More
    ΑρχικήΕλλάδαΠάσχα: «Σουβλίζουν» τις τιμές στα αμνοερίφια τα σούπερ μάρκετ – «Βεντέτα» κρεοπωλών...

    Πάσχα: «Σουβλίζουν» τις τιμές στα αμνοερίφια τα σούπερ μάρκετ – «Βεντέτα» κρεοπωλών και κτηνοτρόφων με το υπουργείο Ανάπτυξης

    Δημοσιεύθηκε:

    Με τιμές από 9,78 ευρώ το κιλό στο αρνί και 9,90 ευρώ στο κατσίκι ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη «μάχη» του οβελία και του πασχαλινού «καλαθιού».

    Ήδη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «ανεβάσει» αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, «σιγοψήνοντας» τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αντίστοιχη τιμολόγηση.

    Οι τελευταίοι τα «ρίχνουν» στο υπουργείο Ανάπτυξης για την αλλαγή στάσης και την απόφαση να μπουν τα αμνοερίφια στο «καλάθι του Πάσχα». Μένεα κατά του υπουργείου πνέουν και οι κτηνοτρόφοι.

    Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο «καλάθι του Πάσχα»

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής, η Σκλαβενίτης πουλάει αρνί νωπό ελληνικό στα 10,45 ευρώ ανά κιλό και κατσίκι επίσης ελληνικό στα 10,9 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές της ΑΒ Βασιλόπουλος στα ίδια προϊόντα είναι 9,99 ευρώ και 10,99 ευρώ.

    Η My Market διαθέτει το ελληνικό αρνί επίσης στα 9,99 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 10,89 ευρώ το κιλό, ενώ η Lidl δεν έχει (ακόμη;) «ανεβάσει» στο «καλάθι του νοικοκυριού» αρνιά και κατσίκια.

    Η Μασούτης διαθέτει αρνί ελληνικό στα 9,78 ευρώ το κιλό και κατσίκι στα 9,98 ευρώ ανά κιλό.

    Η Γαλαξίας σε όποια καταστήματα διαθέτουν κρεοπωλείο πουλάει αρνί και κατσίκι (χεράκι και μπούτι) στα 9,90 ευρώ το κιλό, ενώ η Κρητικός, επίσης στα καταστήματα που διαθέτουν κρεοπωλείο, έχει αρνί στα 9,95 ευρώ το κιλό και κατσίκι στα 10,95 ευρώ ανά κιλό.

    Στα 10,85 ευρώ ανά κιλό πουλάει το αρνί η Market In, ενώ το κατσίκι στα 11,4 ευρώ ανά κιλό. Οι αντίστοιχες τιμές στην αλυσίδα Bazaar είναι 9,85 και 10,9 ευρώ.

    Τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ των efood και Wolt δεν διαθέτουν αμνοερίφια.

    Τα αμνοερίφια αναμένεται να λειτουργήσουν ως «κράχτης» για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ειδικά αυτή την περίοδο που η ακρίβεια έχει τσακίσει τα νοικοκυριά και δεν αποκλείεται – εάν υπάρξουν αποθέματα – να δούμε και χαμηλότερες τιμές όσο πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο.

    Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η μέση τιμή στις αλυσίδες διαμορφωνόταν σε 11 ευρώ στο αρνί και 11,5 – 12 ευρώ στο κατσίκι.

    Παρά το «σπάσιμο» των τιμών ωστόσο, εάν συγκρίνουμε τις φετινές τιμές των σούπερ μάρκετ με τις περσινές, η τιμή πώλησης του αρνιού έχει αυξηθεί περίπου κατά 7%, καθώς η μέση τιμή στο ράφι το 2022 είχε διαμορφωθεί σε 9,8 – 9,9 ευρώ ανά κιλό.

    Αντίστοιχα στο κατσίκι, πέρυσι η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 10,8 και 10,9 ευρώ το κιλό με τη χονδρική τιμή αγοράς τουλάχιστον ένα ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με φέτος.

    Ο «Γολγοθάς» των χασάπικων

    Την ώρα όμως που τα σούπερ μάρκετ πουλάνε αμνοερίφια σε τιμές κόστους, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται μερίδα των αλυσίδων, στα κρεοπωλεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς ανοίγει η «ψαλίδα», ενώ ταυτόχρονα «βεντέτα» με το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ανοίξει οι κτηνοτρόφοι.

    Στα κρεοπωλεία, οι τιμές λιανικής στο αρνί διαμορφώνονται αυτή τη περίοδο στα 13,5 με 14 ευρώ ανά κιλό και 15 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι με την τάση να βαίνει αυξανόμενη.

    «Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους.

    Γιατί μπήκαν τα αμνοερίφια στο «καλάθι του Πάσχα»

    Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση να μπει στο «καλάθι του Πάσχα» το αρνί και το κατσίκι.

    «Παρόλο που ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι το αρνί και το κατσίκι δεν θα ήταν στο «καλάθι του Πάσχα», μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις με την αγορά των κρεοπωλών και τη Βαρβάκειο και αποφασίστηκε καλύτερα να γίνει αυτό στα σούπερ μάρκετ. Επειδή δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία με την Βαρβάκειο και με τους κρεοπώλες, αποφασίστηκε να μπει στα σούπερ μάρκετ προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και εκεί προϊόντα και να έχουν και επιλογές», είπε αρχικά.

    «Δεν στρέφουμε τον κόσμο να πάει να πάει αρνί και κατσίκι από το σούπερ μάρκετ απλά του δίνουμε τη δυνατότητα να δει και τιμές που επικρατούν στην αγορά. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 10 ευρώ και θα δούμε και τιμές 12 ευρώ και 13 ευρώ και τα λοιπά. Αυτό που κάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι να καταδεικνύει στους καταναλωτές που υπάρχει χαμηλή τιμή προκειμένου να επωφεληθεί», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

    Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα ισχύει από σήμερα 5 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου, είναι οι εξής:

    – Αρνί

    – Κατσίκι

    – Τσουρέκι ή τσουρέκι με αυγό

    – Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα σοκολατοειδή.

     

    www.ot.gr

    Τελευταία νέα

    Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν...

    Φρικτός θάνατος: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Βρέθηκε στο σπίτι της νεκρή και ακέφαλη

    Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το κουβάρι με την 85χρονη που βρέθηκε ακέφαλη στην κοινότητα...

    Σε ΦΕΚ η αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδό και στους κάθετους άξονες – Έρχεται και δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβρη

    Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή...

    Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας Ρούλα αποφάσισε το δικαστήριο

    Ομόφωνα ένοχη κρίθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από το Μικτό Ορκωτό...

    Περισσότερα

    Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν...

    Φρικτός θάνατος: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Βρέθηκε στο σπίτι της νεκρή και ακέφαλη

    Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το κουβάρι με την 85χρονη που βρέθηκε ακέφαλη στην κοινότητα...

    Σε ΦΕΚ η αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδό και στους κάθετους άξονες – Έρχεται και δεύτερη αύξηση τον Σεπτέμβρη

    Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρωί της Παρασκευής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο