More
    ΑρχικήΚόσμοςΟυάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη...

    Ουάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος Μπάιντεν

    Δημοσιεύθηκε:

    Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο Ιράν αυτή την ώρα είναι πράγματι η αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση.

    Γνωρίζαμε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, δεν γνωρίζαμε το πότε και δεν γνωρίζουμε το εύρος αυτής της επίθεσης.

    Όλες οι πληροφορίες έδειχναν ότι η επίθεση αυτή δεν θα γινόταν τις επόμενες ώρες, ακόμη και τις επόμενες ημέρες, θα γινόταν κάποια στιγμή, ίσως μετά το εβραϊκό Πάσχα και πάντως λόγω των αμερικανικών πιέσεων δεν θα ήταν μια ισχυρή απάντηση, μια απάντηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύγκρουση.

    Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί τι ακριβώς συμβαίνει, ποιοι στόχοι ακριβώς πλήττονται. Γνωρίζουμε τις περιοχές, τους στόχους ακόμη δεν τους γνωρίζουμε, ή πόσο καταστροφικά είναι αυτά τα πλήγματα, αν υπάρχουν νεκροί, πόσο θα κρατήσει αυτή η επίθεση και βεβαίως ποια θα είναι συνέχεια, τι θα κάνει δηλαδή το Ιράν.

    • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν το είπε νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη ότι αν η χώρα του δεχθεί επίθεση, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι άμεση, αποφασιστική και σκληρή.

    Το Ισραήλ επέλεξε να μην επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να μην κάνει αυτό που τόσο πιεστικά ζήτησε από τον Νετανιάχου ο πρόεδρος Μπάιντεν, να μην υποκύψει στις συντονισμένες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας επέλεξε να χτυπήσει το Ιράν. Είναι μια απόφαση υψηλού ρίσκου που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.

    Σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση του Σαββάτου, για την οποία γνωρίζαμε από πριν σχεδόν τα πάντα, η επίθεση του Ισραήλ ήταν αιφνιδιαστική, διότι όλες οι πληροφορίες από παντού έλεγαν ότι το Ισραήλ θα περιμένει.

    Όλα τα Μέσα μετέδιδαν από το πρωί ότι υπήρξε και συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν να πάρει ως αντάλλαγμα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και να μην προχωρήσει σε μεγάλη επίθεση στο Ιράν.

    Χθες το απόγευμα έγινε μια σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο μέσω τηλεδιάσκεψης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή του Τζακ Σάλιβαν και των Ισραηλινών.

    Στην ενημέρωση που έγινε αμέσως μετά τη σύσκεψη οι Αμερικανοί δεν άφησαν να εννοηθεί τίποτα για επικείμενη επίθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες όμως που έγιναν γνωστές πριν από λίγο και νομίζω τις μεταδώσετε, οι Αμερικανοί φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί ότι η επίθεση θα γινόταν μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, οπότε προφανώς ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης.

    Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση, αλλά φαίνεται το πιο λογικό, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν είχε κάποια συμμετοχή η Ουάσιγκτον σε αυτή την επίθεση.

    • Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει το Ισραήλ και μια τέτοια κίνηση.

    Η στάση της Ουάσιγκτον από το Σάββατο και μετά ήταν ξεκάθαρη: Στηρίζουμε το Ισραήλ, θα κάνουμε τα πάντα για να το προστατεύσουμε μαζί με τους συμμάχους μας στην περιοχή και με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί, αλλά μέχρι εκεί, δεν θα πάρουμε μέρος σε κάποια απάντηση και αυτό βεβαίως ήταν μια καθαρή επιλογή του Αμερικανού προέδρου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    • Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο CNN ότι η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν είχε δώσει το πράσινο φως για μια τέτοια επίθεση.

    Υπήρχε η προσδοκία στην Ουάσιγκτον ότι μετά την πολύ καθοριστική βοήθεια που πρόσφεραν στο Ισραήλ στην επίθεση του Σαββάτου, το Ισραήλ θα ήταν ίσως πιο συνεργάσιμο, πιο διατεθειμένο να ακούσει και ίσως να σεβαστεί την άποψη της Ουάσιγκτον, κάτι που δεν συνέβη.

    Επίσης, υπήρχε η αίσθηση στην Ουάσιγκτον, και υποθέτω και συνεννόηση, να μην χτυπηθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και το όποιο χτύπημα να είναι περιορισμένο και όχι ικανό να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

    Μπορεί αυτή η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη να έχει περιορισμένα χαρακτηριστικά, είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί κάποια στιγμή αργότερα, τις επόμενες ώρες.

    • Η πληροφόρηση που υπήρχε είναι ότι θα κάνουνε μια μικρή, μια περιορισμένη επίθεση στο Ιράν και όχι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη και ταυτόχρονα θα μπούνε με χερσαία επίθεση και στη Ράφα.
    • Το σημαντικότερο ερώτημα αυτή τη στιγμή νομίζω είναι πού τελειώνει αυτός ο κύκλος των επιθέσεων. Ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει να μην απαντήσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχουμε και νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

    Επίσης σημαντικότατος λόγος ανησυχίας και προβληματισμού για την Ουάσιγκτον είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή των σχέσεων Ιράν-Ισραήλ, όπου και οι δύο πια έχουν επιτεθεί ο ένας στο έδαφος του άλλου και συνεπώς θα υπάρχει προηγούμενο.

    Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανασυμβεί από τη μια ή από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά το Ισραήλ, που τουλάχιστον είναι ο σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί αν ξανασυμβεί, να συμβεί σε μια στιγμή που δεν θα το περιμένουν και θα μπορεί να μην υπάρχει για το Ισραήλ η άριστη προετοιμασία και ο συντονισμός που υπήρξε στην αναμενόμενη επίθεση του Σαββάτου.

    Είναι πάρα πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο πρόεδρος Μπάιντεν και συνολικά η κυβέρνησή του γιατί οι εντυπώσεις είναι κακές.

    Διότι υπήρξε ένας πολύ έντονος διπλωματικός μαραθώνιος από το Σάββατο και μετά σε όλα τα επίπεδα, και έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα από αυτά τα οποία έχουν συμβεί, και είδαμε ότι στον βαθμό που θα ήθελαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν.

    • Αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να φαίνεται κάπως ανίσχυρος ο πρόεδρος Μπάιντεν με δεδομένη τη σημερινή εξέλιξη.

    Σίγουρα με τόσα ανοικτά μέτωπα, και δεν μιλάω πια για την Ουκρανία, αυτή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτή τη στιγμή, με όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα, ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

    Προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, μένει να φανεί τι θα γίνει τις επόμενες ώρες και ποια πραγματικά θα είναι η απάντηση του Ιράν.

     

    Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη – ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    Τέμπη: «Διαγράφηκαν 11 λεπτά συνομιλιών» λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού – Η μονταζιέρα της κυβέρνησης δούλεψε υπερωρίες

    Η οικογένεια του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπαιτίου,...

    «Καίει» το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Αυξημένο έως και 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

    Μέχρι και τα 130 ευρώ μπορεί να αγγίξει το φετινό πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την...

    Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο – Συνελήφθησαν 4 άτομα με κάνναβη και ηρωίνη

    Στο πλαίσιο συνεχών ελέγχων από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για...

    Πάσχα: «Φωτιά» στα καύσιμα – Άγγιξε τα 2,039 ευρώ το λίτρο, κάνοντας ακριβούς ακόμα και τους κοντινούς προορισμούς.

    Παραδοσιακά το ελληνικό Πάσχα είναι η αφορμή για έξοδο στη Περιφέρεια, όπου τα παραδοσιακά έθιμα έχουν...

    Περισσότερα

    Τέμπη: «Διαγράφηκαν 11 λεπτά συνομιλιών» λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού – Η μονταζιέρα της κυβέρνησης δούλεψε υπερωρίες

    Η οικογένεια του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπαιτίου,...

    «Καίει» το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Αυξημένο έως και 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

    Μέχρι και τα 130 ευρώ μπορεί να αγγίξει το φετινό πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με την...

    Έλεγχοι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο – Συνελήφθησαν 4 άτομα με κάνναβη και ηρωίνη

    Στο πλαίσιο συνεχών ελέγχων από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο