Η κολομβιανή οργάνωση ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για «ανοικτή κρίση» με την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «παραβιάσεις» των κανόνων που είχαν συμφωνηθεί όταν άρχισαν οι συνομιλίες, το 2022, με τον τελευταίο τους κύκλο να διεξάγεται στην Κούβα.
«Χωρίς αυτό να οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα, οι συνομιλίες ανάμεσα στον ELN και την εθνική κυβέρνηση εισέρχονται σε φάση αναστολής, ωσότου η κυβέρνηση φανεί διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε η οργάνωση γκεβαριστών ανταρτών.
Η ανακοίνωση δημοσιεύεται μόλις δύο εβδομάδες πριν κλείσει και ο έκτος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών που διεξάγεται στην Αβάνα, κατά τον οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί η παράταση για άλλους έξι μήνες της κατάπαυσης του πυρός, ενώ ο ELN έχει δεσμευτεί να αναστείλει προσωρινά τις «συλλήψεις οικονομικού χαρακτήρα», όπως χαρακτηρίζει τις απαγωγές.
Η αντάρτικη οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ομάδες ανταρτών σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην περιοχή της περιφέρειας Ναρίνιο, ενώ εξαρχής είχε συμφωνηθεί οι συζητήσεις να έχουν εθνική εμβέλεια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλέσουμε τη διαπραγματευτική μας ομάδα για διαβουλεύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ναρίνιο Λουίς Αλφόνσο Εσκομπάρ ενημέρωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην περιοχή του θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποια οργάνωση θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η κολομβιανή κυβέρνηση ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με την αναστολή των διαπραγματεύσεων που ανακοινώθηκε και τις συνέπειες που θα έχει στην ισχύουσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —εξελέγη το 2022—, προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο για να τερματιστεί οριστικά η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα. Η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως τον ELN, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.
Μέχρι τώρα διεξήχθησαν έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων κυβέρνησης/ELN, στη Βενεζουέλα, στο Μεξικό και στην Κούβα, χώρες-εγγυήτριες της διαδικασίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νορβηγίας. Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις ακτές στον Ειρηνικό, και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε το 1964, εμπνεόμενος από τη θεολογία της απελευθέρωσης και την επανάσταση στην Κούβα. Οι αρχές υπολογίζουν πως διαθέτει 5.800 μαχητές.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, ertnews.gr