ihm26 poster 300x250

ΗΠΑ: Σε πύρινο κλοιό το Λος Άντζελες – Καίγονται σπίτια και καλλιέργειες

GW 2bpbWoAA Ua5
GW 2bpbWoAA Ua5

Πυρκαγιά εξαπλωνόταν ταχύτατα χθες Τετάρτη βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, καταστρέφοντας σπίτια κι αγροτικές καλλιέργειες, ενισχυμένη από πολύ ισχυρούς ανέμους, που την έφεραν στις πύλες ακριβών συνοικιών σε πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, καθώς αποδεικνύεται ότι η περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια δεν τέλειωσε.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους περιοχών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να απομακρυνθούν εσπευσμένα, ειδικά βόρεια της πόλης Καμαρίλο, περίπου εξήντα χιλιόμετρα από το κέντρο του Λος Άντζελες.

Αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και πολλά κτίρια απειλούνταν από τις φλόγες.

Οι λόφοι που επιβλέπουν την πόλη Καμαρίλο (70.000 κάτοικοι) είχαν καλυφθεί από πυκνό νέφος καπνού και άνεμοι ταχύτητας ως και 130 χιλιομέτρων ανά ώρα αναμενόταν να συνεχίσουν να πνέουν ως το τέλος της ημέρας, περιπλέκοντας το έργο των πυροσβεστών, καθώς εξαιτίας τους δεν μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί και είχε ήδη εξαπλωθεί σε 36.000 στρέμματα νωρίς το απόγευμα. Πολλές κατοικίες, ανάμεσά τους πολυτελείς οικήματα, καθώς και αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Πάνω από 21.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, καθώς στην Καλιφόρνια οι αρχές είναι γενικά συνηθισμένο να διακόπτουν την παροχή για να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων εστιών φωτιάς εξαιτίας σφοδρών ανέμων και της υψηλής τάσης στο δίκτυο.

«Η κατάσταση είναι φοβερή», είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό εργαζόμενη σε εκτροφείο αλόγων. «Προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε όλα», πρόσθεσε, με φόντο πλάνα στα οποία ζώα είχαν οδηγηθεί σε ρυμουλκό για να μεταφερθούν αλλού.

Η Γκέιλ Λιάκο δήλωσε πως αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της πολύ γρήγορα αυτό που έμοιαζε να είναι «φυσιολογικό πρωί», ενώ η Αμερική ξυπνούσε με εκλεγμένο πρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ξάφνου τα έπιπλα κήπου μας καλύφθηκαν από καπνιά (…)καπνός εισέβαλε στον δρόμο (…) ήταν πολύ σουρεαλιστικό. Δεν ξέρεις τι να πρωτοπάρεις μαζί σου αυτές τις στιγμές απόλυτου πανικού».

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, εκδηλώθηκε άλλη πυρκαγιά, στα περίχωρα του Μάλιμπου, απειλώντας πολυτελείς ιδιοκτησίες σπαρμένες κατά μήκος της ακτής.

Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες που της προσέφεραν ανάσα, η Καλιφόρνια έζησε φέτος εξαιρετικά σφοδρή περίοδο πυρκαγιών. Η «Golden State» υπέφερε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την τέταρτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

Κατασχέθηκε φορτηγό με λαθραία τσιγάρα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας –

Στη σύλληψη ενός 52χρονου αλλοδαπού προέβησαν, τα στελέχη της Περιφερειακής
0ff2705d130ce6cc432096089e1c88fd

Συνελήφθη ο «δράκος» με σπαθί – Υποχρέωνε ζευγάρια να κάνουν έρωτα μπροστά του 

Συνελήφθη ο «δράκος» της Λάρισας, ύστερα από επιχείρηση της Ασφάλειας Τρικάλων στην περιοχή