Μια σπουδαία ημέρα για την θρησκευτική κληρονομιά της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε η 1η Οκτωβρίου 2026, με την πραγματοποίηση της εύρεσης και ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Ονουφρίου στην Κορωνησία.
Η τελετή έλαβε χώρα στο παρεκκλήσι του Οσίου, όπως μεταδίδει το kanalakinews.gr, το οποίο βρίσκεται στον χώρο της παλαιάς Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου. Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος άνοιξαν τον τάφο, συνέλεξαν τα ιερά λείψανα και τα τοποθέτησαν σε ειδική λάρνακα. Ακολούθησε πομπή προς τον ενοριακό ναό, όπου πλέον φυλάσσονται για να τίθενται σε προσκύνηση.
Ο Όσιος Ονούφριος έζησε ως ασκητής στην περιοχή του Αμβρακικού, πιθανότατα κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Αν και δεν διασώζονται ακριβή βιογραφικά στοιχεία, η λαϊκή παράδοση διατήρησε ζωντανή τη μνήμη του, αποδίδοντάς του θαυμαστά γεγονότα, όπως τη διάσωσή του στη θάλασσα με τη χρήση του ράσου του και την ανεξήγητη ανάπτυξη της γενειάδας του.
Η τοπική κοινότητα προετοιμάζεται για την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνησίας, προς τιμήν της ανακομιδής.

