More
    ΑρχικήΚόσμοςΟυκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές στο Χάρκοβο

    Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές στο Χάρκοβο

    Δημοσιεύθηκε:

    Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε υποδομές κρίσιμης σημασίας στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας αρκετές εκρήξεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

    «Εκρήξεις στο Χάρκοβο. Ο εχθρός θέτει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις υποδομών. Ζητώ από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουν σε καταφύγια αν είναι δυνατόν», τόνισε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ στο Telegram.

    Μόσχα: Οι αρχές εξοπλίζουν τα καταφύγια στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα στα περίχωρα

    Οι αρχές εξοπλίζουν τα καταφύγια που υπάρχουν στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσε στην ολομέλεια της Δούμας της περιφέρειας της Μόσχας ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Σεργκέι Πολετίκιν.

    Ο βουλευτής Όλεγκ Εμιλιάνοφ ρώτησε τον Πολετίκιν κατά την διάρκεια της ολομέλειας για την κατάσταση των καταφυγίων στην συνοικία Ράμεσνκι, καθώς όπως ισχυρίσθηκε μερικά καταφύγια βρίσκονται σε «καταστροφική κατάσταση».

    Ο Πολετίκιν απαντώντας είπε ότι «τα καταφύγια σε πολυκατοικίες» σε σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα στην Ουκρανία, «παρέχουν προστασία στον πληθυσμό από πυραύλους, βόμβες και πλήγματα πυροβολικού. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε όλες τις πολυκατοικίες από τον τομέα των κοινωφελών υπηρεσιών και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 25 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η απόφαση του επιχειρησιακού επιτελείου».

    Ο ίδιος είπε ότι τα καταφύγια στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα εξασφαλίζουν την προστασία έως 15 εκατομμυρίων κατοίκων και πρόσθεσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να μην κρεμάσουν πινακίδες με ακριβείς διευθύνσεις των καταφυγίων για να μην «θορυβηθεί ο κόσμος».

    Τα καταφύγια θα διαθέτουν πρίζες, φώτα, πόσιμο νερό και έναν χώρο σαν καθιστικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, δεν θα είναι δυνατόν να περάσει κανείς περισσότερο από μία ώρα στον χώρο του καταφυγίου.

    Τον Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν πινακίδες σε περισσότερα από τρεις χιλιάδες σπίτια στο Νοβοκουζνέτσκ που έδειχναν τη θέση των καταφυγίων. Τα περισσότερα καταφύγια βρίσκονται στα υπόγεια πολυκατοικιών.

    Επίσης, ο αντιδήμαρχος του Μπέλγκοροντ Βαλεντίν Ντεμίντοφ υποσχέθηκε να δημοσιεύσει έναν διαδραστικό χάρτη των καταφυγίων και να τοποθετήσει πινακίδες σε όλη την πόλη με τις διευθύνσεις των πλησιέστερων καταφυγίων.

    ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει γενοκτονία τον μεγάλο λιμό στην Ουκρανία επί σοβιετικής εποχής

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία το Χολοντομόρ, τον λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι Σοβιετικοί πριν από 90 χρόνια και ο οποίος οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

    Σε ένα κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Χολοντομόρ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε “από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους”.

    «Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν», επέμεινε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απένειμε χθες το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία της σκέψης στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται κατά της ρωσικής εισβολής.

    Οι ευρωβουλευτές καλούν «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να αναγνωρίσουν επίσης ως γενοκτονία αυτόν τον λιμό απέναντι σε ένα «ρωσικό καθεστώς (που) παραποιεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση».

    Η Ουκρανία, ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», έχασε τέσσερα έως οκτώ εκατομμύρια κατοίκους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933, στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης της γης, που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Στάλιν προκειμένου να καταστείλει κάθε επιθυμία για ανεξαρτησία της χώρας αυτής που ήταν τότε σοβιετική δημοκρατία.

    Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Χολοντομόρ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.

    Η Γερμανία που αναγνώρισε επίσης τον Νοέμβριο το Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.

     

     

     

    Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο