Το μεταναστευτικό απασχολεί ιδιαίτερα πολύ την Ιταλική κοινή γνώμη αυτές τις μέρες. Σήμερα το πρωί ο Ιταλός ΥπΕς, Ματέο Πιαντεντόσι, προέβη σε ενημέρωση της Ιταλικής Γερουσίας σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τα πλοία των ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο, τα οποία αποτέλεσαν και αντικείμενο διπλωματικού επεισοδίου με τη Γαλλία.
“Θέλουμε να κυβερνήσουμε τη μετανάστευση και όχι να την υποστούμε”
“Η δράση της (Ιταλικής) Κυβέρνησης διαπνέεται από ανθρωπιά και αποφασιστικότητα, δεν θέλουμε να αποτύχουμε στα καθήκοντά μας της υποδοχής” σημείωσε ο Υπουργός “αλλά επιβεβαιώνουμε την αρχή πως κανείς δεν εισέρχεται παράνομα στην Ιταλία και πως οι διακινητές δεν κάνουν την επιλογή. Θέλουμε να κυβερνήσουμε τη μετανάστευση και όχι να την υποστούμε”.
Ο Υπουργός προέβη σε λίστα στοιχείων σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης στην Ιταλία, τονίζοντας πως “το 2022, οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 60% και στα ΚΥΤ υπάρχουν 100.000 μετανάστες” και υπογράμμισε ότι “οι νομαρχίες αναφέρουν κατάσταση κορεσμού”.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Υπουργός Πιαντεντόσι ισχυρίστηκε ότι “η πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία καθοδηγείται από οικονομικά κίνητρα και δεν έχει δικαίωμα να μείνει εδώ”.
Ο Ματέο Πιαντεντόσι μίλησε και για τα επεισόδια των περασμένων ημερών σχετικά με τα πλοία των ΜΚΟ που εν μέρει ελλιμενίστηκαν στην Ιταλια. “Τα περισσότερα πλοία των ΜΚΟ θεωρούνται “προσωρινά ασφαλή μέρη” για τις κατευθυντήριες (μεταναστευτικές) γραμμές” τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως η υποδοχή θα ανήκε σε πρώτη φάση στα κράτη σημαίας των πλοίων.
“Οι κανόνες δεν λένε ότι η Ιταλία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όλους και ότι οι ΜΚΟ, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα έλξης για τους μετανάστες, δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα προορισμού” ολοκλήρωσε ο Πιαντεντόσι.
“Ασυνέχεια με το παρελθόν”
Ο Ιταλός ΥπΕς ολοκλήρωσε επίσης πως “οι πρωτοβουλίες μας βρίσκονται σε ασυνέχεια με το παρελθόν” και υπογράμμισε πως “είναι απαραίτητο να αντιστραφεί η πορεία που επί χρόνια δεν λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα της Ιταλίας και να αναπτυχθεί μια νέα Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, να αυξηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, να γίνει νόμιμη διαχείριση των ροών. Η Ιταλία είναι επίσης υπέρ ενός “σχεδίου Mattei” για τη στήριξη της Αφρικής”, ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της Αφρικής.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής