More
    ΑρχικήΉπειροςΉταν να το δούμε κι αυτό! Οίκος εμπορίου η Μητρόπολη Ιωαννίνων από...

    Ήταν να το δούμε κι αυτό! Οίκος εμπορίου η Μητρόπολη Ιωαννίνων από το Μάχιμο

    Δημοσιεύθηκε:

    Άρθρο από την Εφημερίδα «Τύπος Ηπείρου»

    Ήταν να το δούμε κι αυτό! Εκπρόσωποι του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ήπειρος ΑΕ» επισκέφθηκαν προ καιρού τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.Μάξιμο και συνεργάστηκαν για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη μέσω του προγράμματος Leader, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε όυι θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης θερμοκηπιακής- υδροπονικής μονάδας καλλιέργειας κηπευτικών και αρωματικών φυτών!!!

    Η επένδυση γίνεται μέσω του παραρτήματος Πρωτογενούς Τομέα- Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δημοσίου ΙΕΚ που λειτουργεί στη Βελλά, με παράλληλη λειτουργία μονάδας τυροκομικών προϊόντων από τα χίλια και πλέον γίδια.

    Για τον θρησκευτικό τουρισμό μόλις μία ειδικότητα υπάρχει στο ΙΕΚ, διότι για τον Μητροπολίτη προέχουν οι μπίζνες. Άλλωστε περισσότερο ασχολείται με αυτές παρά με τα της θρησκείας και τις ανάγκες των 265 και πλέον ενοριών. Προφανώς για αυτό και συμμετέχει σε οικονομικά forum μετά του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη- επιχειρηματίας κι αυτός…

    Το πρόγραμμα που προαναφέραμε θα υλοποιηθεί από τον όμιλο εταιριών ΤΕΧΑΝ EN-VIPCO, ο οποίος συνδέεται με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», που η Μητρόπολη ενσωμάτωσε και αναπτύσσει εκπληκτική δραστηριότητα, κυνηγώντας μάλιστα και … ρεκόρ Γκίνες!!!

    Σε όλα αυτά χρησιμοποιεί, όπως και στα τυροκομεία, αμπελώνες κλπ καλλιέργειες, χρησιμοποιεί τους μαθητές του ΙΕΚ, ενώ παραμένει ερωτηματικό πόσους Έλληνες και αλλοδαπούς χρησιμοποεί ο Μητροπολίτης κι αν τους έχει ασφαλισμένους.

    Αυτή η εταιρία TEXAN ENVIPCO, είναι Αμερικανικών συμφερόντων, καλύπτει όλους τους τομείς επιχειρηματικών ενδιαφερόντων, μέχρι και …εγγυήσεις υπέρ τρίτων παρέχει!!!

    Εν τω μεταξύ η αγροτική  οικονομία και η μεταποίηση προϊόντων ήταν από εκείνα που απασχόλησαν τον Μηττοπολίτη με τους εκπροσώπους της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», που τον επισκέφθηκαν. Αν τυχόν διερωτηθείτε ποιά σχέση έχει ο Μητροπολίτης με αυτά, θα σας υπενθυμίσουμε ότι έχει και παραέχει! Διότι, μέσω της Ανώνυμης Εταιρίας που έφτιαξε, αναπτύσσει μιά πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα, έως εκπληκτική θα λέγαμε, μέχρι και την ανακύκλωση που προαναφέραμε!

    Θα τα εξετάσουμε αυτά στη συνέχεια, αλλά δείτε πρώτα τι συμφώνησαν στις 3 Δεκεμβρίου 2023 οι δύο πλευρές (Μητροπολίτης- Ηπειρος ΑΕ), όπως διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αποφεύγοντας όλοι να τη σχολιάσουν:

    « …Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να εξετάσουν πιθανές μορφές συνεργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο Γενικός Διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω της συνεργασίας με την Μητρόπολη Ιωαννίνων και τη στήριξη του προγράμματος LEADER, μπορεί να προωθηθεί η τοπική οικονομία, να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική – εκκλησιαστική κληρονομιά, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η ανεργία και να δημιουργηθούν βιώσιμες ευκαιρίες ανάπτυξης και νέες θέσεις απασχόλησης κυρίως των νέων…»!

    Απολύτως κατανοητό! Ο Μητροπολίτης οσμίστηκε κι άλλα χρήματα από το πρόγραμμα Leader για τις επιχειρήσεις του και οι της «Ήπειρος ΑΕ» πήγαν να τον ενημερώσουν πως θα ενταχθούν σε αυτό! Η «Ήπειρος ΑΕ» όμως (στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου), είναι ένας αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε Δήμους της Ηπείρου. Και αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: οι εκπρόσωποί της πήγαν και σε ποιούς Δήμους πρώτα να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα ή σε ποιές επιχειρήσεις;

    Μάλλον δεν συνέβη, διότι αλλιώς θα εκδίδονταν κάποια ανακοίνωση, όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη! Βλέπετε όμως ότι δόθηκε προτεραιότητα και έμφαση σε αυτή την …«ανίερη» συνεργασία, για την οποία αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν και τους Ηπειρώτες. Θα είχε φυσικά ενδιαφέρον να πληροφορηθούν αν κατά τον ίδιο τρόπο ενημερώθηκαν για τα προγράμματα και οι άλλοι Μητροπολίτες της Ηπείρου- που δεν το πιστεύουμε.

    Ωραίο, πλην χιλιοειπωμένο το παραμύθι με την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση των νέων, την ανάδειξη της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς. Και επειδή αναπαράχθηκε και στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη, μπορούν να μας πούνε, Μητροπολίτης και «Ήπειρος ΑΕ», από τις χρηματοδοτήσεις προς την εταιρία «Αναπτυξιακή Μητρόπολης Ιωαννίνων- Μονοπρόσωπη ΑΕ», πόσο και με ποιό τρόπο ωφελήθηκε η κοινωνία; Πως καταπολεμήθηκε η φτώχεια και ποιές προϋποθέσεις δημιουργήθηκαν για την απασχόληση των νέων;

    Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη στη Βελλά, σε περιουσία που δεν ανήκει στη Μητρόπολη (θα δείτε στη συνέχεια το γιατί), πόσοι νέοι απασχολούνται, πόσοι Έλληνες και αλλοδαποί, με ποιές αμοιβές; Πόσοι είναι ασφαλισμένοι; Ελπίζουμε να μην επικαλεστεί όσα παιδιά φοιτούν στο ΙΕΚ, που η κυβέρνηση του έκανε τη χάρη να γίνει στη Βελλά και που εργάζονται στα κτήματα  στο τυροκομείο, στη μελισσοκομία κλπ. Υποτίθεται ότι μαθητεύουν, διδάσκονται και παρέχουν δωρεάν την εργασία τους!

    Η στήριξη που παρέχει μέχρι και η κυβέρνηση είναι ανεξήγητη. Σκεφτείτε ότι είχε πάει να δει τις επιχειρήσεις του ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από υπουργούς, ασφαλώς δε Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τους είχε δε ζητήσει να γίνει στη Βελλά …Γεωπονική Σχολή, αλλά ικανοποιήθηκε και με ένα Δημόσιο ΙΕΚ, για να εκπαιδεύονται λέει νέοι στην τυροκομία, αμπελουργία, μελισσοκομία και τώρα στα αρωματικά φυτά. Καμιά εξήγηση πάντως δε δόθηκε που χρησιμοποιούνται τα κτίρια της Βελλά και με ποιούς όρους!

    Ο Μητροπολίτης, δυό χρόνια μετά τον ενθρονισμό του, “έβαλε στο μάτι” τα κτήματα της Σχολήςe Βελλάς και βάλθηκε να τα αξιοποιήσει, με ένα πρωτοποριακό- υποτίθεται – πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Σκοπός,όπως ειπώθηκε, «η στήριξη της κοινωφελούς και αγαθοεργούς δραστηριότητας της Μητρόπολης» και μάλιστα μετά το οικονομικό αδιέξοδο των λεγομένων Αγαθοεργών Καταστημάτων, που βρέθηκαν με χρέη εκατομμυρίων ευρώ! Με ξένη περιουσία όμως; Και πως στηρίζονται τώρα οι …αγαθοεργές δραστηριότητες της Μητρόπολης;

    Έφτιαξε λοιπόν εταιρία, αλλά χωρίς άλλους εταίρους. Την ονόμασε, όπως προαναφέραμε, «Αναπτυξιακή Μητρόπολης Ιωαννίνων – μονοπρόσωπη ΑΕ», με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ.Βασίλειο Παπαγιάννη, που είναι το κατά κόσμον όνομά του και έδρα την Ιερά Μονή Βελλάς!!!

    Σκοπός της η αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας της Βελλάς, που όμως δεν ανήκει στη Μονή αλλά στη Σχολή (που καταργήθηκε και κανείς δεν συζητά τι θα γίνει με την περιουσία) και ποτέ δεν αναφέρθηκε ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Σχολής (όσο λειτουργούσε) όπως ορίζει ο νόμος και η απόφαση του Αρείου Πάγου.

    Ο επιχειρηματίας Μητροπολίτης προχώρησε τους σχεδιασμούς του με την αγορά πλέον των 1000 γιδιών και την επεξεργασία των προϊόντων τους, τυροκομική μονάδα κλπ, για τις οποίες δραστηριότητες επιχορηγήθηκε αρχικώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξ. Καχριμάνη με 150.000 ευρώ, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου 2019, αλλά στα ταμεία της εταιρίας έχουν εισρεύσει πολλά εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και Εθνικά προγράμματα.

    Η αιτιολογία; «Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και πιστοποίησης της αλυσσίδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από βελτιωμένες φυλές αιγών, προσαρμοσμένες στην ημιορεινή περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου»!!!

    Στη συνέχεια βεβαίως υπήρξε γενναιόδωρη συμπεριφορά της Περιφέρειας προς την εταιρία του Μητροπολίτη, με πλήθος ενισχύσεων.

    Ζητώντας υπεύθυνες και πειστικές απαντήσεις, ρωτάμε:

    * Είναι νόμιμες αυτές οι πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων στη Βελλά;

    * Ποιό όργανο συμφώνησε και συναποφάσισε;

    * Πήρε δάνεια η Ανώνυμη Εταιρία του Μητροπολίτη ή άλλως πως κ.Βασιλείου Παπαγιάννη και με ποιές εγγυήσεις;

    * Μιά τέτοια προσωπικού χαρακτήρα εταιρία, πως συνδέεται με τη Μητρόπολη και προπαντός τη Βελλά και την περιουσία της;

    * Που πηγαίνουν τα παραγόμενα προϊόντα και τα χρήματα από την εμπορία τους; Στη … Σχολή που δεν υπάρχει πλέον, στα ΙΕΚ που λειτουργούν εκεί ή  αλλού;

    * Συνάδουν οι εμπορικές -επιχειρηματικές δράσεις του με τα Αρχιερατικά του καθήκοντα;

    Η περιουσία όμως δεν ανήκει στη Μητρόπολη, ούτε στην Ιερά Μονή της Βελλάς, αλλά στη Σχολή, που όμως καταργήθηκε!

    Δείτε σε λίγες γραμμές γιατί και πως.

    Το άλλοτε κραταιό Ιεροδιδασκαλείο ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Ιωαννίνων και Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και εγκαινιάστηκε το 1911.

    Αποτέλεσε εθνικό και θρησκευτικό προπύργιο της Ορθοδοξίας σε ταραγμένους καιρούς, εκπαιδεύοντας Ιεροδιδασκάλους και αργότερα Ιερείς και δασκάλους χωριστά.

    Η περιουσία αποκτήθηκε από εισφορές των απανταχού της γης Ηπειρωτών, από αγορές αγροτικών εκτάσεων της περιοχής και την προσκύρωση στο Ιεροδιδασκαλείο εκτάσεων μοναστηριών που συγχωνεύτηκαν με τη Μονή Βελλάς.

    Διορατικός ο Σπυρίδων, φρόντισε να θωρακίσει το εθνικής σημασίας δημιούργημά του, με το νόμο 5408/1932, που ρυθμίζει τις σχέσεις Ιεράς Μονής και Σχολής, με τα άρθρα 30 και 31 να είναι σαφή:

    * «Πόροι της Σχολής ( Ιεροδιδασκαλείου ) Βελλάς είναι: τα έσοδα όλης της περιουσίας της ομώνυμης Ιεράς Μονής, τα οποία προς κυρώνονται στη Σχολή, ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

    Τόσο η περιουσία της Ιεράς Μονής Βελλάς, όσο και τα κτήματα των μοναστηριών που τυχόν θα συγχωνευτούν σε αυτή, κηρύσσονται αναπαλλοτρίωτα στο διηνεκές για την εξυπηρέτηση της ιερής αποστολής της Σχολής. Από τα μοναστηριακά αυτά έσοδα θα διατίθενται τα απαραίτητα για τη διατροφή και συντήρηση των μοναχών»!

    Αυτό κρίθηκε αμετακλήτως και από την απόφαση 603/1985 του Αρείου Πάγου, αλλά εν τω μεταξύ η περιουσία λεηλατήθηκε στην κυριολεξία με ευθύνη της Μητρόπολης- και από αυτή!

    Εν πάση περιπτώσει, να το πούμε κι αυτό: ο Μητροπολίτης καλά κάνει αφού όλοι σπεύδουν να δηλώσουν την υποταγή τους.

    Εκείνοι φταίνε που συμπεριφέρεται ως «τσιφλικάς», οι οποίοι για δικούς τους λόγους προτείνουν, συνηγορούν στην χωρίς φειδώ χρηματοδότηση μιάς Ανώνυμης Εταιρίας, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δε φαίνεται να στέκεται στο πλευρό του λαού.

    Τελευταία νέα

    Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

    Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –...

    Ηχηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»

    «Άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους,...

    Συνήγορος Β. Γραμμένου: Πρώτη φορά σε 50 χρόνια μεταπολίτευσης έχουμε ποινική δίωξη για βιαιοπραγία βουλευτή

    Στην Ευελπίδων κατέθεσε νωρίτερα σήμερα παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

    Συμμορία «Ροζ Πάνθηρες»: Συνελήφθησαν δύο μέλη της διεθνούς συμμορίας – Βίντεο ντοκουμέντο από τις διαρρήξεις

    Μέλη της διαβόητης συμμορίας με διεθνή πλοκάμια «Ροζ Πάνθηρες», οι δύο Σέρβοι που συνελήφθησαν...

    Περισσότερα

    Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

    Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –...

    Ηχηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»

    «Άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους,...

    Συνήγορος Β. Γραμμένου: Πρώτη φορά σε 50 χρόνια μεταπολίτευσης έχουμε ποινική δίωξη για βιαιοπραγία βουλευτή

    Στην Ευελπίδων κατέθεσε νωρίτερα σήμερα παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο