Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η βαρύτατη “τιμωρία” μιας 33χρονης Ιρανής επειδή αρνείται να φορέσει χιτζάμπ. Η γυναίκα όχι μόνο κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 255 λιρών, αλλά μαστιγώθηκε 74 φορές με δερμάτινο μαστίγιο.
Πρόκειται για την Ρόγια Χεσχμάντι, γεννημένη το 1990 στην πόλη Σανάντα στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, ακτιβίστρια γνωστή για την περιφρόνησή της ενάντια στην υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ στο Ιράν.
Η Χεσχμάντι “κέρδισε” τη δημοσιότητα επειδή διαμαρτυρήθηκε με το να απέχει από το να φοράει την υποχρεωτική χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους και να μοιράζεται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να τηρεί αυτόν τον κανονισμό. Κατά συνέπεια, αντιμετώπισε τη σύλληψη και αργότερα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα.
Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα υγρό δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων.
“Το μαστίγωμα είχε τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα πράκτορας περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντήλα μου να πέσει από το κεφάλι μου. Πέταξα τη μαντήλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα μου ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου“, έγραψε.
Η βάναυση τιμωρία προκάλεσε ευρεία κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Αμπάς Αμπντί, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν να γράφει: “Αυτά τα μαστίγια δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτύπησαν όλους εκείνους που ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογικές ελευθερίες ο ένας δίπλα στον άλλον. Φτάνει πια. Μην αηδιάζετε την κοινωνία περισσότερο“.
Η καταδικασθείσα ενθάρρυνε την ανεκτικότητα (εμφανιζόμενη) ατιμωτικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους στην Τεχεράνη, ανέφερε αργά το Σάββατο ο δικτυακός τόπος Mizan Online. “Η ποινή της των 74 χτυπημάτων με το μαστίγιο εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και τη σαρία και για παραβίαση των δημόσιων ηθών“, ανέφερε η Mizan.
Το δικαστικό σώμα ισχυρίστηκε επίσης ότι η 33χρονη είχε διασυνδέσεις με “μια οργανωμένη ομάδα εκτός Ιράν“, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ακόμη και αφού υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό, η Χεσχμάντι αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα που της παρείχαν οι αξιωματούχοι, ανέφερε το Iran International.
ertnews.gr