More
    ΑρχικήΉπειροςΜινέρβα: Πουλάει το εργοστάσιο φέτας στα Ιωάννινα

    Μινέρβα: Πουλάει το εργοστάσιο φέτας στα Ιωάννινα

    Δημοσιεύθηκε:

    Nα αναθεωρήσει πλήρως την παραγωγική δραστηριότητα που μέχρι πρότινος ασκούσε στον τομέα της φέτας επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η Μινέρβα, καθώς προχωράει στην πώληση του εργοστασίου που διατηρεί στο Επισκοπικό Ιωαννίνων.

    Η εταιρεία την οποία διαχειρίζονται μετοχικά οι Deca Investments, EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. Sicar έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε διαγωνισμό προκειμένου να διαθέσει το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που περιήλθε στην κατοχή της Μινέρβα το 2008 και όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί μέρος της βασικού παραγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας.

    Η σχετική διαδικασία που αφορούσε στην κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών με σύμβουλο την Alpha Bank, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Στο εργοστάσιο του Επισκοπικού Ιωαννίνων αυτή τη στιγμή παράγεται η φέτα με την εμπορική ονομασία “Χωριό”.

    Πρόκειται για μία κίνηση που από πολλούς στην αγορά θεωρείται προαναγγελθείσα – μέχρι πρότινος σε επίπεδο προθέσεων – και πλέον γίνεται και πράξη, δεδομένου ότι η φέτα μεριδιακά αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της συνολικής δραστηριότητας της επιχείρησης, η οποία θα θυμίσουμε ότι διαθέτει παραγωγή στον τομέα των προϊόντων ντομάτας μετά την εξαγορά των εμπορικών σημάτων Pummaro και Pelargos με την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας ULBCS Α.Ε. έναντι 13,04 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επιπλέον όμως η Μινέρβα διατηρεί χαρτοφυλάκιο προϊόντων όπως είναι το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, το πυρηνέλαιο αλλά και τα προϊόντα όπως είναι μουστάρδα, μαγιονέζα, σως, κέτσαπ που απέκτησε μετά την εξαγορά της Mediterannean Foods το 2021 έναντι ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Μινέρβα συμπεριλαμβάνονται και άλλοι κωδικοί όπως το ξύδι και το μπαλσάμικο ΤΟΠ αλλά και η σειρά προϊόντων τόνου, John West.

    Εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση του συγκεκριμένου εργοστασίου ουσιαστικά ο όμιλος Μινέρβα θα έχει κάνει μία κίνηση εξισορρόπησης των παραγωγικών του δυνάμεων, καθότι αυτή τη στιγμή διαθέτει πέντε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως είναι το εργοστάσιο ντοματοειδών της Pummaro στη Γαστούνη Ηλείας, το εργοστάσιο της Mediterannean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ο σταθμός συλλογής γάλακτος στην Ανδραβίδα, το εργοστάσιο στο Σχηματάρι καθώς και το πωλούμενο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.

    Περιορισμός του λειτουργικού κόστους και επιπλέον ρευστό στα ταμεία
    Η κίνηση αυτή εκτός των άλλων θα φέρει ρευστότητα για τον όμιλο και θα περιορίσει το λειτουργικό κόστος, το οποίο εκ των πραγμάτων και λόγω των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών είναι έντονα αυξημένο για το σύνολο της βιομηχανίας τροφίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα με το κόστος ρεύματος να είναι κατά περίπου 2,5 φορές υψηλότερο και το κόστος φυσικού αερίου κατά έως και 5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

    Το 2021 η Μινέρβα συνέχισε να κινείται ανοδικά ως προς τα οικονομικά της αποτελέσματα, καθώς κατέγραψε τζίρο σε επίπεδο ομίλου, ο οποίος ανήλθε στα 56,65 εκατομμύρια ευρώ από 49,58 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021.

    Oι ιδιοκτήτες της Μινέρβα
    Η Μινέρβα εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά από 42 χρόνια που βρισκόταν στην ιδιοκτησία της PZ Cussons. Νέα ιδιοκτήτρια χρίστηκε η εταιρεία Έλαια Ζευς Α.Ε., η οποία ελεγχόταν από το επενδυτικό Fund Diorama Ιnvestments Sicar S.A. και στην οποία συμμετέχει επίσης το fund Ellikonos 2 SCA Sicar.

    Κατά τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Μινέρβα για την οικονομική χρήση που έληξε στις 31/12/2021, η επιχείρηση ελεγχόταν κατά 66,67% από την εταιρεία, Mirties Enterprises Company LTD με έδρα την Κύπρο, κατά 16,67% από την EOS Hellenic Rennaisance Fund με έδρα την Ελλάδα και την Elikonos 2 S.C.A. SICAR με 16,67%. Η κύρια μέτοχος της Mirties Enterprises Company είναι το fund Diorama Investments Sicar SA. Στη συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχει και η επενδυτική εταιρεία AMMAD Investments SA.

     

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο