Οι νέες αυξήσεις στο ψωμί: Αρτοποιοί και καταναλωτές αντιμέτωποι με την πραγματικότητα


Η αγορά ψωμιού βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στους αρτοποιούς. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, με το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες να παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Το μαλακό αλεύρι, που αποτελεί βασικό συστατικό, έχει φτάσει στα 52-54 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή της κιλοβατώρας έχει ανέβει από 8 στα 19 λεπτά. Η μέση τιμή της φρατζόλας, που μέχρι πρότινος ήταν 1,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 1,40 ευρώ, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στα νοικοκυριά.
Η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση στην κατανάλωση ψωμιού, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν φθηνότερες λύσεις. Την ίδια στιγμή, περίπου 800 φούρνοι έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας την ανάγκη για κρατική υποστήριξη.