More
    ΑρχικήΚαναλάκιΚαναλλάκι η πρωτεύουσα του μύθου, ή ο μύθος χωρίς.. πρωτεύουσα ?

    Καναλλάκι η πρωτεύουσα του μύθου, ή ο μύθος χωρίς.. πρωτεύουσα ?

    Δημοσιεύθηκε:

    Όπως όλοι γνωρίζουμε, το καναλλάκι κατείχε διαχρονικά την θέση του εμπορικού προορισμού των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του Φαναρίου!

    Ήταν δηλαδή ένα εμπορικό κέντρο με την ακμή του και την..παρακμή του. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες αποτελεί το διοικητικό κέντρο του δήμου Φαναρίου αρχικά και του δήμου Πάργας στη συνέχεια.

    Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αναβαθμίσει και αναπτύξει το μικρό αυτό αστικό κέντρο, από ασθμαίνον εμπορικό και διοικητικό κέντρο, σε πραγματική Πρωτεύουσα (πόλη), με ότι αυτό συνεπάγεται!

    Θα έπρεπε δηλαδη να ¨αδράξει¨ την ευκαιρία που του έχει δοθεί και να μεταμορφωθεί σε ένα ελκυστικό εμπορικό, γαστρονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό, διαμετακομιστικό, φυσιολατρικό, αρχαιολογικό προορισμό για τους εντός αλλά και τους εκτός των ορίων του, κατοίκων και τουριστών, ανα τον κόσμο. Θα μπορούσε και μπορεί δηλαδή να μεταμορφωθεί σε Αληθινή Πρωτεύουσα του μύθου του Νεκρομαντείου , της Αχερουσίας λιμνης και του Αχέροντα!

    Πιστεύω ακράδαντα οτι στον τομέα της αναβάθμισης του κέντρου του δήμου το Καναλλάκι, όλες οι προηγηθείσες δημοτικές αρχές κατέβαλαν ασθενείς προσπάθειες για την ανάπτυξη και αναβάθμισή του!.

    Δεν κατάφεραν να διακρίνουν οτι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών αυτού του μικρού αστικού κέντρου, είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη και στο μέλλον ζωής, αυτού του πολύ σημαντικού για την ευρύτερη περιοχή εμπορικού-αστικού κέντρου.

    Η ελπίδα εμού αλλά και πολλών πολιτών-δημοτών επαφίεται πλέον στην νυν δημοτική Αρχή, να σπριντάρει και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, _που και η ίδια τείνει να διολισθήσει σε έλλειψη ουσιαστικού και δημιουργικού οράματος_, με την ανάληψη άμεσα, όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αναγέννησης και μετάλλαξης της παρηκμασμένης ..πρωτεύουσας του δήμου σε αυτόφωτο κέντρο πολιτισμού και πραγματικής πρωτεύουσας του ΜΥΘΟΥ!

    Συγκεκριμμένα πρέπει να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες και να δρομολογηθεί σειρά έργων ανάπτυξης και ανάδειξης της πρωτεύουσας, του Καναλλακίου, όπως τα παρακάτω :

    ⦁ Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση Σκεπαστού με παράλληλη κατασκευή νέας γέφυρας (σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ξέρω!), αναβαθμίζοντας την παλιά και παράδοση αυτής στους επισκέπτες, ως μνημείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής!

    ⦁ Χάραξη και άμεση υλοποίηση περιφερειακού δρόμου Καναλλακίου, για τα βαρέα οχήματα!

    ⦁ Πεζοδρόμηση, ασφαλτόστρωση-πλακόστρωση, διαγράμμιση και φωτισμός όλου του μήκους του κεντρικού δρόμου από την διασταύρωση σκεπαστού έως τον κόμβο!

    ⦁ Αναβάθμιση και παραδοσιακή εμφάνιση στις προσόψεις των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο του Καναλλακίου.

    ⦁ Κατασκευή πολιτιστικού κέντρου που θα στεγάζεται σε νέο κτίριο πέτρινης αρχιτεκτονικής, στον ΛΟΦΟ της Πούντας, διότι το σημείο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και είναι επιλεγμένο ενεργειακό σημείο, που θα αναδείξει τα μέγιστα το Καναλλάκι, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της περιοχής, για τον επισκέπτη τουρίστα.

    Αποτελεί ένα από τα τέσσερα ενεργειακή σημεία του Φαναρίου μαζί με τον ΛΟΦΟ του Νεκρομαντείου, τον ΛΟΦΟ της Αρχαίας Πανδοσίας (καστρι), τον ΛΟΦΟ του Σκεπαστού (Πάνθεον). Εδράζεται στο σημείο συνάντησης των δύο ορθών γωνιών των ορθογωνίων τριγώνων που οι άλλες κορυφές τους συμπίπτουν με τους τρείς λόφους που προανέφερα.!

    Δείτε την σχετική φωτογραφία:

    ⦁ Κατασκευή πεζοδρομίου που θα ενώνει τον κόμβο με το μοναστήρι της Πούντας και το νέο Πολιτιστικό κέντρο στην κορυφή του λόφου!

    ⦁ Φωταγώγηση καθόλο το μήκος της νέας οδού από τον κόμβο έως την διασταύρωση κηφισιάς-παραλιακής!

    ⦁ Άμεση έναρξη σοβαρής μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της πρωτεύουσας του δήμου Πάργας και των χωριών του Φαναρίου με την διάνοιξη ενός νέου καναλιού αποστράγγισης και σχετικής εκβάθυνσης Αχέροντα, μετά από κατάλληλη περιβαλλοντική μελέτη(υπάρχει τρόπος)!

    ⦁ Η παρακάτω κατάσταση πρέπει να σταματήσει χθές! Οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι κόποι μιας ζωής δεν μπορεί να εξανεμίζονται κάθε χρόνο με κάθε βροχόπτωση!

    ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ!

    ⦁ Κατασκευή ενός νέου ταμιευτήρα πλεοναζόντων υδάτων, που θα ξαναζωντανέψει την «Αχερουσία λίμνη», προσφέροντας και θεαματική ανάπτυξη για τον τόπο μας!

    (Όπως στην παρακάτω φωτό)

    -Ένα ακόμη ζήτημα που αποτελεί ντροπή για την τοπική κοινωνία με την υποβαθμισμένη και ακατάλληλη στέγαση και συνεπώς και τις υποβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες ειναι η νυν στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου!

    Θεωρώ απαράδεκτη, ακατάλληλη και αναποτελεσματική την στέγαση της αστυνομίας σε ένα κτίριο (διαμέρισμα ορόφου) στο Καναλλάκι επί σειρά πάρα πολλών ετών..!

    Ένας θεσμός πολύ σοβαρός και χρήσιμος για τον πολίτη, αυτός της παροχής ασφάλειας, δεν μπορεί να στεγάζεται σε γραφεία χωρίς σχετικές προδιαγραφές!

    Η αστυνομία πρέπει άμεσα να βρεί νέα στέγη αντάξια του θεσμού, που θα συντελεί πολλαπλασιαστικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας, με αναβαθμισμένο επίπεδο εργασίας για τους υπηρετούντες αστυνομικούς, που θα εμπνέει σεβασμό και στον συναλασσόμενο πολίτη-δημότη!

    Πιστεύουμε οτι η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση τόσο της επίλυσης του φλέγοντος κτιριακού προβλήματος της στέγασης, όσο και της ουσιαστικής στελέχωσης του Αστυνομικού τμήματος Καναλλακίου , καθότι η ασφάλεια των πολιτών (η επαρκής αστυνόμευση), είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του δήμου Πάργας σε όλη του την επικράτεια, καθώς δεν επαρκεί το αστυνομικό προσωπικό, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική κοινωνία!

     

    Επείγον επίσης θεωρώ και το ζήτημα της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας για τον δήμο. Η ώρα της ίδρυσης Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Πάργας είναι μείζον θέμα για την περιοχή!

    Η επιτακτική ανάγκη για σύγχρονες παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μας υποχρεώνει και μας επιβάλει θα έλεγα να αναζητήσουμε λύσεις χωρίς αστερίσκους και χωρίς πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών του Κ.Υ Καναλλακίου και Πάργας. Η ανάγκη για αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες για την υγεία των κατοίκων όπως γνωρίζουμε δεν προγραμματίζεται και είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό για μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα.

    Για την οριστική λύση του ζέοντος προβλήματος για αξιόπιστες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, υποχρεωνόμαστε πλέον να αναλάβουμε ως κοινωνία , ως δήμος, δημότες, την ευθύνη και το βάρος για την δημιουργία ενός νέου για τον Δήμο Πάργας θεσμού, αυτόν της άμεσης λειτουργίας Δημοτικών ιατρείων, με οτι αυτό συνεπάγεται!

    Αυτές αλλά και πολλές άλλες παρεμβάσεις θα καταστήσουν το Καναλλάκι την πραγματική πρωτεύουσα του δήμου Πάργας μας!

     

     

    Βασιλάκης Αντώνης

    Ειδικός συνεργάτης & αρθρογράφος εφημερίδας
    ¨Ήπειρος ΣΗΜΕΡΑ¨, Fanaripress.gr, Kanalakinews.gr

    Τελευταία νέα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...

    Ουάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος Μπάιντεν

    Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο...

    Περισσότερα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο