Ιδιαίτερης σημασίας για την Ήπειρο είναι τα καταδυτικά πάρκα που θα κατασκευαστούν μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-Αλβανίας σε Σύβοτα, Πάργα και Πρέβεζα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Ηπείρου η επιλογή τεχνικού συμβούλου για τη διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης του πάρκου της Πρέβεζας το οποίο θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μύτικα.
Οι καταδύσεις αναψυχής αποτελούν ιδανικό μοντέλο ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών που προσφέρουν φύση και θάλασσα και η Ήπειρος θεωρείται ως ένας ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.
Χαρακτηριστικό είναι στη θαλάσσια περιοχή στο ακρωτήρι Μύτικα εντοπίζεται πλούσια χλωρίδα μακροφυκών και λιβάδια ποσειδωνίας, ενώ από την Πάργα έως τον Μύτικα συναντάται μεγάλος αριθμός θαλάσσιων χελωνών που αναζητά τροφή ή αναπαράγεται στις ακτές καθώς επίσης φώκιες και ρινοδέλφινα.
Παράλληλα στην περιοχή μελέτης και εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου έχει καταγραφεί η ύπαρξη τριών ναυαγίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με εξέχουσα θέση να λαμβάνει το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Targeted ACTIons for theHMS Regulus», το οποίο ναυάγησε το 1943.
Τα καταδυτικά πάρκα σε Σύβοτα και Πάργα βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της αδειοδότησης, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος για το πάρκο της Πρέβεζας θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην επιλογή της καταλληλότητας τους σημείου χωροθέτησης και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των χώρων, όπου απαιτείται η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων της περιοχής μελέτης.