Ο καθορισμός των όρων για την εκμίσθωση του εμβληματικού κτιρίου του Παλαιού Νηπιοτροφείου στην Δ.Κ Πάργας συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Πάργας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024.
Δυστυχώς, δύο εμβληματικά για την Πάργα κτήρια, το Μέγαρο Βασιλά και το παλιό Νηπιοτροφείο έχουν αφεθεί από την σημερινή Δημοτική Αρχή στην τύχη τους. Παρά τις πομπώδες επικοινωνιακές “κορώνες” της Δημοτικής Αρχής για την ανακατασκευή και επανάχρηση από τον Δήμο, των δύο αυτών κτηρίων, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Για το Μέγαρο Βασιλά η χρηματοδότηση χάθηκε και η Δημοτική αρχή “ελπίζει” να αναλάβει το έργο η Περιφέρεια, ενώ για το Παλιό Νηπιοτροφείο αποφάσισε να το βγάλει στο “σφυρί” αφού δύο φορές δεν κατόρθωσε να το εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Για το Παλαιό Νηπιοτροφείο έχει εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας με απόφαση του την 21η Οκτωβρίου του 2019 αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” για την αποκατάσταση του, με σκοπό να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως μουσειακός χώρος του Δήμου. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και στις 21 Μαρτίου 2021 αυτή τη φορά για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Η Δημοτική Αρχή απέτυχε δύο φορές να εντάξει το εμβληματικό αυτό κτίριο σε χρηματοδότηση και αφού δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια για την συντήρηση του, τώρα επιδιώκει την δημοπράτηση – εκμίσθωση του σε ιδιώτη με σκοπό να γίνει κατάλυμα επιπλωμένων ενοικιαζομένων δωματίων, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν προσβάλει τα χρηστά και θρησκευτικά ήθη των δημοτών…
Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αχιλλέας Γκούμας και Φώτης Νάκιας απείχαν από την διαδικασία, τονίζοντας : “Απέχουμε από την διαδικασία διότι θεωρούμε ότι γίνεται εκποίηση της δημοτικής περιουσίας. Ένα εμβληματικό για την Πάργα κτήριο για το οποίο αποτύχατε δύο φορές, το 2019 και το 2021 να το εντάξετε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το εγκαταλείψατε στην τύχη του και έρχεστε σήμερα να το χαρίσετε μέσω της δημοπρασίας. Προτείνουμε να σταματήσει η διαδικασία , να γίνει επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης, όπως είχατε δηλώσει το 2019 δια της τότε Αντιδημαρχου και να αναζητήσουμε εκ νέου χρηματοδότηση”.
Τελικά, χωρίς να υπάρχει Οικονομική έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου για το προσδιορισμό του ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς της δημοπρασίας η πλειοψηφία προχώρησε στην σύνταξη των όρων δημοπρασίας για μακροχρόνια μίσθωση είκοσι (20) ετών, ορίζοντας τιμή εκκίνησης τα 500 ευρώ μηνιαίως με περίοδο χάριτος δύο (2)χρόνια.