Οι όροι της ενσωμάτωσης του αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα καθοριστούν μέσω διαπραγματεύσεων διευκρίνισαν με δηλώσεις τους Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι διέψευσαν ότι το Κίεβο επιδιώκει χαλάρωση των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ που ξεκινούν τον επόμενο μήνα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα και ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι σε ξεχωριστές δηλώσεις τους αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για εγκατάλειψη επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, αφού οι κανόνες θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους.
Με αυτόν τον τρόπο απάντησαν σε φήμες που ήθελαν την Ουκρανία να παραιτείται των δικαιωμάτων για επιδοτήσεις σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση στην περίπτωσή της των όρων της κοινοτικής Πράσινης Συμφωνίας.
Η Ουκρανία, με ένα τεράστιο αγροτικό δυναμικό που πριν τη ρωσική εισβολή αντιπροσώπευε την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα σιτηρών στον κόσμο, θα μπορούσε να λάβει μέχρι 96,5 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια με τη μορφή επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Σημαντικό μέρος της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας ήδη κατευθύνεται προς τις κοινοτικές αγορές και ως μέλος της Ένωσης οι εξαγωγές της δεν θα υπόκεινται σε δασμούς ή ποσοστώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο αγροτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο ουκρανική οικονομία, για την οποία, πριν τη ρωσική εισβολή, τα σιτηρά αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των ουκρανικών εξαγωγών.
Οι συνομιλίες έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή, με αγρότες σε όλη την Ευρώπη να βρίσκονται στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κανονισμούς της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times η χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί προς το Κίεβο θα προκαλέσει περικοπές σε επιδοτήσεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 20%.
Πηγές: Reuters, FT
www.ertnews.gr