Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» επειδή οι θάνατοι Παλαιστινίων στον θύλακα της Γάζας έχουν φτάσει τους 25.000, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή στον ορισμό της γενοκτονίας.
«Θα ένιωθα λίγο άβολα να κατηγορήσω το Ισραήλ, ένα εβραϊκό κράτος, για γενοκτονία, δεδομένου του γεγονότος ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι – πάνω από το ήμισυ του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης – σκοτώθηκαν. Απλώς νομίζω ότι πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί χρησιμοποιώντας τέτοιες λέξεις, αν δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι οι σωστές», δήλωσε.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (Tánaiste) και ο Υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκαν τη θέση της ιρλανδικής κυβέρνησης σε σχέση με μια υπόθεση που υποστηρίζεται από τη Νότια Αφρική, στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).
“Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι κάνει”, είπαν αντίθετα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (Tánaiste) και ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ιρλανδικό σταθμό RTE.
Τόνισαν επίσης ότι η Ιρλανδία είχε υποβάλει νομικές παρατηρήσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σχετικά με την κατάληψη τμημάτων της Δυτικής Όχθης και είχε διαθέσει τρία εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα κεφάλαια στο δικαστήριο για να μπορέσει να διερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.
Η Ιρλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη νομική υπόθεση της Νότιας Αφρικής μόλις περάσει τα προκαταρκτικά στάδια, διευκρινίστηκε.”Επειδή το δικαστήριο θα εκδώσει μια προσωρινή διαταγή για να απαντήσει σε ό,τι επιδίωξε η Νότια Αφρική, αυτό ακριβώς επιδιώκουμε και εμείς,: άμεση παύση των εχθροπραξιών και του πολέμου, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια Γάζα».
Νομικό προηγούμενο για την Ιρλανδία είναι η υπόθεση στην οποία η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ο Μάρτιν είπε ότι εξέτασαν τη νομική υπόθεση για περίπου 12 εβδομάδες προτού ενταχθούν στην υπόθεση της Ουκρανίας. «Και θα το λάβουμε υπ΄όψιν πολύ σοβαρά, φυσικά», είπε για την υπόθεση της Νοτίου Αφρικής.
«Καθώς πρόκειται για νομικές συμβάσεις, θα χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν, εν τω μεταξύ πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», επισημάνθηκε.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα θεωρούνται γενοκτονία.
agerpres.ro
Πηγή: Μικαέλα Λαμπρινίδου – ertnews.gr