Νέα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων προστίθενται στην λίστα των αρχών. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότερα από 100 κορίτσια δηλητηριάσθηκαν την Τετάρτη 1/3, από αναθυμιάσεις.
Το φαινόμενο μαστίζει την χώρα από τον Νοέμβριο και αποδίδεται σε φανατικούς ισλαμιστές που επιδιώκουν να απομακρύνουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση.
Οι μαθήτριες επτά σχολείων θηλέων της πόλης Αρντάμπιλ στο βόρειο Ιράν ένιωσαν αδιαθεσία κατά την διάρκεια του πρωινού και 108 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των νοσοκομειακών υπηρεσιών στο πρακτορείο Tasnim.
Η κατάσταση τους βρίσκεται υπό βελτίωση μετά τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέφεραν από δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για νέα περιστατικά δηλητηρίασης σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Τεχεράνης.
Σε λύκειο του Τεχρανσάρ, δυτικά της πρωτεύουσας, οι μαθήτριες δηλητηριάστηκαν από κάποιο είδος σπρέι, μετέδωσε το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τους γονείς των μαθητριών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από την εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας Ζάχρα Σεΐχι, περί τις 800 μαθήτριες έχουν δηλητηριασθεί διά της αναπνευστικής οδού από τα τέλη του Νοεμβρίου στην ιερή πόλη Κομ και 400 στην πόλη Μπορουζέρντ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην πόλη Κομ αποτελείται από αέριο N2, με βάση το άζωτο, που χρησιμοποιείται από την βιομηχανία ή ως γεωργικό λίπασμα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει το συντομότερο την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των οικογενειών, όπως ανακοίνωσε η Προεδρεία.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες «για πιθανούς υπευθύνους» των δηλητηριάσεων, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.
Το υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι «ορισμένα άτομα» επιδιώκουν με τις πράξεις τους «να κλείσουν όλα τα σχολεία, και κυρίως τα σχολεία θηλέων».
Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα οργής στο Ιράν, όπου καταγγέλλεται η σιωπή των αρχών απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό των σχολείων που έχουν πληγεί. Ορισμένες μαθήτριες έχουν νοσηλευθεί, αλλά καμία δεν έχει υποστεί σοβαρή βλάβη.
Στη χώρα τα κορίτσια αποτελούν την πλειοψηφία των φοιτητών και η εκπαίδευση τους είναι αντικείμενο ευρείας συναίνεσης καθώς η καθολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.
Τι μετέδωσε το BBC για την χθεσινή “ημέρα τρόμου”
Στο Ιράν, περισσότερα από εκατό κορίτσια νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από ένα νέο κύμα ύποπτων επιθέσεων με αέριο σε σχολεία θηλέων στη χώρα.
Σήμερα ήταν η μέρα που οι γονείς σε όλο το Ιράν έπρεπε να αντιμετωπίσουν το αίσθημα του τρόμου.
Το BBC στα περσικά έχει ελέγξει πολλά βίντεο που δείχνουν γονείς να σπεύδουν στα σχολεία για να δουν τα παιδιά τους, καθώς ασθενοφόρα έφτασαν έξω από τα σχολεία. Σχεδόν σε κάθε βίντεο, ένας γονιός ή ένα παιδί ισχυρίζεται ότι έχει δηλητηριαστεί.
Σχολεία δεν έγιναν στόχος μόνο στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, αλλά και στις πόλεις Kermanshah και Ardabil στα δυτικά της χώρας. Ένας από τους γονείς, που ζει σε ένα προάστιο της Τεχεράνης, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν σε ένα από τα σχολεία που δέχθηκαν επίθεση την Τρίτη και ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στις αρχές για να βρουν τους υπόπτους
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΒΒC
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου, ertnews.gr