More
    ΑρχικήΕλλάδαΠρόγραμμα Σπίτι μου: Δυσεύρετα τα φθηνά ακίνητα για τους νέους – Ψάχνουν...

    Πρόγραμμα Σπίτι μου: Δυσεύρετα τα φθηνά ακίνητα για τους νέους – Ψάχνουν και δεν βρίσκουν

    Δημοσιεύθηκε:

    Μπορεί οι αιτήσεις από νέα ζευγάρια για «φθηνά» στεγαστικά δάνεια μέσω του προγράμματος «Σπίτι Μου» έχουν ξεπεράσει τις 20.000, πλην όμως, παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι». Και αυτό είναι η εύρεση ακινήτου που να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις του προγράμματος.

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής δεν υπάρχουν ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

    Αυτό διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι μόνο το 6% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έχουν εγκριθεί καθώς η πλειοψηφία των νέων δεν έχουν ακόμη βρει το ακίνητο.

    Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

    Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το απόθεμα των σπιτιών, ύστερα από μια 10ετία ουσιαστικά «παγωμένης» οικοδομικής δραστηριότητας, έχει μειωθεί.

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής το σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

    Τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ αποτελούν το 60% του συνόλου στο κέντρο, 74% στα δυτικά προάστια, 59% στον Πειραιά, 19% στα νότια, 5% στα βόρεια και 38% στα ανατολικά προάστια ο Σύλλογος Μεσιτών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι για το κέντρο το ποσοστό φτάνει μέχρι το 53%, για βόρεια προάστια 16,7%, για νότια προάστια 23,4%, δυτικά προάστια 39,5% ανατολικά προάστια 20,4% και στον Πειραιά 41,09%.

    Μιλώντας στον ΟΤ, στέλεχος της αγοράς ανέφερε ότι δεν είναι απλή υπόθεση η εύρεση ακινήτου καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως η περιοχή, ο όροφος, η κατάσταση του ακινήτου κλπ.

    Επίσης, σε σχέση με πριν από την πανδημία το απόθεμα των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι μικρό. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ζητούν ψηλές τιμές για ακίνητα με αποτέλεσμα το κόστος να το επωμιστεί ο αγοραστής για να το ανακαινίσει.

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

    • Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
    • Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
    • Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

    Το κύριο όφελος για τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Έτσι, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

    Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

    Πρόσθετα πλεονεκτήματα

    Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:

    • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975.
    • Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
    • Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.

     

     

    Οικονομικός Ταχυδρόμος

    Τελευταία νέα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...

    Καταιγίδες, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή και το Σάββατο

      Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από το μεσημέρι της...

    Περισσότερα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο