Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων ισραηλινών αεροσκαφών στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν τοπικές ιατρικές πηγές.
Στην εναέρια επίθεση στην πόλη Τουλκαρέμ, εν μέσω της μεγαλύτερης κλιμάκωσης της βίας των τελευταίων δεκαετιών, σκοτώθηκαν πέντε νεαροί Παλαιστίνιοι, όλοι μεταξύ 17 και 35 ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε άλλη επίθεση με drone στο στρατόπεδο προσφύγων της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ενημέρωσε ότι έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ στη συνέχεια ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν στον καταυλισμό – το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στη Δυτική Όχθη – και ισοπέδωσαν πολλές κατοικίες εν μέσω σφοδρής ανταλλαγής πυροβολισμών και συγκρούσεων.
Το πρακτορείο επίσης μετέδωσε και καταγγελίες ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν την πρόσβαση στην περιοχή ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου για τη μεταφορά τραυματιών.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων
Μετά από 103 ημέρες επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 24.000, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 8.000 αγνοούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από τα χαλάσματα των βομβαρδισμένων κτιρίων.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και δεν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα φάρμακα. Με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, ανακοινώθηκε χθες η παράδοση φαρμάκων για τους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς ομήρους στα χέρια της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την άδεια εισόδου μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Ο ΟΗΕ ενημέρωσε χθες ότι οι διεθνείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια πλευρά της Γάζας εξακολουθούν να δυσκολεύονται από το Ισραήλ να φτάσουν στον προορισμό τους, με αποτέλεσμα μόλις 7 αποστολές να έχουν περάσει τα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα από τις 29 που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του χρόνου.
Επίσης, το Wafa αναφέρει ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα χωρίς τηλέφωνο και Ίντερνετ, αφήνοντας ουσιαστικά την περιοχή χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ενώ δυσκολεύει επιπλέον πάρα πολύ τις εργασίες των ομάδων παροχής βοήθειας.
Πηγές: Al Jazeera, EFE
www.ertnews.gr