέχωσης της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, την ώρα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σε απαξίωση.
Αιχμές επίσης και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σημείωσε ο κ. Σαμαράς ότι η χώρα τρώει τη μία προσβολή και τη μία ταπείνωση μετά την άλλη. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν τόσο στο μέτωπο των βόρειων γειτόνων μας (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία), όσο και στο μέτωπο του εξ ανατολών γείτονα, στο μέτωπο δηλαδή του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα.
Αναφορές στα εθνικά είχαμε και στην τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ένα σημαντικό κομμάτι της παρέμβασής του αφορούσε τα ελληνοτουρκικά. “Πιστεύω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων“, σημείωσε και επεσήμανε ότι σε ένα μομέντουμ όπως αυτό των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, αυτό που απαιτείται είναι η διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, οι καθαρές απαντήσεις, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα ισχυροποιεί τις συμμαχίες, αλλά και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα.
Στάθηκε επίσης ο κ. Καραμανλής και στην διευρυνόμενη αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες. “Οι καθησυχαστικές ερμηνείες ότι τα αυξανόμενα τμήματα, κυρίως των νεανικών κοινών, αδιαφορούν για τα κοινά, ότι τάχα η καλοκαιρία ωθεί τους ψηφοφόρους στις παραλίες αντί στις κάλπες, αν δεν είναι παντελώς έωλες, μοιάζουν περισσότερο με παρηγοριά στον άρρωστο“, ανέφερε.
“Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών” ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης στον Σκάι, άφησε αιχμές εναντίον του κ. Σαμαρά. “Κατέθεσε την προσωπική του πικρία,” ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
“Εγώ ξέρω ότι ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και ξέρω ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Και ξέρω επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος, εξ ονόματος της κυβέρνησης Σαμαρά, μίλησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes“, ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr