More
  ΑρχικήΉπειροςΠραγματοποιήθηκε στην Καμαρίνα η Συνέλευση Κατοίκων με θέμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων...

  Πραγματοποιήθηκε στην Καμαρίνα η Συνέλευση Κατοίκων με θέμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εντός των ορίων της.

  Δημοσιεύθηκε:

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καμαρίνα η Συνέλευση Κατοίκων με θέμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων εντός των ορίων της.

  Παρευρέθηκαν και εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους αυτοδιοικητικοί, υποψήφιοι Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

  Συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Ηπείρου: ο Αντιπεριφερειάρχης Π. ΕΝ. Πρεβέζης κος Στράτος Ιωάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Ματσίρας (Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου), Θεόδωρος Κορωναίος (Κοινό των Ηπειρωτών), Παύλος Φραγκούλης (Ήπειρος ΟΛΟΝ) και υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Τάκης Παππάς καθώς επίσης οι εκπρόσωποι των Οριζόντων Ηπείρου Γεώργιος Ματσαμόρτος, Μιχάλης Νάτσης.

  Από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεβέζης: από την Δημοτική Συνεργασία ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Εάγγελος Γιανουλάτος, ο επικεφαλής της παρατάξεως Ανάπτυξη Τώρα κος Γεώργιος Νίτσας καί ο Δημ. Σύμβουλος της Ιωσήφ Στύλος, από την Στροφή στο Μέλλον οι Δημ. Συμβ. κκ Αθανάσιος Ανωγιάτης και Βασίλης Κωστούλας, από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημ. Σύμβ. και υποψήφιος Δήμαρχος κος Κώστας Κύρλας και ο κος Βαγγέλης Νάνος ως εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Κίνησης.

  Οι υποψήφιοι Βουλευτές: κα Μαρία Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), κος Γιώργος Δημητρίου (ΠΑΣΟΚ), κα Ζηνοβία Μαλεζά και κα Μαρία Τζίμα (ΚΚΕ), κος Ερωτόκριτος Νίκου, κος Νικόλαος Λιβιεράτος και η κα Παρθενία Λαϊνά (ΜΕΡΑ 25).

  Εκπρόσωποι Φορέων: κος Νικόλαος Τσέγκος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας), κος Κωνσταντίνος Πάτσης (Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού ενάντια στις ανεμογεννήτριες), κος Δημήτρης Ντούλιας (Επιτροπής Αγώνα στη Λάκκα Σουλίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες), κος Στέφανος Πανταζής (Ομοσπονδία Μελισσοκόμων), κος Ευάγγελος Κατσίμπρας (Όμιλος για την UNESCO Ν. Πρέβεζας) και ο Πρόεδρος της Δημ. Κοιν. Κρυοπηγής κος Ιωάννης Τσούτσης.

  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους η απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής Πρεβέζης.

  Κατόπιν τοποθετήσεων και διαλογικής συζητήσεως συμφώνησαν όλοι, διατηρώντας τις επιμέρους πολιτικές τους απόψεις, να προωθήσουν την απόφαση της Συνελεύσεως των Κατοίκων, που ψηφίσθηκε ομοφώνως και παρατίθεται στο τέλος και να αγωνισθούν για να αποτραπεί η εγκατάσταση του φαραωνικού αυτού έργου στην Καμαρίνα.

  Εντός των ημερών θα συσταθεί επιτροπή από αρμοδίους επιστήμονες και πολίτες για να συντονίσει τις σχετικές ενέργειες.

  Καλούνται οι πολίτες να συνδεθούν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (https://eprm.ypen.gr) και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους είτε αντιγράφοντας την απόφαση των κατοίκων είτε γράφοντας τις δικές τους.

  Δεν θα πρέπει να εφησυχαζόμαστε γιατί όσο δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών και όσο το ύψιστο αγαθό της ενέργειας δεν διαχειρίζεται από κρατικό φορέα θα βρεθούμε ξανά σε τέτοιες καταστάσεις.

  ΑΠΟΦΑΣΗ

  Χωρίς να είμαστε δογματικά αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρούμε ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

  Εξετάζοντας λοιπόν τα σχέδια εγκαταστάσεως δύο φωτοβολταϊκών πάρκων από την εταιρία “FOS AND WIND ENERGY ΑΕ” συνολικής εκτάσεως πέραν των 1100 στρεμμάτων έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

  1. Πρόκειται για ένα έργο που λόγω των τεραστίων διαστάσεών του, θα αλλοιώσει την μορφή και την ταυτότητα του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου που αποτελεί Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τού μοναδικού αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης , το Αρχαίο Θέατρο της οποίας αποτελεί πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

  2. Υποβαθμίζεται η αισθητική της σπάνιας ομορφιάς του φυσικού τοπίου. Αλλάζει παντελώς η όψη της περιοχής με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό κάλλος που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα της τουριστικής αναπτύξεως και να πληγεί κάθε σχετική δραστηριότητα.

  3. Η περιβαλλοντική αλλοίωση και επιβάρυνση είναι μεγάλη και άγνωστες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας υπερμεγέθους εγκαταστάσεως στο μικρόκλιμα της περιοχής, όσον αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας και τα ποσοστά υγρασίας, αλλά και σε αυτή την υδρολογία της περιοχής.

  4. Η αποψίλωση μιας τόσο μεγάλης εκτάσεως και με δεδομένη την σαθρότητα του εδάφους βορείως αυτής, καθιστά μεγάλη την πιθανότητα υποχωρήσεως του εδάφους με καταστροφικές συνέπειες για την επαρχιακή οδό προς το Ζάλογγο αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. Καθώς επίσης θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση της Δημ. Κοιν. Κρυοπηγής η οποία εξυπηρετείται αποκλειστικώς από γεώτρηση εντός των περιοχών αυτών.

  5. Η κατάληψη αυτής της εκτάσεως με την απαιτούμενη περίφραξη θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους αφαιρώντας τους ενισχύσεις, ειδικά εν όψει των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, αλλά και στους μελισσοκόμους, καθώς θα στερηθούν ή και θα αποκλεισθούν από λειτουργικούς βοσκοτόπους.

  Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή αυτών των έργων, δεν θα επιτρέψουμε την αλλοίωση των μνημείων που μάς προίκισε η φύση και η ιστορία και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε απέναντι σε μία τέτοια προοπτική με κάθε ένδικο μέσο.

   

  Δελτίο τύπου των κατοίκων Καμαρίνας

  Τελευταία νέα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Πρεβεζιάνοι και οι Παργινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Ενημέρωση Πρόεδρων Κοινοτήτων και Τοπικό Συντονιστικό από την Πολιτική Προστασία Δήμου Πάργας

  Ολοκληρώθηκε το πρώτο Τοπικό Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας και η ενημέρωση των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου...

  Πρεβεζα: Καταργείται το Ειρηνοδικείο – Οι θέσεις δικαστών και εισαγγελέων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο.

  Ένα νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική...

  ΕΛΑΣ: Σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο για τη διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας – Συντονισμός ενεργειών και μέριμνα για ασφάλεια των θυμάτων

  Μετά τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το...

  Περισσότερα

  Πόσα χρήματα έχουν οι Πρεβεζιάνοι και οι Παργινοί στις τράπεζες;

  Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικό ποσό...

  Ενημέρωση Πρόεδρων Κοινοτήτων και Τοπικό Συντονιστικό από την Πολιτική Προστασία Δήμου Πάργας

  Ολοκληρώθηκε το πρώτο Τοπικό Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας και η ενημέρωση των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου...

  Πρεβεζα: Καταργείται το Ειρηνοδικείο – Οι θέσεις δικαστών και εισαγγελέων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο.

  Ένα νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο