More
  ΑρχικήΚόσμοςΜ. Σχοινάς: Η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες παρατείνεται κατά...

  Μ. Σχοινάς: Η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες παρατείνεται κατά έναν χρόνο

  Δημοσιεύθηκε:

   

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την Ανακοίνωση για την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας. Η εν λόγω οδηγία έχει ήδη παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2024 και μπορεί να παραταθεί περαιτέρω έως το 2025. Επίσης, η Κομισιόν είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για περαιτέρω παράταση εάν χρειαστεί.

  Η Οδηγία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2022 ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έκτοτε, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν άμεση προστασία στην ΕΕ, εκ των οποίων περισσότερα από 3 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όλοι οι εγγεγραμμένοι είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση. Η απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει για άλλη μια φορά τι είναι δυνατό να γίνει όταν η ΕΕ ενεργεί ενωμένη.

  Η οδηγία για την προσωρινή προστασία έχει αποδειχθεί ουσιαστικό μέσο παροχής άμεσης προστασίας στην ΕΕ και θα πρέπει να παραμείνει μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΕ στο μέλλον.

  Ο Αντιπρόεδρος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε ότι «από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτυπώθηκε με τη χορήγηση καθεστώτος άμεσης προστασίας για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, με οικογένειες στην ΕΕ να ανοίγουν τα σπίτια τους, τα σχολεία να καλωσορίζουν νέους μαθητές, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές υπηρεσίες να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία να εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό μας. Η προσωρινή προστασία ήδη έχει παραταθεί ( κατά έναν χρόνο) και είμαστε έτοιμοι να την παρατείνουμε περαιτέρω. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται. Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το πολύτιμο μέσο πρέπει να παραμείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΕ στο μέλλον».

  Η Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα ανέφερε ότι «μια γενιά παιδιών της Ουκρανίας έχουν βιώσει ένα χρόνο βίας, φόβου, απώλειας και τραγωδίας. Δεύτερον, έπρεπε να αφήσουν πίσω τους τη ζωή τους όπως την ήξεραν. Το παρόν τους και το δικό τους μέλλον έχει αλλάξει αμετάκλητα. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά όσον αφορά στην καταγραφή,στην προστασία και στην φοίτηση πολλών παιδιών που αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα φροντίσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απομένουν και θα βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη μας να υποδέχονται παιδιά από την Ουκρανία έχοντας κατά νου το καλύτερο συμφέρον τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που απομακρύνθηκαν από ουκρανικά ιδρύματα».

  Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι «ένα χρόνο μετά, η προσωρινή προστασία αποτελεί απόδειξη της ενότητας και της αλληλεγγύης της Ένωσης προς τους ανθρώπους που φεύγουν από Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

  Η Οδηγία παρείχε άμεση προστασία μειώνοντας ταυτόχρονα τις διατυπώσεις στο ελάχιστο, ενώ συμπλήρωσε αυτή την προστασία με ένα ολοκληρωμένο και εναρμονισμένο σύνολο δικαιωμάτων:

  • Πρόσβαση στην καταχώριση και την τεκμηρίωση: τα κράτη μέλη δημιούργησαν γρήγορα τις διαδικασίες εγγραφής και έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων.
  • Ειδική προστασία για παιδιά: επί του παρόντος σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών της Ουκρανίας καταφεύγουν στην Ε.Ε.
  • Πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση: από την έναρξη του σχολείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά από την Ουκρανία εγγράφηκαν στα εκπαιδευτικά συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Αντιμετώπιση κινδύνων εμπορίας ανθρώπων και υποστήριξη θυμάτων εγκλημάτων πολέμου: η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή το κοινό σχέδιο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ευαισθητοποίηση των εκτοπισθέντων και πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων.
  • Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα: σχεδόν 2.000 Ουκρανοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί επιτυχώς σε 20 χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, στήριξη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφέρεται στα περισσότερα κράτη μέλη σε όσους έφυγαν από τον πόλεμο.
  • Πρόσβαση σε θέσεις εργασίας: περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι εργάζονται σε όλη την Ευρώπη και η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια πιλοτική δεξαμενή ταλέντων για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας.
  • Πρόσβαση σε καταλύματα και στέγαση: η καθοδήγηση «Ασφαλή Σπίτια» βοηθά κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών στην οργάνωση πρωτοβουλιών ιδιωτικής στέγασης. Η Επιτροπή χορήγησε 5,5 εκατ. ευρώ στο έργο που διεξάγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού το οποίο υποστηρίζει την υλοποίηση του «Safe Homes» και προκήρυξε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις έργων για την περαιτέρω προώθηση προγραμμάτων κοινοτικής χορηγίας.
  • Η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης «Ουκρανία» που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή αμέσως μετά την ενεργοποίηση της οδηγίας έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συντονισμένης απόκρισης.

  Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες της παρείχαν επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη-μέλη για την εφαρµογή της οδηγίας. Ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο υποστηρίζει 13 κράτη μέλη στις ανάγκες που αφορούν στο άσυλο, την υποδοχή και την προσωρινή προστασίας. Περίπου 200 μέλη προσωπικό του Frontex έχουν αναπτυχθεί στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής και στη Μολδαβία για υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων.

  Η Europol έχει επίσης αναπτύξει προσωπικό και αξιωματούχους για την να διενέργεια ελέγχων ασφαλείας σε πέντε κράτη μέλη και τη Μολδαβία.. Επίσης, δημιουργήθηκαν τρεις κόμβοι πολιτικής προστασίας της ΕΕ, για τη διοχέτευση περισσότερων από 80 000 τόνων βοήθεια σε είδος προς την Ουκρανία, ενώ έχει παράσχει οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών των εκτοπισθέντων.

  Η ΕΕ έχει παράσχει συνολικά 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω των πακέτων CARE και FAST-CARE. Επιπροσθέτως, 1 δισ. ευρώ επαναπρογραμματίστηκε στο πλαίσιο των ταμείων συνοχής και 400 εκ ευρώ διατέθηκαν στο πλαίσιο των κονδυλίων εσωτερικών υποθέσεων.

  Η ΕΕ έχει επίσης εντείνει τη συνεργασία της με διεθνείς εταίρους όπως η Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με διεθνείς οργανώσεις.

  Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

  www.ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα – Αισθητός έως το Καναλάκι

  Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο 4,1 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η...

  Μεγάλη Πυρκαγιά στο Καναλάκι: Επιχειρούν 35 Πυροσβέστες και 6 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά το ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή του Καναλακίου Πάργας, προκαλώντας ανησυχία και...

  Η Πάργα Αποχαιρετά τον Θανάση Λιόλιο: Μια Ζωή Γεμάτη Προσφορά και Αγάπη

  Σήμερα, 3 Ιουλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον αγαπητό...

  Το τελευταίο αντίο στον πρώην δήμαρχο Πάργας Θανάση Λιόλιο: Η εξόδιος ακολουθία αύριο στις 12:00 στο Καναλάκι

  Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση οι πολίτες του Δήμου Πάργας αποχαιρετανε τον πρώην δήμαρχο...

  Περισσότερα

  Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα – Αισθητός έως το Καναλάκι

  Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο 4,1 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η...

  Μεγάλη Πυρκαγιά στο Καναλάκι: Επιχειρούν 35 Πυροσβέστες και 6 Αεροσκάφη

  Πυρκαγιά το ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή του Καναλακίου Πάργας, προκαλώντας ανησυχία και...

  Η Πάργα Αποχαιρετά τον Θανάση Λιόλιο: Μια Ζωή Γεμάτη Προσφορά και Αγάπη

  Σήμερα, 3 Ιουλίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον αγαπητό...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο