Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται χωρίς ανάπαυλα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς αργότερα σήμερα αναμένεται στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που θέλει να ενθαρρύνει την κήρυξη νέας ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Καθώς ο πόλεμος θα μπει την Τετάρτη στον πέμπτο του μήνα, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδιζε ξανά την Κυριακή τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του μικρού θυλάκου, όπου κρύβονται κατ’ αυτόν στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Διαβεβαίωσε ότι κατέλαβε συγκρότημα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά την προετοιμασία της άνευ προηγουμένου επίθεσής της την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς του ισραηλινού εδάφους. Η εγκατάσταση αυτή, κατά την ίδια πηγή, ήταν κέντρο εκπαίδευσης και εκεί βρίσκονταν μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων, ισραηλινών τεθωρακισμένων.
Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Μοχάμαντ Σινουάρ είχε γραφείο στο κτίριο. Πρόκειται για ανώτερο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, και αδελφό του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της οργάνωσης του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, έγιναν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, νοτιότερα, που μεταξύ άλλων έπληξαν νηπιαγωγείο, κατά τη Χαμάς.
Στην πόλη αυτή, με περίπου 270.000 κατοίκους προπολεμικά, έχουν καταφύγει πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. Γαζαίοι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών που έχουν προκαλέσει καταστροφές τρομακτικής έκτασης.
Στόχος Ράφα
Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην πολη όπου έχουν στηθεί αχανείς καταυλισμοί προσφύγων, πάνω στα (κλειστά) σύνορα με την Αίγυπτο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική, όπως τονίζουν ΜΚΟ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως ο στρατός του κατέστρεψε τα περισσότερα «τάγματα» της Χαμάς. «Τα περισσότερα από όσα απομένουν βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Ράφα και θα ασχοληθούμε μαζί τους», πρόσθεσε.
«Η πίεση στη Χαμάς έχει αποτέλεσμα», πλειοδότησε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των δυνάμεών του.
Ο πόλεμος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Σε αντίποινα, η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς κι εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.365 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χθες Κυριακή.
Εξάλλου χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους του, εν μέσω των σφοδρών μαχών. Ο αριθμός των απωλειών του, με βάση στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο ίδιος, ανέρχεται σε 225 νεκρούς από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο, αρχικά στο βόρειο τμήμα του.
Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.
Στο διπλωματικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Την 7η Οκτωβρίου απήχθησαν κάπου 250 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στον θύλακο εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους όμως πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
Ο Άντονι Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, αναμένεται αργότερα σήμερα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό της πέμπτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Παρότι λένε πως συνεχίζουν πάντα να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ πλέον δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσφορία τους έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης.
Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά» των αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών.
Στη Βηρυτό, στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, έκρινε προχθές Σάββατο πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί εκεχειρία. Η πρόταση που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, είναι συμφωνία-πλαίσιο που «πρέπει», όπως είπε, «να μελετηθεί» από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το κείμενο που παραλήφθηκε προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων.
Η ηγεσία της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός. Κάτι που απορρίπτει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, παρά την πίεση των οικογενειών των ομήρων, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά, απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι οι δικοί τους.
Πριν από την άφιξη του κ. Μπλίνκεν, ο κ. Νετανιάχου εξήρε τη βοήθεια των «αμερικανών φίλων» στον πόλεμο, ιδίως «την υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, την υποστήριξη στους διεθνείς θεσμούς, την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή…»
Παράλληλα, το βόρειο Ισραήλ δέχεται πρακτικά καθημερινές επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων, τον νότιο Λίβανο, οχυρό του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως κατέστρεψε εγκαταστάσεις από τις οποίες το σιιτικό κίνημα, που συγκαταλέγεται στους συμμάχους της Χαμάς στην περιοχή, εκτόξευε πυραύλους, καθώς και σημεία παρατήρησης της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο.
Η ένταση συνεχίζεται εξάλλου στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα συνεχίζει να απειλείται από τους αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Την έβαλαν στο στόχαστρό τους όπως λένε σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες Κυριακή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πέντε πυραύλους κρουζ των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων 4 κατά πλοίων επιφανείας που ήταν «έτοιμοι να εκτοξευθούν» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας, κατ’ αυτές.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ertnews.gr