Ο θάνατος των πλατανιών στον Λούρο ποταμό


α ποτάμια διασχίζουν τον χρόνο αδιάκοπα, αλλά η φύση και η ανθρώπινη δραστηριότητα τα επηρεάζουν βαθιά. Στη σκιά τους, τα δάση εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους ένα θρόισμα που χάνεται στο μουρμουρητό των νερών.
Ένα σοβαρό πρόβλημα πλήττει τα αιωνόβια πλατάνια κατά μήκος του ποταμού Λούρου, καθώς ο φονικός μύκητας Ceratocystis platani καταστρέφει το ριζικό τους σύστημα και εξαπλώνεται στον κορμό, προκαλώντας το θάνατό τους. Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τη Δυτική Πελοπόννησο, έφτασε ως την Αλβανία και πλέον πλήττει τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Καθ’ όλη τη διαδρομή του ποταμού, τα νεκρά πλατάνια δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα. Η αμέλεια στην υλοτόμηση και η έλλειψη απολύμανσης των κοπτικών εργαλείων συνέβαλαν στη μετάδοση της ασθένειας. Παρά τις προειδοποιήσεις, η εξάπλωση συνεχίζεται, οδηγώντας στην πλήρη αποψίλωση των δέντρων γύρω από τον Λούρο και τη λίμνη Παμβώτιδα.
Η μοναδική λύση είναι η κοπή των προσβεβλημένων δέντρων, ενώ οι αρμόδιες αρχές σχεδιάζουν αναδάσωση με ανθεκτικά είδη, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω οικολογική καταστροφή. Το μέλλον του τοπίου παραμένει αβέβαιο, καθώς η απώλεια των πλατανιών θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον.