Η Ινδία έχει τους περισσότερο εξιδεικευμένους ιατρούς που εργάζονται στο εξωτερικό στον ΟΟΣΑ, αν και η πυκνότητα των γιατρών στην Ινδία είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με διεθνή δεδομένα, γράφει το statista.com.
Ωστόσο, ακόμη κι αν όλοι οι μετανάστες γιατροί επέστρεφαν στα σπίτια τους, δεν θα ενίσχυε πολύ το ινδικό ιατρικό δυναμικό.
Μια ανάλυση των χωρών όπου υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα δείχνει ότι περίπου 75.000 εκπαιδευμένοι γιατροί στην Ινδία εργάστηκαν πρόσφατα στον ΟΟΣΑ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των επαγγελματιών εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ 19.000 πήγαν στη Μεγάλη Βρετανία.
Παρά τον παρόμοιο πληθυσμό, ο αριθμός των γιατρών εκπαιδευμένοι από τους Κινέζους που εργάζονταν στον ΟΟΣΑ ήταν πολύ μικρότερος, περίπου 8.000, που επέλεξαν κυρίως ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία.
Ενώ οι επιπτώσεις από την φυγή των γιατρών είναι σημαντικές για τη χώρα, η πηγή της χαμηλής πυκνότητας γιατρών στην Ινδία είναι βαθύτερη.
Συγκρίνοντας τον αριθμό των μεταναστών Ινδών γιατρών με τον αριθμό των γιατρών που ασκούν το επάγγελμα στην Ινδία, οι μετανάστες γιατροί ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από το 7% του εργατικού δυναμικού των ινδικών οικογενειακών γιατρών.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα γιατρών από την Ινδία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ινδία γενικά εκπαιδεύει πολύ λίγους γιατρούς ή δεν προσελκύει αρκετούς γιατρούς από άλλες χώρες.
Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πολύ από την «φυγή» των γιατρών είναι η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων, και περίπου 22.000 γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό.
Εάν επέστρεφαν όλοι στη χώρα τους, αυτό θα αύξανε το εργατικό δυναμικό των οικογενειακών γιατρών κατά 37%.
Στην Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 17% και σχεδόν 13%, αντίστοιχα.
Πηγή: ATSH
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου – ertnews.gr