More
  ΑρχικήΕλλάδα«Ποδαρικό με 10.000 πλειστηριασμούς»: Τι επιφυλάσσουν οι δύο πρώτοι μήνες του 2024...

  «Ποδαρικό με 10.000 πλειστηριασμούς»: Τι επιφυλάσσουν οι δύο πρώτοι μήνες του 2024 – Για ποιους χτυπάει το ηλεκτρονικό… σφυρί

  Δημοσιεύθηκε:

  O νέος χρόνος έκανε ποδαρικό και περίπου 10.000 πλειστηριασμοί βρίσκονται στην σειρά έτοιμοι να γίνουν το νέο χρόνο. Επιχειρήσεις που έγραψαν ιστορία, ακίνητα «διαμάντια» θα αλλάξουν χέρια μέσα στο 2024 καθώς η λίστα και φέτος των ηλεκτρονικών σφυριών είναι πλούσια.

  Τι επιφυλάσσουν όμως οι δύο πρώτοι μήνες του νέου έτους;

  Το ξενοδοχείο που δεν «πέτυχε»

  Ως το ακριβότερο ακίνητο στη λίστα του 2024 φιγουράρει κτίριο επί της λεωφόρου Συγγρού στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το 4 αστέρων ξενοδοχείο «Αthenaeum Palace & Luxury Suites»

  Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στα 15,57 εκατ. ευρώ.

  Το συγκεκριμένο ακίνητο στον αριθμό 123 της λεωφόρου Συγγρού, με εμβαδόν 10.700 τ.μ., ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλαθάκη, φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2018, το γνωστό ξενοδοχείο το οποίο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει παρόλο το φιλόδοξο ξεκίνημα του .

  «Στο σφυρί οι κλωστές»

  Νέος πλειστηριασμός για την -πτωχευμένη από το 2012 – «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. (ΕΝΚΛΩ)», μετά από μια σειρά «άγονους» πλειστηριασμούς του παρελθόντος.

  Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, έχει οριστεί ακόμη ένα ηλεκτρονικό σφυρί και αφορά το σύνολο του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου πρώην Κλωστήρια Μαρώνειας, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και ανήκει στην πτωχευμένη Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στα 3.903.150 ευρώ.

  Η επαναλειτουργία των κλωστηρίων και των εκκοκκιστηρίων της ΕΝΚΛΩ είχε αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε στηρίξει τις προσδοκίες για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας στην ύπαρξη του fund Aiglon.

  Το συγκεκριμένο fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, φερόταν να διαθέτει επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει τον ρόλο του «Σωτήρα» και να αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τον εξοπλισμό και τα ακίνητα της ΕΝΚΛΩ με στόχο την επαναλειτουργία της.

  Ένα ιστορικό ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το 2024 είναι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Μπριτάννια». Ο πλειστηριασμός, που στρέφεται εις βάρος της «Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία» και έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.354.000 ευρώ.

  Η εταιρεία βρισκόταν στη διαδικασία εύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της. Ο πλειστηριασμός αφορά ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ.

  Τα «ασημικά» του Λαϊνόπουλου

  H εταιρεία Λαϊνόπουλος θα ακούσει για μια ακόμη φορά τον θόρυβο του ηλεκτρονικού σφυριού στις 21 Φεβρουαρίου μετά τη πρόσφατη αναστολή στις 29 Νοεμβρίου λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Πρόκειται για ακίνητο του συγκροτήματος της εταιρείας και στρατηγείο της οικογένειας επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς.

  Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί 3,93 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal.

  Η εταιρεία είχε ταυτιστεί με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz καθώς υπήρξε επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος της Μercedes στην Ελλάδα.

  Ποιος δεν θυμάται την προηγούμενη δεκαπενταετία τον γυάλινο πύργο επί της εθνικής οδού που τον κοσμούσαν σαν μικρά στολίδια τα αυτοκίνητα smart.

  To νήμα της απογείωσης της εταιρείας όμως κόπηκε μέσα στην κρίση όπως και άλλων κραταιών επιχειρήσεων την περίοδο 2017 – 2018. Εδώ και χρόνια το ένα μετά το άλλο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί.

  Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία της έκθεσης εκτίμησης , πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 6.497,00 τ.μ. ή 6.435,00 τ.μ. βάσει Εθνικού Κτηματολογίου ή 6.192,48 τ.μ. βάσει θεωρημένου τοπογραφικού διαγράμματος από την Πολεοδομία (δεν έχει προσκομισθεί).

  Tο περιγραφόμενο οικόπεδο βρίσκεται στο 16ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και εντός του οικοδομικού τετραγώνου 1-2 του Βιομηχανικού Πάρκου του Δήμου Κηφισιάς.

  «Ξύλινο» βιομηχανικό σφυρί

  Ακόμη ένας πλειστηριασμός για την Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά. Το σφυρί για το βιομηχανικό ακίνητο στα Γρεβενά αναμένεται να χτυπήσει ,ακόμη μια φορά , στις 24 Ιανουαρίου 2024, με την τιμή εκκίνησης να έχει διαμορφωθεί στα 13.279.066 ευρώ, πολύ κάτω σε σχέση με την αρχική τιμή των 27,019 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ αφορά ακίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

  Η «αλήθεια» των αριθμών

  Τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 25 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

  Τo 53% αυτών ανήκουν σε ιδιώτες, το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες και το 34% σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων περίπου 35 δισ. ευρώ είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2022 ενώ άλλα 3,6 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 με το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ να αφορά σε μη-τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,2 δισ. σε τραπεζικά.

  Συνολικά, 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 78,7 δισ. να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

  Το τρέχον υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στα 46.546.592.005 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 938.800 για οφειλές ύψους 7,22 δισ. ευρώ.

  Ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος μας κάνουν απαισιόδοξους

  Στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των οφειλών ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2021/2167.

  Το νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των servicers», αντί των πολιτών.

  Η επιτυχία του νέου νομοσχεδίου κρίνεται κρίσιμης σημασίας καθώς η παρατεταμένη ακρίβεια οδηγεί στην πλέον δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές δαπανών, για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

  Με δεδομένο πως για να ανταπεξέλθουν ξύνουν τον πάτο του βαρελιού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης το 61% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2024 ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 41% πέρυσι σε σχέση με τις προσδοκίες του για το φετινό έτος.

   

  ot.gr

  Τελευταία νέα

  Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

  Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

  Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

  Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

  Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...

  Ουάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος Μπάιντεν

  Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο...

  Περισσότερα

  Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

  Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

  Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

  Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

  Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο