More
    ΑρχικήΚόσμοςΙσπανία και Κομισιόν προτείνουν στο ΗΒ να γίνει το Γιβραλτάρ «περιοχή κοινής...

    Ισπανία και Κομισιόν προτείνουν στο ΗΒ να γίνει το Γιβραλτάρ «περιοχή κοινής ευημερίας»

    Δημοσιεύθηκε:

     

    Πρόταση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου προετοίμασαν από κοινού η Ισπανία και η Κομισιόν προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια σταθερή σχέση Ισπανίας και Ε.Ε για το έδαφος του Γιβραλτάρ και επιδιώκεται η σύμφωνη γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στο πλαίσιο συνάντησης στον κάμπο του Γιβραλτάρ με τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες. Η πρόταση περιέχει τεχνικές και πρακτικές λύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μιας «περιοχής κοινής ευημερίας» με σεβασμό στις αντίστοιχες νομικές θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.

    Το κείμενο που παρουσιάστηκε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια συνολική πρόταση που περιλαμβάνει διατάξεις για την κινητικότητα των ανθρώπων, με στόχο την αφαίρεση της πύλης και του φράχτη που χωρίζει το Γιβραλτάρ από την Ισπανία και, συνεπώς, τη διασφάλιση της πλήρους ρευστότητας στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Αυτό δεσμεύει την Ισπανία να ελέγχει, για λογαριασμό του Σένγκεν, τα εξωτερικά σύνορα του Γιβραλτάρ και, για αυτό, να μπορεί να ασκεί ορισμένες λειτουργίες και εξουσίες, απαραίτητες για την προστασία της ακεραιότητας και της ασφάλειας του χώρου Σένγκεν.

    Δικαιώματα και παροχές

    Η ισπανική πρόταση εξετάζει επίσης την προστασία και τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δικαιούχων κοινωνικών παροχών στο Γιβραλτάρ.

    Όσον αφορά τα τελωνειακά ζητήματα, προτείνεται να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ της ΕΕ και του Γιβραλτάρ, χωρίς αυτό όμως να αυξήσει τους κινδύνους για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, ιδίως για τους οικονομικούς φορείς της περιοχής όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό ή την παράνομη κυκλοφορία, όπως π.χ. του καπνού και των τσιγάρων. Όπως και στην περίπτωση των προσώπων, αυτό θα απαιτήσει από την Ισπανία, εξ ονόματος της ΕΕ, να ασκήσει καθήκοντα ελέγχου και προστασίας της εσωτερικής αγοράς, καθώς εξαφανίζονται οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ.

    Επιπλέον, διατηρούνται οι όροι θεμιτού και πιστού ανταγωνισμού, έτσι ώστε οι οικονομικοί φορείς στο Γιβραλτάρ να ανταγωνίζονται υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες άλλων οικονομικών φορέων στην ΕΕ και, ειδικότερα, στην περιοχή του κάμπου του Γιβραλτάρ.

    Το κείμενο που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης περιλαμβάνει διατάξεις για τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι μέγιστες εγγυήσεις έναντι πιθανής περιβαλλοντικής ζημίας που επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή, καθώς και να αποφευχθεί ο αθέμιτος οικονομικός ανταγωνισμός και μηχανισμός χρηματοδότησης προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης στην περιοχή.

    Αμετάβλητη θέση η κυριαρχία του Γιβραλτάρ

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η θέση της Ισπανίας σχετικά με την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία σε σχέση με το Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη. Ούτε η μελλοντική Συμφωνία, ούτε οποιαδήποτε ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται κατ’ εφαρμογή ή ως αποτέλεσμα αυτής, δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε παραίτηση ή τροποποίηση της νομικής θέσης της Ισπανίας όσον αφορά την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία σε σχέση με το Γιβραλτάρ.

    Ο Αλμπάρες επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με μια ικανοποιητική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Ομοίως, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι, αφενός, το Brexit είναι μια βρετανική απόφαση και, από την άλλη, ότι απαιτείται η δέσμευση και των δύο μερών για την υπογραφή της συμφωνίας».

     

     

     

     

    Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή – ertnews.gr

    Τελευταία νέα

    Στη φυλακή ο 63χρονος που βίαζε την ανήλικη ανιψιά του και την έβγαζε γυμνές φωτογραφίες

    Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε...

    Δύο νέα αρδευτικά έργα σε Λούρο και Κερασώνα – Παναγιάς

    Δύο νέα ακόμη έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αγροτικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας,...

    Τέμπη: Καταγγελία Σοκ!! “Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα”

    Οι λέξεις χάνουν συχνά το νόημά τους, το ειδικό τους βάρος αν προτιμάτε, έτσι...

    Τέλος το πενθήμερο!! Έρχεται η εξαήμερη εργασία – Σε εφαρμογή από τον Ιούλιο ο νόμος Γεωργιάδη

    Για τον Ιούλιο µεταφέρεται ανεπίσηµα η ενεργοποίηση του νόµου Γεωργιάδη για την εξαήµερη εργασία και σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» η εφαρµογή...

    Περισσότερα

    Στη φυλακή ο 63χρονος που βίαζε την ανήλικη ανιψιά του και την έβγαζε γυμνές φωτογραφίες

    Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε...

    Δύο νέα αρδευτικά έργα σε Λούρο και Κερασώνα – Παναγιάς

    Δύο νέα ακόμη έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αγροτικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας,...

    Τέμπη: Καταγγελία Σοκ!! “Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα”

    Οι λέξεις χάνουν συχνά το νόημά τους, το ειδικό τους βάρος αν προτιμάτε, έτσι...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο