Με την ημερομηνία των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου να πλησιάζει, το ιταλικό πολιτικό σκηνικό δείχνει να είναι σε πλήρη αναβρασμό.
Ξεκάθαρο το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG που παρουσιάστηκε στο κανάλι La7 το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου, τα δύο πρώτα κόμματα στις προθέσεις ψήφου των Ιταλών παραμένουν το Δεξιό κόμμα ‘Αδέλφια της Ιταλίας’, το οποίο οδηγείται από την Τζόρτζια Μελόνι, με 23,8%, και το Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά) του Ενρίκο Λέτα, με 23,3%. Ακολουθεί η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (12,5%), το Κίνημα 5 Αστέρων (10,4%), η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (8%) και το κόμμα Azione του Κάρλο Καλέντα (6,5%), ενώ το κόμμα ‘Ζωντανή Ιταλία’ (Italia Viva, του Ματέο Ρέντσι) βρίσκεται στο 2,9%.
Βάσει της εν λόγω δημοσκόπησης, η συσπείρωση των τριών κομμάτων της Κεντροδεξιάς φέρνει τις δυνάμεις της στο 44,3%. Αυτό το δεδομένο δείχνει για άλλη μια φορά έναν δρόμο άνευ εμποδίων για τη Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ήδη φαντασιώνεται τον εαυτό της ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Σημειωτέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικοινωνιακή τάση των τριών κομμάτων της Ιταλικής Κεντροδεξιάς. Η Μελόνι είναι η πολιτικός που μέχρι στιγμής προέβη στις λιγότερες δηλώσεις (χαρακτηριστική βέβαια η πρόσφατη πρόταση περί ‘ναυτικού αποκλεισμού’ των λιμανιών κατά των αφίξεων των παράτυπων μεταναστών) και συνεντεύξεις της παράταξης, ενώ ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι προέβησαν σε υποσχέσεις όπως την flat tax (οριζόντια φορολογία) για όλα τα κοινωνικά στρώματα (στο 23% και 15%, αντίστοιχα).
Προβληματισμός στην Κεντροαριστερά παράταξη
Αν λοιπόν η Κεντροδεξιά δείχνει να απολαμβάνει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε πλήρη εκνευρισμό. Το ‘διαζύγιο’ ύστερα από τον μόλις 4ήμερο γάμο μεταξύ του Καλέντα και του Δημοκρατικού Κόμματος φέρνει την Κεντροαριστερά παράταξη σε συνολικό ποσοστό κάτω του 30%, καταστώντας ουσιαστικά αδύνατη οποιαδήποτε κάλυψη του τεράστιου κενού με την Κεντροδεξιά.
Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ανάλυσης της στατιστικής εταιρείας SWG, Rado Fonda, αποτέλεσμα της ρήξης μεταξύ Καλέντα και Λέτα είναι ένας λιγότερος ανταγωνιστικός Κεντροαριστερός συνασπισμός “ειδικά στις ονομαστικές εκλογικές περιφέρειες, όπου η Κεντροαριστερά φαίνεται να κερδίζει μόνο στα προπύργια της” ενώ η Κεντροδεξιά “μπορεί να κερδίσει το 90% των ονομαστικών εδρών”.
Αναμονή για την συνάντηση Ρέντσι-Καλέντα – Ενδεχόμενο γέννησης τρίτου πολιτικού πόλου
Η Ιταλία είναι μια χώρα η οποία, πολιτικά, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται από διπολισμό, με την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά να είναι οι κύριες παρατάξεις. Όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, Ματέο Ρέντσι, υπάρχει χώρος και ευκαιρία για έναν τρίτο πολιτικό πόλο στο Κέντρο, αποτελούμενο από φιλελεύθερους και μεταρρυθμιστές, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν με τη λεγόμενη ‘ατζέντα Ντράγκι’ και δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με όσους έφεραν την ρήξη της Κυβέρνησης Ντράγκι αλλά και με το Κίνημα 5 Αστέρων και τον ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο (πρώην 5 Αστέρων, τώρα σε νεοσύστατη λίστα).
Αυτές οι βάσεις είναι κοινές μεταξύ του Ρέντζι και του Καλέντα, στο σημείο που στα Ιταλικά ΜΜΕ εντείνεται η συζήτηση για συσπείρωση των δύο κομμάτων σε ένα ενιαίο τρίτο πόλο, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές θα είχε μια ‘εκλογική αποτίμηση’ αγγίζοντας ένα 10% περίπου.
Οι δύο πολιτικοί άνδρες γνωρίζονται καλά. Ο Καλέντα αποτέλεσε υπουργός Ανάπτυξης επί πρωθυπουργίας του Ματέο Ρέντσι (2016) και οι δύο είναι γνωστοί για την προσωπικότητά τους. Στα πλαίσια του σεναρίου συσπείρωσης, ο Ρέντσι φαντάζει πιο ανοιχτός (με το κόμμα του μέχρι στιγμής να είναι λίγο μόλις κάτω του 3%, που είναι και το όριο που επιτρέπει την μετεκλογική είσοδο στο Ιταλικό Κοινοβούλιο).
Μάλιστα ο Ρέντσι πρότεινε στον Καλέντα να αναλάβει αυτός ως αρχηγός της νέας παράταξης. Όμως ο Καλέντα δεν έχει ακόμη αποφασίσει, και αναμένεται μια επίσημη συνάντηση να λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Αυγούστου.
Ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος χωρίς λαϊκό δημοψήφισμα
Τα Ιταλικά ΜΜΕ επίσης εστιάζουν την προσοχή και στο ενδεχόμενο η Κεντροδεξιά παράταξη να κερδίσει σαρωτικά, συγκεντρώνοντας τα δύο τρίτα των εδρών. Σε αυτή την περίπτωση, και σύμφωνα με το άρθρο 138 του Ιταλικού Συντάγματος, η παράταξη θα μπορούσε να τροποποιήσει το Σύνταγμα αυτόνομα και χωρίς το προβλεπόμενο δημοψήφισμα (λαϊκή επιβεβαίωση).
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Κάρλο Καλέντα δέχτηκε πυρά από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς παράταξης, η οποία βγαίνει εξασθενημένη από την κίνησή του, και που τον κατηγορεί πως έκανε ‘δώρο’ στην Κεντροδεξιά.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής