Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι δύο ελεγχόμενες δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:
“Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμενες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαικου κοινοβουλιου. Δεν εχω καμια σχεση με το Qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση”.
Η Μαρία Σπυράκη ξεκίνησε να ασκεί την δημοσιογραφία το 1992 και εργάστηκε σε πλήθος Μέσω Ενημέρωσης. Από το 2003 και για έναν χρόνο εργάστηκε στον Τομέα Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στο γραφείο του Σταύρου Δήμα, τότε Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τον Μάρτιο του 2014, η Μαρία Σπυράκη παραιτήθηκε από την ενεργό δημοσιογραφία, για να συμμετέχει στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Στις Εκλογές της 25ης Μαΐου 2014, η Μαρία Σπυράκη εξελέγη Ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) και μάλιστα πρώτη σε σταυρούς προτίμησης.
Στις Ευρωεκλογές του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ), συγκεντρώνοντας 319.237 σταυρούς προτίμησης.