Όπως συνηθίζεται εδώ και πολλές γενιές ήδη έχουν ξεκινήσει ασπρίσματα σε τοίχους , δέντρα και παραδοσιακές αυλές προκειμένου τα σπίτια να φορέσουν τα “καλά τους” για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Το Σάββατο του Λαζάρου οι δρόμοι και οι γειτονιές θα ηχήσουν από τις παρέες των παιδιών που θα ψάλλουν με τα στολισμένα τους καλαθάκια τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ την Κυριακή των Βαΐων στους Ναούς θα μοιραστούν τα βάγια στους πιστούς.
Η Μ. Εβδομάδα θα κυλήσει μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ενώ τη Μ.Πέμπτη , ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς στο κοιμητήριο της Πρέβεζας θα τελεστεί το μεγάλο τρισάγιο στη μνήμη τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο. Το ίδιο βράδυ στην Αγιά Πάργας θα κάψουν τον Ιούδα και οι γυναίκες θα στολίσουν τον Επιτάφιο της Αγίας Παρασκευής.
Το πρωί της Μ.Παρασκευής θα τιμηθούν οι εκτελεσθέντες της Μαρτυρικής Κοινότητας Κρυοπηγής, νωρίς το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο κοιμητήριο Πρέβεζας, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η Περιφορά όλων των Επιταφίων και η συγκέντρωσή τους στην πλατεία Ανδρούτσου.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου στο ιστορικό κέντρο θα σημάνει το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης με το χαρακτηριστικό έθιμο του σπασίματος των πήλινων, ενώ το βράδυ πριν την επίσημη τελετή ο Σεβασμιότατος θα τελέσει την κατανυκτική Ανάσταση στο κοιμητήριο.
Στις 12 το βράδυ οι καμπάνες θα χτυπήσουν χαρμόσυνα, ενώ στον Άγιο Θωμά (όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια) τον ουρανό θα φωτίσουν εντυπωσιακά βεγγαλικά.
Όμως και την εβδομάδα της Διακαινησίμου μετά την Ανάσταση θα αναβιώσουν αγαπημένα έθιμα με πιο γνωστό τον καγκελάρη , τον αρχέγονο χορό που χορεύεται σε πολλά χωριά του ορεινού μας όγκου από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα .
Ο χορός θα “διπλώσει” με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών και χορευτριών στην κεντρική πλατεία των Παπαδατών το απόγευμα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.